Ponukani pominjanjem nedostatka “Strategije prema mladima” u Bosni i Hercegovini, kao i činjenicom da ne postoji Zakon o mladima na nivou BiH, dok s druge strane mladi napuštaju jednu nam jedinu i suvereno nedjeljivu, pogledali smo šta rade politički podmlaci. U nadi da su mladi, neopterećeni dražima političke kampanje iskazali vlastita politička stanovišta, donosimo kratki pregled aktivnosti glavnih političkih podmladaka u Bosni i Hercegovini na Facebooku.

Stranica: Asocijacija mladih SDA

Broj lajkova: 5.485

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 17

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 2

Posljednji naslovi (u trenutku pisanja teksta): Nermin Nikšić će i dalje moći komentarisati nastupe g. Izetbegovića, Nedopustiva i necivilizacijska odluka PU Foče i Višegrada, Džaferović podržao UNICEF kampanju

FB stranica je veoma aktivna uglavnom podjelama fotografija i članaka vezanih za Aliju i Bakira Izetbegovića te izjavama stranačkih funkcionera, a jedini autorski tekst u posljednjih mjesec dana potpisan od strane AM SDA je poruka Nerminu Nikšiću – kako nije lider. Glavnina sadržaja je fokusirana na rad predsjednika i funkcionera Stranke demokratske akcije.

Stranica: Mladež HDZ BiH

Broj lajkova: 5,840

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 19

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 3

Posljednji naslovi: Predstavljanje izbornog programa Kolinde Grabar Kitarović, Uloga mladih političara u procesu europskih integracija, Borba za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Stranica je u proteklom periodu bila aktivna, a od autorskih objava mladih, mogla bi se izdvojiti “Uloga mladih u europskim integracijama”. Stranica uglavnom prati rad članova ovog političkog podmlatka, uz poneke citate predsjednika i funkcionera stranke.

Stranica: Mladi socijaldemokrati

Broj lajkova: 4,653

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 2

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 4

Posljednji naslovi: Mladi odbornici SNSD-a podnijeli inicijativu za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, Nije problem zaposliti Srbina u Sarajevu, nego Srbina iz SNSD-a, Mladi socijaldemokrati Rogatica pokazuju svoj aktivizam – Preuzmite Viber naljepnice Milorada Dodika.

Stranica u proteklom vremenskom periodu nije naročito bila aktivna, a u fokusu su se našli medijski istupi mladih odbornika SNSD-a na temu stambenog zbrinjavanja mladih i problemu zapošljavanja Srba iz SNSD-a u Sarajevu, te zanimljiva kreacija Viber stikera predsjednika stranke Milorada Dodika.

Stranica: Mladi SDS Doboj

Broj lajkova: 2,355

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 0

Posljednji naslovi: Večeras održana sjednica GO SDS Doboj, Gradski odbor SDS sutra o daljnjem djelovanju, Održana Skupština SDS Doboj

Mladi SDS-a nemaju centralnu stranicu, a najbrojnija po lajkovima je dobojska. Stranica je u proteklom vremenskom periodu izrazito neaktivna. U diskursu su se uglavnom nalazile sjednice Gradskog odbora SDS Doboj te posjeta episkopa. Objave nije bilo više od godinu dana.

Stranica: Forum mladih SDP BiH

Broj lajkova: 7,014

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 6

Posljednji naslovi: Mladi bračni parovi u Hercegovini trebaju biti oslobođeni plaćanja poreza na prvu nekretninu; Moj otac, Zaim Imamović, borio se za državu, trebaju nam takvi uzori; Problem na deponiji Smiljevići je nastao zbog godina neulaganja.

Stranica u proteklom vremenskom periodu prati rad mladih poslanika i ministara SDP-a, te obrađuje tematike mladih – naročito odlaska i stambenog zbrinjavanja. Nije ni najaktivnija ni najneaktivnija stranica nekog političkog podmlatka, ali sadržaj je uglavnom posvećen mladima, uz povremeno drugačiju tematiku. U posljednjih mjesec dana nije bila niti jedna objava.

Stranica: Forum mladih Naša stranka

Broj lajkova: 2,327

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 11

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 3

Posljednji naslovi: Članovi Foruma mladih Naše stranke na obilježavanju stradanja svih žrtava Vareša; Naš Malik u Berlinu na konferenciji Evropske Demokratske Zajednice Mladih; Javna tribina 'BiH – zemlja okovana korupcijom'

Stranica prati rad mladih Naše stranke i iznosi konkretne stavove mladih poput tematike paralelnog pohađanja srednje muzičke škole, uslova studiranja na Univerzitetu u Sarajevu. Bavi se i porukama učesnika iznesenih na međunarodnim i regionalnim konferencijama, te unutarstranačkim događajima. U posljednjih mjesec dana stranica je veoma aktivna, a sve objave se tiču isključivo mladih.

