Tako su prema članku Genetsko podrijetlo Bošnjaka, nadasve popularnom na blogovima i web-stranicama bošnjačkog i bosanskog predznaka nekakvi „ugledni svjetski znanstvenici“ (koje se nigdje imenom ne spominje!) zaključili sljedeće stvari:
„Treba napomenuti da su 'dinarski geni' indikator autohtonosti Balkana kao područja. To se može zaključiti iz činjenice da je dinarska frekvencija također velika među nemediterancima, kao što su Ukrajinci i Nijemci, što govori o postglacijalnoj disperziji balkanskih izbjeglica.“ Podsjeća li vas ovaj govor o „dinarskim genima“ na Cvijićev „dinarski tip čovjeka“? A ovaj dio koji govori o „postglacijalnoj disperziji balkanskih izbjeglica“, prevedeno na smrtnicima razumljiv jezik, znači da su svi Europljani zapravo živjeli u Bosni jer je to bila oaza lijepe klime u vrijeme ledenog doba, a onda su se stanovnici Bosne raštrkali po cijeloj Europi. Tako da su svi Europljani danas podrijetlom iz kamenodobne Bosne! (Treba dodati i da su se migracije s Balkana u Skandinaviju i Zapadnu Europu nastavile i danas, daleko nakon ledenog doba.)


„Dio Haplogrupe I (Hg I) čini Haplotip I1b* koji je također, čak i svjetski gledano, najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini sa 58%. (Bosna - 52,2, Hercegovina 63,83%). Na osnovu mutacije gena I1b*, koji ima najveću raznolikost na tlu srednjovjekovne Bosne, u trokutu Sarajevo–Maglaj-Tuzla, je starost tog istog gena procijenjena na +/- 11.000 godina. Time je dokazana autohtonost BiH naroda tj. da oni nastanjuju teritoriju današnje BiH već +/- 11.000 godina. (...) Bošnjaci su genetski najčišći i najstariji Evropljani, najstariji i najautohtoniji narod Evrope.“ Umotano u znanstveni jezik, na osnovu genetskih istraživanja „poznatih“ znanstvenika čije ime ostaje nepoznato u citiranom članku, dokazano je eto da su Bošnjaci – jer, gle čuda, upravo oni su najgušće koncentrirani u trokutu Sarajevo-Maglaj-Tuzla! – najstariji narod u Europi.


Isti članak pokušava genetski dokazati da su Bošnjaci različiti, ali i stariji od Slavena („Ovaj internacionalno priznati rad, za razliku od analize D. Marjanovića, ukazuje da stanovnici BiH nisu porijeklom stari Slaveni niti da imaju značajniji priliv tog gena.“), ali i od Hercegovaca („Stanovnici Hercegovine sa 63,83% I1b* gena, za razliku od stanovnika Bosne sa 52,2% I1b*, posjeduju nešto više tog gena ali mutacija tog istog gena (I1b*) dokazuje da je on nešto mlađeg datuma.“).


Na kraju, u članku se donosi i nekoliko, redom lažnih, zaključaka:
 Bošnjaci na tlu srednjovijekovne (sic, SREDNJOVIJEKOVNE) Bosne su potomci Ilira.
 Bošnjaci su se kao prvi u ovom dijelu (BiH) naselili i asimiliraju poslije nadolazeće narode (Slavene, Avare, Hrvate, Srbe).
 Bos. Hrvati su genetski gledano nešto bliži slavenskim narodima nego Bošnjaci.
 Bos. Srbi i Bos. Hrvati su genetski sličniji Bošnjacima nego Srbima ili Hrvatima.
 Bošnjaci su nasljednici Ilira, dok su Srbi i Hrvati, genetski gledano, u 5.-7. stoljeću naseljeni Slaveni.
 Gen I1b* je kod Bos. Hrvata nešto brojniji, ali se oni ne mogu vidjeti kao naslijednici (sic, NASLIJEDNICI) Ilira jer je mutacija tog gena mlađa nego kod Bošnjaka.


Još jedan paraznanstveni ogranak ove teorije o Bošnjacima kao najstarijem narodu Europe prisutan je u mitu o bosanskim piramidama. Svašta se navaljao Semir Osmanagić u svojim „znanstvenim radovima“. Tako prema njemu čak postoji mogućnost da su Bošnjaci preživjeli Atlantiđani, pa tu su priče o nekakvim kristalnim lubanjama i vanzemaljcima koji su odgovorni za izgradnju tih piramida – sve to više sliči na scenarij filma Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje, nego na iole ozbiljnu znanost. Lupetanje o piramidama je zaista uzelo maha, tako sam se jednom u vlaku Bosanski Šamac – Sarajevo imao prilike raspravljati s trima visoko obrazovanim sredovječnim ženama iz Sarajeva koje su uvjerene da piramide postoje, a da sam ja izmanipulirani nacionalist koji mrzi Bosnu, Bošnjake i piramide. Negdje sam čak pročitao na internetu: „ko ne vjeruje u piramidu nije patriot“. A ko vjeruje jest idiot, skromno dodajem. Pa ipak, činjenicama pokušati dekonstruirati nešto što ne počiva na činjenicama bi bilo uzaludno, pa neću mnogo o piramidama, nego ću samo navesti jedan slučaj koji valjda govori sve o tom fenomenu, a to je tzv. afera Izmo Guglić.


