012

 Dubo je smješteno između ljubuške i raduške strukturne jedinice. Pogled s jug-jugozapada


 

Dubo je, površinski, izgrađeno od podinskih breča, konglomerata i pješčenjaka s proslojcima glina i lapora, donjomiocenske starosti (23,03 – 17,02 mil. god.). Dubo je geološko –petrološki starije i od naslaga u podlozi Ramskog jezra i naslaga u naselju Gmići, sjeverno i sjeverozapadno od Prozora.

Dakle, možemo pratiti tijek nastajanja i nestajanja fosilnog, miocenskog (dijelom i  pliocenskog) jezera od jugozapada i zapada prema sjeveroistoku i istoku, u ramskoj tektonskoj potolini. U Dubom i njegovoj blizini nalazimo fosilne ostatke iz razdoblja jure i  pojave metalnih sirovina za dobivanje željeza, aluminija…

No, moramo na put i zato idemo dalje. Dolazimo do Kamena, dobro poznatog Kamena, za one koji idu ovim putem na Kedžaru. Iznad nas strši jugoistočni dio Paćeva u obliku stošca. Imamo želju popeti se. Uspon je teži s istočne strane kamo ćemo se mi penjati. Uzet će nam puno vremena, ali mi ipak hoćemo. Krećemo na vrh. Sunce prži, ništa neobično, prva polovina je sedmog mjeseca. Na padini  zastajemo, sjedimo i fotografiramo. Opet lijep pogled na Ramsko jezero.


004

 Prvi odmor na Kamenu, na 1100m


010

 Naš cilj je stožasti vrh jugoistočnog dijela Paćeva, 1418m

 

021

Zavaljeni u društvu mirišljive trave i klečice, na visini oko 1300m, fotografiramo s istočne padine prema ramskoj tektonskoj potolini -  Ramskom jezeru

 

029

S jednog od vrhova Paćeva pruža se lijep pogled prema sjever-sjeveroistoku, na Ramsko jezero, Radušu, Vranicu…

 

 

Nakon razgledanja lijepog vidokruga, mjesečevog reljefa, našeg prvog i zadnjeg  jela, spuštamo se  niz jugozapadne obronke Paćeva na mjesečevu površinu. Mjesečeva površina Ljubuše samo tako, reljefno, izgleda. U njoj na sve strane vrvi od života.

 

 

044

Od našeg prirodnog satelita samo je njegov reljef, dijelom, značajka južnog i jugoistočnog dijela Ljubuše. Pogled s jugozapadne padine Paćeva.

 

 New Picture_6

Pogled s Paćeva, 1418m, prema zapad- sjeverozapadu (desni dio fotografije), na Lisac, 1627m, V. Oprav, 1561m, na zapad  prema Vršku, 1576m, a duboko u pozadini, na jugozapadu, se naziru Bovan 1676m i V. Ljubuša 1797m.

 

New Picture_7

 Lijep  pogled s jednog od istaknutijih vrhova Paćeva, 1418m

 

051

 Kroz visoku i mirisnu travu, preko kosa i dolova,  planinom Ljubušom.

 

New Picture_9

 U moru trava, ali s rijetkom živom vodom.

 

New Picture_10

 Nailazimo i na ljekovitu Gospinu travu, za „ljude“. Zato na ovome hvala Ljubušo!

 

New Picture_11

 Oduševilo nas! Kovilje, u cvatu, je ukras Ljubuše.

 

064

 Orijaški  šampinjon je neodoljiv za gljivare sladokusce.

 

071

 Majčina dušica

 

New Picture_14

 Fotografiramo uglati i razdrobljeni vapnenac, iz razdoblja jure, na putu prema Zlopolju.

 

New Picture_15

 V. Oprav, 1561m

 

New Picture_16

 Grmolika klekovina na našem putu, prema jugozapadu.

 

New Picture_17

 V. Oprav, 1561m

 

New Picture_18

 Ugodan hod po nepreglednim travnjacima planinom Ljubušom.

 

New Picture_19

Dio krške uvale Zlopolja, s vrhovima Marića gradom, 1539m i V. Surdupom, 1552m. Prema zapadu, na putu za Zlopolje, susreli smo traktore, kamione… iz Hercegovine.

 

New Picture_20

 Pogled na dio masiva Vrana koji pripada Tušničko – vranskoj tektonskoj jedinici.

 

New Picture_21

 Srčanik u bujnoj i raznolikoj travi

 

New Picture_22

Gornje jurski (malmski) vapnenci ( 161,2+-4,0 – 145,5+-4,0 mil. god.), sjeverozapadno od Mejaša, 1396m. Pripadaju drugoj, Slovinjsko – cincarskoj tektonskoj jedinici.

 

New Picture_23

 Vršak, 1576m, smješten je zapadno od Trebiševa polja.

 

204

 Lijep prizor - kim!

 

New Picture_25

 Blago ljetnih stanovnika Ljubuše. Plima, blaga, pristiže na ljekovito bilje

 

075

Monolit - kao nasukani brod u moru trave na putu prema našem idućem odredištu, Trebiševu polju, s još zanimljivijim i rjeđim prizorima

 

 

Rijetka su mjesta u našoj zemlji gdje je priroda bila tako izdašna kao ovdje, kojima je darivala divne krajolike, kose i visoravni prekrivene zelenom travom i zasute cvijećem. Početkom ljeta kad sunce ojača, bujanje vegetacije i cvatnja je tako obilna da mirisne livade pružaju prizor kao iz bajke. Ova planina se mora vidjeti, pa da se osjeti sva njezina ljepota koja ushićuje posjetitelje svojim čarima, ljeti a i zimi.


Video: LJUBUŠA PLANINA, s mjesečevim reljefom, puna je života


Prometej.ba