Piše: Eldin Hadžović za Prometej.ba

Ako Marine Le Pen, kandidatkinja desničarskog Nacionalnog fronta, pobijedi na francuskim predsjedničkim izborima, bit će to početak kraja Europske unije, a istodobno i prvi povratak krajnje desnice na vlast u Zapadnoj Evropi, još do Drugog svjetskog rata naovamo.

Iako joj niti jedna od izbornih anketa ne predviđa pobjedu u prvom krugu izbora, koji će biti održani u nedjelju, gotovo je sasvim izvjesno da će Le Penova proći u drugi krug, uz veliku vjerovatnoću da će pojedinačno osvojiti najviše glasova u prvom krugu. U skladu sa rezultatima anketa, njen glavni protivnik u drugom krugu, 7. maja, bit će bankar Emmanuel Macron, koji se prvi put kandidira na nekim izborima, dok manji broj predviđa solidan rezultat za kandidata desnog centra Françoisa Fillona.

Većina analitičara predviđa da će Macron, ipak, pobijediti u drugom krugu, ali procjenama analitičara više nije vjerovati, naročito nakon gorke lekcije iz novembra prošle godine, kada je, unatoč svim predviđanjima, predsjednik SAD-a postao Donald Trump.

Francuski ambasador u SAD-u Gérard Araud nije birao riječi u svojoj izjavi za The Washington Post: “Diplomatski rečeno, pobjeda Marine Le Pen bila bi potpuna katastrofa.” On je objasnio da bi, ukoliko Le Penova sprovede u djelo najave izlaska iz EU i eurozone, to iniciralo “politički zemljotres” na Zapadu, koji bi neizostavno rezultirao kolapsom Europske Unije.

Gérard Araud: “Do 8. novembra prošle godine, uvijek sam govorio da nema šanse da ultradesničarski kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Nakon 8. novembra, više nisam bio ni u šta siguran. Nešto se očigledno dešava sa zapadnim demokracijama, Brexit očigledno nije bio slučajnost, i mislim da se suočavamo sa globalnom krizom u kojoj će se naš svijet sigurnosti urušiti.” (Izvor fotografije: thelondoneveningpost/AP)

“Bio bi to kolaps, jer EU bez Francuske više ne bi imala nikakvog smisla. Propast Eura bi izazvao finansijsku krizu, sa dalekosežnim posljedicama za čitav svijet”, kazao je Araud. “Do 8. novembra prošle godine, uvijek sam govorio da nema šanse da ultradesničarski kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Nakon 8. novembra, više nisam ni u šta siguran. Nešto se očigledno dešava sa zapadnim demokracijama, Brexit očigledno nije bio slučajnost, i mislim da se suočavamo sa globalnom krizom u kojoj će se naš svijet sigurnosti urušiti”, zaključio je veteran francuske diplomacije.


Prostor za antiislamske sentimente

Teroristički napad koji je u petak na najznamenitijem pariškom bulevaru Champs-Elysees izveo francuski državljanin Karim Cheurfi, usmrtivši jednog policajca i ranivši tri osobe, zasjenio je izbornu utrku, te su Le Penova, Fillon i Macron otkazali svoje predizborne aktivnosti zakazane za petak, utrkujući se da u izjavama za medije upute što oštriju poruku teroristima iz Islamske države, koja je u međuvremenu preuzela odgovornost za napad.

Le Penova je, očekivano, bila najoštrija, najavljujući zabranu ulaska svim imigrantima, legalnim i ilegalnim, a onda i zabranu djelovanja različitim muslimanskim grupama u Francuskoj, zatvaranje “islamističkih” džamija i protjerivanje ključnih ideologa radikalnog islama, ne spominjući pritom nikakva imena i ostavljajući širok prostor za svakovrsne antiislamske sentimente.

Aktualni francuski premijer Bernard Cazeneuve osudio je izjave Le Penove, optužujući je za eksploataciju terorističkog napada u svrhu predizborne kampanje, no šteta je već učinjena, budući da su se i ostali kandidati očitovali o napadu, najavljujući “rat ISIS-u”, “osnivanje deset hiljada novih policijskih postaja” (Fillon), ili “zapošljavanje deset hiljada policijaca i osnivanje specijalne jedinice za borbu protiv ISIS-a, koja bi bila pod direktnom predsjedničkom kontrolom” (Macron).

Većina analitičara predviđa da će Macron, ipak, pobijediti u drugom krugu, ali procjenama analitičara više nije vjerovati, naročito nakon gorke lekcije iz novembra prošle godine, kada je, unatoč svim predviđanjima, predsjednik SAD-a postao Donald Trump. (Izvor fotografije: politico.eu)

Cazeneuve se, gostujući na CNN-u, osvrnuo i na Fillonove prijedloge, podjećajući na sječu i masovna otpuštanja u sektoru sigurnosti, iz vremena kad je upravo Fillon bio premijer Francuske (2007-2012).