Afera Izmo Guglić je prevara blogera poznatog kao Izmo Guglić učinjena pseudoarheološkom projektu Visočkih piramida. U veljači 2008, Izmo Guglić je poslao dva rada puna besmislica kamufliranih u pseudonaučni i New Age žargon potpisavši se kao „Dr. Phil. Amer Kovacevic“ za objavu na web-stranici Semira Osmanagića, kao eksperiment da provjeri da li će ih taj web-site, koji tvrdi da je posvećen ozbiljnom i naučnom geo-arheološkom istraživanju bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine, prihvatiti za objavljivanje. Po ličnoj preporuci Semira Osmanagića, oba članka su odmah bila objavljena, a onda i prevedena na engleski. Otkako je Izmo Guglić objavio na svom blogu da su oba članka bila prevara i da je „Dr. Phil. Amer Kovacevic“ izmišljena osoba, web-site projekta Semira Osmanagića nije reagirao na bilo koji način, niti su ti članci uklonjeni sa sajta. Za razumijevanje mita o piramidama preporučujem i knjigu Emira Imamovića Pirketa Tajna doline piramida. U potrazi za dokazima da su u Bosni i Hercegovini živjela inteligentna bića. Toliko o piramidama.


Na kraju svega ostaje pitanje: da li ti ljudi koji stvaraju mitove i laži to čine svjesno ili nesvjesno? Da li oni i sami vjeruju u ono što govore? Da li uviđaju štetu koju nanose vlastitom narodu? Odgovor će nam ponuditi jedan od njih, profesor Mustafa Imamović, autor knjige „Historija Bošnjaka“, koji je izjavio: „Ako je moja knjiga zaista stvorila mit o Bošnjacima, onda držim da mi je to veliki kompliment.“ Spomenutom profesoru treba postaviti pitanje: da li je Bosni i Hercegovini potrebno stvaranje novih mitova?


Jer, svi ti mitovi su se dosad pokazali izuzetno korisnima. Naime, paralelno s dokazivanjem podrijetla Srba, Bošnjaka i Hrvata iz kamenog doba, i prostor na kojemu oni žive počeo se ekonomski, kulturno i socijalno vraćati u kameno doba. I dok svi ti naučnici, akademici i genetičari ulažu sve svoje potencijale da dokažu kako su nakon „postglacijalne disperzije“ narodi s ovih prostora naselili čitavu Zapadnu Europu i Skandinaviju, dotle s ovih prostora odlazi tko god može, ponovno u Zapadnu Europu i Skandinaviju. Nova, post-ekonomsko-apokaliptična disperzija.


Nadalje, gledište da se mitu možemo suprotstaviti samo kontra-mitom, gledište koje prožima sav rad Muhameda Filipovića, te Mustafe i Envera Imamovića, u srži sadrži duboki pesimizam u pogledu bilo kakve mogućnosti promjene nabolje, te fundamentalnu odsutnost bilo kakve ljudske težnje za nečim boljim. Za promjene treba vremena (prije samo pedeset godina rasna i nacionalna segregacija postojala je i u Njemačkoj i SAD-u, pa se opet stanje do danas donekle poboljšalo), ali i volje i vjerničkog strpljenja, čega nam najviše manjka. Gore spomenuto gledište o potrebi stvaranja kontra-mitova otvara i (barem) dva neugodna pitanja: ako u svemu odgovaramo istom mjerom, koja je onda razlika između nas i onoga tko nam je učinio zlo? Odgovori da je netko počeo prvi ili da je učinio više zla, ili da se mi borimo za dobro, a oni za zlo niti su uvjerljivi niti su izlika za naše zlo. Drugo pitanje je još pogubnije: ako mi (tko god da smo to mi!) pristajemo na njihovu (tko god da su to oni!) igru, i radimo upravo ono za što su nas oni u početku lažno optuživali, ne radimo mi li to zapravo za njihov račun a na vlastitu štetu? Pitanja o kojima bi vrijedilo razmisliti.


I - Od zgodnih Ilira do tolerantnih srednjovjekovnih bogumila

II - Prelazak na islam, zavjere susjeda, sakaćenje Kulinove povelje i Imamovićevi papirni brodići


~KRAJ~


O.M. | Prometej.ba/18.10.2012.