Nihad Uk pripada mlađoj generaciji bh. političara, onoj čija prilika za snažniji uticaj na društvo tek dolazi. Bio je na mjestu generalnog sekretara Naše stranke prilikom njenog najvećeg uspjeha od postanka 2008. Na posljednjem Kongresu NS reizabran je na tu poziciju.


Prometej.ba: Generalni sekretar ste prvi put postali dvije godine prije posljednjeg Kongresa, održanog ove godine. Koji su glavni izazovi s kojima ste se suočavali u tom periodu?

Nihad Uk: Niz je izazova bilo za Našu stranku u proteklom periodu, od internih do Opštih izbora protekle godine. Od Naše stranke se uvijek mnogo očekuje, svojim djelovanjem u proteklih desetak godina podigli smo ljestvicu očekivanja što nastojimo u svakom trenutku i da opravdamo.


- Za Vas će mnogi reći da ste mlad političar. Kako to Vama zvuči, kao kompliment ili kao blago potcjenjivanje? Iako se svi deklarativno zalažu za veći broj mladih u politici, kad se neko od njih pojavi na odgovornoj političkoj poziciji, mogu se čuti prigovori na njegove godine. Kakav je Vaš komentar na to?

Za mene je to više teret nego kompliment. Kao mlada osoba sigurno ste više pod povećalom javnosti nego što su starije kolege koje su nekako navikle javnost na prosječnost, uz čast izuzecima. Veća su očekivanja od vas, što vas tjera da više radite na sebi i budete bolji. Iskreno mislim ako je prigovor mladoj osobi njegove ili njene godine, onda je ta osoba na pravom putu, jer svojim radom nije ostavila prostora za ozbiljnije prigovore. Bosni i Hercegovini nedostaje mladih osoba u politici koje su u odnosu na starije kolege sigurno energičnije, manje opterećene prošlošću i mnogo iskrenije.


- Šta možete izdvojiti kao Vaše uspjehe u dosadašnjem radu na mjestu generalnog sekretara?

Mislim da se u poslu kojim se bavim ništa ne može pripisati uspjehu pojedinca, ali rezultati Opštih izbora i današnja pozicija Naše stranke na političkoj sceni BiH jeste zasluga svih nas pa i mene na mjestu generalnog sekretara.


- Vi ste i vijećnik u Općini Centar. Šta trenutno vidite kao glavni problem te općine, na šta ste u svom vijećničkom radu najviše skoncentrisani i da li bi i zašto i drugi trebali više pažnje posvetiti tom problemu?

Problem Općine Centar jeste njen neopravdano spor razvoj. Radi se o Općini sa jednim od najvećih lokalnih budžeta u BiH, međutim građani to ne mogu da osjete, posebno u infrastrukturi. Milioni se kao neiskorišteni prebacuju iz budžeta u budžet dok su nam ulice, parkovi i igrališta u katastrofalnom stanju, dijelovi Općine bez vode, kanalizacije i rasvjete, itd. Trenutno rukovodstvo Općine Centar svoju pažnju i energiju isključivo poklanja privatnim investitorima zanemarujući građane i društvenu infrastrukturu.


- Najavljeno je širenje Naše stranke i u Federaciji i u RS. Kad možemo očekivati nove odbore i gdje?

Tako je, mi u ovom trenutku intenzivno radimo na tome. Razgovaramo sa potencijalnim nosiocima aktivnosti u pojedinim gradovima i regijama širom Bosne i Hercegovine. Uskoro, ponovo, otvaramo našu kancelariju u Banja Luci. Ta tendencija daljnjeg širenja u RS i Hercegovini je prisutna, opravdana i, što je najvažnije, realna i moguća.


- Pred Vama su četiri godine rada na poziciji generalnog sekretara u Našoj stranci. Kad istekne taj mandat, šta je ono što biste najviše željeli vidjeti iza sebe?

Našu stranku i dalje percipiranu u javnosti kao principijelnu, progresivnu i bez afera. Stranku koja će načinom i rezultatima vođenja Vlade Kantona Sarajevo zaslužiti povjerenje građana i za vođenje vlada na svim nivoima i koja će biti parlamentarna u svim zakonodavnim organima u Bosni i Hercegovini. Epitet najbrže rastuće stranke u BiH na prethodnim opštim i lokalnim izborima govore u prilog da je to moguće.