S druge strane, kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon pozvao je francuski narod da “ostane hladne glave”, te da se ne “prepusti mržnji, osveti i gnjevu”. Kladioničarke kvote na Melenchona su skočile, dajući mu sada već manje od 5% šanse za pobjedu u prvom i manje od 8% u drugom krugu.

Što se Marine Le Pen tiče, pitanje je - sad ili nikad.


Zašto su izbori u Francuskoj važni za Balkan

Ugledni analitičar The Economista i ekspert za Balkan Tim Judah kaže za Prometej da bi eventualna pobjeda Le Penove značila, prije svega, kraj politike proširenja EU, mada on ne vjeruje da će teroristički napad u Parizu ozbiljno utjecati na rezultat predsjedničkih izbora.

“Ako Francuska napusti Euro i EU, to bi značilo i kraj EU”, kaže Judah. “Nastupit će haos, koji će ohrabriti Rusiju i ojačati njenu poziciju na Zapadnom Balkanu, jednom kad opcija pristupa EU iščezne”, zaključuje Judah i dodaje: “Ovisno o tome šta bi tačno Le Penova uradila u Francuskoj, ojačali bi džihadisti, što bi moglo dovesti do izbijanja nasillja u određenim dijelovima Francuske, a samim tim i do destabilizacije Europe, a onda možda i do ohrabrivanja vehabija na Balkanu.”

Ipak, Judah misli da je pobjeda Le Penove u drugom krugu malo vjerovatna. No, dodaje, tendencija približavanja tradicionalne desnice ekstremnoj desnici je glavni problem “Le Pen efekta”: “Upravo sam se vratio iz Nice, gdje Le Penova ima jako uporište, ali čak ni tamo nema vlast zbog izbornog sistema, koji ih drži u izolaciji. Muslimani, odnosno Arapi i sjevernoafrikanci, najvjerovatnije će glasati za Melenchona, jer je na prethodnim izborima 80% njih glasalo za Hollandea.”

“Koliko sam mogao vidjeti na jugu Francuske, glavne teme izbora nisu bile antiimigracijske, već uglavnom ekonomske, iako imigracija jest na neki način uključena, budući da su desničarski kandidati mahom gradili svoje kampanje na tvrdnjama da useljenici otimaju poslove francuskim građanima. Ali, predstavnici centra i ljevice uopće ne govore o imigraciji. Svi govore o previsokim poreskim stopama. Svi”, zaključuje Judah.

“Ako Francuska napusti Euro i EU, to bi značilo i kraj EU”, kaže Judah. “Nastupit će haos, koji će ohrabriti Rusiju i ojačati njenu poziciju na Zapadnom Balkanu, jednom kad opcija pristupa EU iščezne”, zaključuje Judah i dodaje: “Ovisno o tome šta bi tačno Le Penova uradila u Fransuskoj, ojačali bi džihadisti, što bi moglo dovesti do izbijanja nasilja u određenim dijelovima Francuske, a samim tim i do destabilizacije Europe, a onda možda i do ohrabrivanja vehabija na Balkanu.” (Izvor fotografije: paulrosenbergportfolio.com)


Pripreme za Frexit

Zvaničnici iz regije za sada nijemo i bez reakcija posmatraju razvoj francuske izborne drame, no posljednja razmjena paljbe na relaciji Priština-Tirana-Beograd, pokazuje da su neki balkanski lideri itekako svjesni svih mogućih posljedica ukoliko izbori preuzmu tok suprotan predviđanjima analitičara.

Dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je, ukoliko europska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izblijedi, moguće ujedinjenje Kosova i Albanije, oglasio se i predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je manje-više od riječi do riječi ponovio Raminu izjavu, rekavši da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, “svi Albanci regiona živjeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”. Sličan stav stigao je i od Jonuza Musliua, predsjednika Nacionalnog vijeća Albanaca.

Zvanični Beograd je, očekivano, žestoko reagirao na izjave dvojice albanskih lidera, a stigle su i reakcije, odnosno bolje rečeno optužbe Kremlja da Tači i Rama povećavaju napetost na Balkanu. Neuobičajeno, reagirali su i ambasadori SAD-a u Beogradu, Prištini i Tirani, koji su u odvojenim izjavama upozorili Tačija, Ramu i Musliua da su njihove izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije “neoprezne”, kao i da “podrivaju stabilnost regiona”.

Iako ovi incidenti nisu izravno povezani sa izborima u Francuskoj, mogu biti indikator tektonskih poremećaja, jer dokazuju da bi svaka perspektiva, osim europske, za cijeli Zapadni Balkan značila sunovrat u propast.

Posljednje diplomatske trzavice između Hrvatske i Slovenije zbog pojačanih kontrola na granici, te sve agresivniji istupi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prema Bosni i Hercegovini, pokazuju da je kvalitet odnosa u regiji pao na “novo dno”, te bi u tom kontekstu izbor Marine Le Pen imao nesagledive i mogućno katastrofalne posljedice na Balkanu.