Stranica: Odbor za pitanja mladih Političke akademije Demokratske fronte

Broj lajkova: 173

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 2

Posljednji naslovi: Polaganje cvijeća građanima Sarajeva, žrtavama Ustaškog režima 1945. godine; Održana proširena sjednica vijeća i odbora Političke akademije Demokratske fronte, Članovi Odbora za pitanja mladih PA Demokratske fronte učestvovali na trening-seminaru za mlade političare i političarke

Statutarno unutar Demokratske fronte ogranak mladih ne postoji, već djeluje kao “Odbor za pitanja mladih Političke akademije”. Stranica uglavnom izvještava o učešću mladih DF-a na međunarodnim seminarima i unutarstranačkim radionicama. Posljednja objava bila je prije više od godinu dana.

Stranica: Forum mladih SBB Tuzla

Broj lajkova: 612

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 1

Posljednji naslovi: Dio devastiranog parka pretvoren u košarkaško igralište, Forumaši na Bajramskom druženju, Obilježavanje stradanja na Brčanskoj malti.

Statut SBB-a prepoznaje Forum mladih kao zvaničan ogranak, međutim ne postoji stranica Foruma mladih SBB na nivou Bosne i Hercegovine. Stranica foruma mladih Tuzla je najbrojnija po lajkovima, a u diskursu se našla akcija čišćenja parka, bajramska druženja članova i prenošenje objava mladih i starijih stranačkih kolega. U posljednjih mjesec dana stranica nije aktivna.

Stranica: Savjet mladih Partije demokratskog progresa Republike Srpske

Broj lajkova: 1,512

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 2

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 7

Posljednji naslovi: Narodna skupština Republike Srpske – posebna sjednica; Nakon “Dodika” s tunela, Begić uklonio “Ujedinjenu Srpsku” s klupa; Mladi PDP uredili sportske terene u naselju Ada.

Stranica izvještava o radu mladih članova PDP-a, uglavnom na humanitarnim i društveno korisnim projektima. Također prenosi političke stavove Savjeta mladih PDP po pitanjima stipendiranja ili visokog obrazovanja. Objave se uglavnom tiču mladih.

Stranica: Mladež HDZ 1990

Broj lajkova: 540

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 0

Posljednji naslovi: Zajedno za bolju Hrvatsku sa Kolindom Grabar Kitarović (2014), Martin može pobijediti Komšića (2010), Veliki broj mladih na listama (2010)

Postoje dvije stranice, obje neaktivne. Jedna bilježi 5, a druga 9 godina neaktivnosti.

Stranica: Asocijacija mladih PDA TK

Broj lajkova: 559

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 6

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: 0

Posljednji naslovi: Elzina Pirić ogorčena nepotrebnim angažovanjem velikog broja policije u Banovićima; Koga se boji Federalna vlada, ako se sve radi po Zakonu!?; OV Banovići ni pod koju cijenu neće dati da se RMU Banovići uvuče pod concern.

Stranica kantonalne organizacije mladih, koja djeluje uglavnom na području TK, nema sadržaja koji se tiče omladinskih politika ili mladih.

Stranica: FORUM MLADI BPS Gračanica

Broj lajkova: 53

Broj objava u posljednjih mjesec dana: 0

Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih: -

Posljednji naslovi: -

Stranica omladine BPS-a “Aktivno” čestita praznike. Stranica “FORUM MLADI BPS Gračanica” je jedina stranica političkog podmlatka ove političke stranke, parlamentarne u više kantona i u FBiH, sa objavom u tekućoj godini.

Definicija pojma “Od posljednjih 10 objava, političke poruke mladih” - predstalja broj objava u kojima su mladi članovi političkog podmlatka poslali političku poruku mladima.

Pregledom ovih nekoliko Facebook stranica političkih podmladaka, kao najčešćeg načina komuniciranja prema javnosti, ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da društveni aktivizam kroz političke podmlatke “životari”. Politički podmlaci uglavnom ne šalju političke poruke, a još manje kreiraju vlastite. U neizbornoj godini kada su i politički podmladci i javnost neopterećeni političkom kampanjom, od velikog broja političkih podmladaka nije urađena niti jedna nepopulistička politička aktivnost vrijedna pomena. To djeluje gotovo pa nemoguće u zemlji sa 150 registrovanih stranaka. Sudeći po društveno-političkom nedjelovanju samih mladih, njima ne preostaje ništa nego da i dalje budu instrumentalizirani kao tema za populističko-političko popunjavanje etera, te kao objekat u naslovu napisanog i naplaćenog projekta brojnih nevladinih organizacija.

Čast izuzecima (organizacijama i pojedincima), a situaciju ne treba pogoršavati detaljnijim opisivanjem.

Miralem Zlatar, Prometej.ba