Godina je 2022. Novi optimizam rađa se na horizontu. Balkanom teku med tolerancije i mlijeko suživota. Zapuhali su neki novi vjetrovi. Politike konflikta i društvena trvenja više ne postoje. Politike prijateljstva nova su realnost. Prošlost polako blijedi, sadašnjost je vrckavo dinamična, budućnost ružičasta. Eho novog doba odjekuje balkanskim društvima stvarajući ugodu u uhu, viziju u oku, spokoj u misli. Život je lijep.

***

Kolinda K. i Aca V. grade međunacionalno i regionalno povjerenje u lokalnoj beogradskoj kafani. Zabavljaju se uz karaoke show. Aca pjeva Zdravo Djevo, kraljice Hrvata; Kolinda pada u sevdah i euforično diže tri prsta u vis. Iz prikrajka ih potajno posmatra Ana B., radoznalo odmjeravajući Kolindu K. A onda je neočekivano, kao gost iznenađenja, na karaoke banuo niko drugi do Brko s Bosfora. Aca V. je brže-bolje zavodnički napućio usne. Valja impresionirati uglednog gosta. Kolinda K. namješta frizuru i popravlja suknju. Ana B. i dalje posmatra iz prikrajka. Ima izaći!, odjednom je generalski zagrmio Brko s Bosfora. Svi u kafani se trznuše i pomisliše na Sarajevo.

Malo dalje, u nekoj prekodrinskoj birtiji, Mile D. i Bakir I. partijaju i šenluče. Opušteni i prisno zagrljeni pjevaju poznatu gay himnu Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine. Mile na majici ima Erdogana, Bakir Putina. Šta misliš o ovoj paradi ponosa, pita Mile Bakira. Mislim da obojica trebamo izaći iz ormara, odgovara Bakir namigujući. Aha, ima izaći, uzvraća Mile i nabacuje šeretski osmijeh. Sutradan su se video linkom javili u najgledaniju informativnu emisiju i javno podržali Paradu.

Nešto ranije, na tribinama stadiona Pod bijelim brijegom, Željko K. i Dragan Č. zajedno prate gradski derbi Velež-Zrinski. Željko se ogrnuo šahovnicom, Dragan ljiljanima. Dragan veselo skakuće i skandira - Ko ne skače mrzi Bosnu hej hej hej; Željko urla - U boj, u boj, za narod svoj. Na poluvremenu Tompson pjeva Druže Tito mi ti se kunemo. Gdje me nađe, obojica pomisliše istovremeno. A da odemo na Paradu, upita Željko. Naravno, odgovara Dragan i otkopčava duksericu ispod koje proviruje majica s ćiriličnim natpisom: Иma изaћи! Pogledavaju se i koketno namiguju jedan drugom. Možda je ovo početak jednog divnog prijateljstva.

***

Haris Z. i Rajko V. drže se za rukice na četvrtoj paradi ponosa. Ponosno koračaju rutom od Vječne vatre. Povremeno zastajkuju, homoerotično mjerkajući jedan drugog. Divni su to trenuci. Nisu oni nikakvi egzotični krkani s pitoresknog Balkana, kako su ih neopravdano pa i zlobno mnogi doživljavali. Oni su u biti nježne duše i vijesnici novog doba. Nekadašnje zajedničko zgražavanje nad trulim zapadom i pederskom Evropom zamijenili su gay aktivizmom. Internacionalizam i borba za ljudska prava nadjačali su nacionalističku i homofobnu zadrtost.

Kasnije su stavili slike na fejs, nek narod vidi, nek narod zna. I izazvali oduševljenje komentatorske zajednice. Samra Ć., sva raznježena i u behutu, poslala im je heart emoticon. Dušanka M. lajkala je Samrinu poruku. Malo potom u bespućima fejsbukovštine zabilježen je još jedan dirljiv trenutak: Nikola Š. i Šefik Dž. obznanili su da su u romantičnoj vezi. Samra šalje novi heart emoticon. Dušanka je opet lajka.

***

Na drugom kraju kontinenta, u slobodarskoj Njemačkoj, dva su neobična junaka. V. Kačavenda zvani Vladika i V. Košić zvani Biskup posjećuju gay klubove po Berlinu. Skinuli su svoje mantije zamijenivši ih uskim kožnjacima i vještačkim krznom oko vrata. Vladika je baš zgotivio Biskupa. A i konačno je malo podigao dobnu granicu. Biskup se zbog toga osjeća ko dječarac. Propovijedaju da je gay okey. Ekumenizam je tako dobio novu formu, gay formu.

Rasplesani, u disko ritmu, uživaju u tonovima Bee Gees, Abbe, Scissors sisters. Dobra je prilika da pokažu svoje plesačke tehnike. Vladika zadivljuje sve prisutne kombinacijom pokreta Johna Travolte i Bore Drljače. Biskup se nadovezuje svojim breakdance vještinama. Kasnije su, priljubljeni jedan uz drugog, zaplesali tango, obojica s ružom u ustima. Publika udivljeno prati ovaj klero-gay performans. Vladika & Biskup nepatvorene su zvijezde večeri. Još kasnije, opet priljubljeni, uživaju u nježnim taktovima pjesme How deep is your love. Love is in the air, vaistinu. Amen!


Epilog

Ljudi na Balkanu opet se vole. Ljiljani, Šahovnica, Trobojka i Dugine boje skladno i prijateljski vijore se na povjetarcu novog doba. Tako to biva kada se med tolerancije i mlijeko suživota stope u sladunjavi koktel različitosti. A evo i naših junaka, konačno svi okupljeni na jednom mjestu. Mašu palminim grančicama i horski pjevaju: Ol vi ar sejin iz giv pis a čens. Bila je to još jedna pobjeda pacifističkog internacionalizma nad provincijalnom zatucanošću.

John Lennon likes this.

Autor: Neven Šimić, Prometej.ba