Jedina mogućnost zbog čega se ova zvijezda ponaša ovako jest da je vrlo mala i da se brzo okreće oko svoje osi, pri čemu odašilje zračenje. Jedini tip zvijezde koji može tako brzo da rotira a da se ne raspadne djelovanjem centrifugalne sile jest neutronska zvijezda.


Dakle, pulsari su brzo rotirajuće neutronske zvijezde, sa snažnim magnetskim poljima čija jakost iznosi 1000 milijuna tesla. Za usporedbu, to je oko milijardu puta snažnije od Zemljina magnetnog polja. »Većina ih se okrene otprilike jednom u sekundi – najsporijima su za jedan okret potrebne 4 sekunde dok se najbrži (PSR 1937+21) okrene 600 puta u sekundi. Možete li zamisliti kuglu veličine Mount Everesta, ali mase jednake Sunčevoj, kako se okrene oko osi svakih 1.6 milisekunde, na dobrom ste putu da shvatite o kakvom je čudesnom objektu riječ.« (J. Gribbin) Do danas je otkriveno oko 1000 pulsara, a broj otkrivenih stalno se povećava.


NeutronStar


»Te njihove osobine rezultat su sabijanja zvjezdane jezgre, zbog koje je neutronska zvijezda postala snažan električni generator, koji je u stanju stvoriti nabijene čestice do energije od tisuću milijuna volta. Te su čestice izvor radio, svjetlosnih, X i gama zraka. Sva ta zračenja s vremenom u svemir odnose zvjezdanu masu pa ona polako usporava.« (S. Škramić) To usporavanje kod tipičnog pulsara trajat će milijunima godina, a manifestira se kroz produljenje vremena između dva signala.


Ali pulsari još uvijek nisu najčudniji svemirski objekti – crne rupe ih uvelike nadmašuju.


Franjo Šarčević

Literatura i izvori


Prethodno: Zvjezdana evolucija, osmi dio: Sudbina velikih zvijezda~KRAJ~