Na inicijativu fra Ivice Perića, bosanskog franjevca i dugogodišnjeg misionara u Africi u Kiwumu, započela je izgradnja Srednje škole u Kiwumu. Kako ovakve akcije traže veća financijska sredstva, prije četiri mjeseca je objavljenja knjiga "Naš čo'ek u Africi", autora Željka Garmaza i Maje Sajler Garmaz, čijom bi se prodajom sufinancirala izgradnja ove škole. Zahvaljujući mnogim ljudima koji su knjigu kupili, izgradnja škole započela je prije par dana.


Planirana je izgradnja srednje Tehničke škole, koja bi učenicima nudila smjerove poput informatike, elektrotehnike, građevinstva... U prvoj fazi gradnje bit će izgrađena jedna zgrada koja bi već u siječnju sljedeće godine primala 120 učenika. Nakon toga gradit će se i druga zgrada koja će omogućiti svake godine upis od 120 do 150 učenika. Velik dio sredstava za izgradnju prve zgrade prikupljen je zahvaljujući autorima knjige „Naš čo'ek u Africi“, koji su se odrekli kompletnog prihoda od prodaje knjige te novac namijenili izgradnji škole. Željko Garmaz i Maja Sajler Garmaz ovih dana borave u Ruandi gdje su došli na obilježavanje početka radova izgradnje škole. Pomoć u izgradnji škole omogućuje i humanitarna udruga „Srce za Afriku“, koja je direktno povezana s fra Ivicom Perićem.

ruanda2

ruanda1

ruanda5

ruanda4


Prema riječima fra Ivice „obrazovanje je jedina šansa opstanka i napredovanja afričke djece. Ovoj djeci ne treba milostinja, treba ih naučiti da se sami izbore za bolju budućnost". Također fra Ivica zahvaljuje svima, koji su se u ogromnom broju odazvali akciji prikupljanja sredstava za izgradnju škole. „Ja to sam ne bih nikada mogao napraviti. Ono što će ovdašnja djeca dobiti mogućnošću da se besplatno dodatno obrazuju je – neprocjenjivo.“


| Prometej | 21.6.2012.
(foto: vjeko-rwanda.info)