Ovu nedjelju, 23.6. održat će se ponovljeni izbori u Istanbulu. Nakon što je vlastodržac Erdogan izgubio izbore, glavno izborno vijeće poništilo ih je i naredilo ponavljanje. Za nove izbore, po svemu sudeći, nema baš nikakve pravne osnove. Erdogan naprosto ne može preboljeti poraz u najvećem i najvažnijem turskom gradu.

Vladajuća AK stranka navela je neke administrativne primjedbe kao razlog poništenih izbora. Glavna opozicijska stranka, CHP, smatra da se radi o „najobičnijoj diktaturi“. Ova kriza dovela je i do pada tečaja turske lire.

Nema nikakve sumnje da je ovo štetno za Tursku. Open Democracy smatra da se radi o sukobu dvaju oprečnih vizija: o Turskoj kao o režimu jednog čovjeka ili kao pluralističkoj demokraciji. Što god da prevagne moglo bi odrediti putanju ove, za Balkan važne, države u narednim godinama.

Ono što je posebno uznemirujuće, iako navodno uobičajeno u turskoj politici, je to što Erdogan koristi opasne nacionalističke diskvalifikacije kako bi diskreditirao svoga protivnika u Istanbulu. Naime, on i njegovi mediji ustvrdili su da je Ekrem Imamoglu „Grk“ a njegove pristaše „Grci prerušeni u muslimane“. Ne morate detaljno znati tešku povijest odnosa između Turske i Grčke da bi vidjeli kako su ovakvi ispadi podli i opasni.

Turska ubrzano ide (skoro) ka diktaturi. Za to je kriv autoritarni vođa koji prezire slobodu i demokraciju. Ako uspije u svojim namjerama, jedna od njegovih najvećih žrtava bit će Istanbul.

Digitalna Demokracija