Tijekom četiri sezone na BBC-u i Netflixu, obiteljska drama „Peaky Blinders“ (Cillian Murphey u glavnoj ulozi) postala je kultni hit, privlačeći poznate obožavatelje poput, sad već pokojnih, Davida Bowiea i Leonarda Cohena – koji su svaki ponudili svoje pjesme kao soundtrackove za seriju, pa čak i inspirirajući modu i frizure.

Lokacija Liverpool, Engleska – The Liverpool Olympia najpoznatija je kao mjesto glazbe, nakon što su tu održavani povijesni nastupi The Beatlesa i Rolling Stonesa. No, prošlog juna, ovo 112-godišnje kazalište pretvoreno je u TV set za gangstersku seriju Peaky Blinders.

Četvrta sezona serije izašla u decembru na Netflixu (na BBC2 i nešto ranije) zatiče bandu, predvođenu hladnokrvnim Tommy Shelbyijem (Cillian Murphey), na pragu oružanog sukoba. Zbog toga je Olympia pretvorena u boksersku arenu iz 1920-ih, ispunjenu cigaretnim dimom i elegantnim kaputima zajedno sa vintage plakatima i ogromnim Union Jackom.

Privlačnost ove serije toliko je zarazna da, riječ je o jednoj od najcjenjenijih serija na BBC2 – dok Netflix ne daje informacije o gledanosti, u Engleskoj postoje Peaky Blinders barovi, restorani, zabave i vjenčanja. Posebno se istaknula frizura, koja je kao jedno od obilježja glumaca otišla i do teme u muškim časopisima, a popularnost krojački uglađenih odijela s početka 20. stoljeća dovela je kreatora serije Stevena Knighta i do pozicije partnera u kolekciji Peaky odjeće.

„Utjecati na ljude – ne na ljude uključene u filmsku industriju, nego na obične ljude koji gledaju televiziju, a zatim izađu i nešto poduzmu – to je sjajno“, rekao je gospodin Knight.

Kao prvenstveno romska skupina iz Birminghama, Peakys su odstupanje od uobičajenih gangstera pop kulture. Nova prijetnja – mafijaš iz New Yorka kojeg igra Adrien Brody, predstavlja prvi put da se serija upliće u klasičnu gangstersku verziju. Obitelj Shelby, koja uključuje i tetu Polly (Helen McCrory) i Tommyijevu braću Arthura (Paul Anderson) i Johna (Joe Cole), otvara se ka aristokratskom ugledu, ali nova prijetnja će ih natjerati da se vrate u staru četvrt.

„Cijela serija se zapravo bavi bjekstvom, sa posebno britanskog stajališta: Možete li pobjeći odakle ste rođeni?“, rekao je gospodin Knight koji je napisao baš svaku epizodu. „Četvrta sezona je doslovno povlačenje cijele obitelji na mjesto odakle su došli, kako bi mogli nanovo procijeniti tko su oni u okruženju u kojem su nekoć bili.“ No, dok se bavi specifično britanskom temom „Peaky Blinders“ to čini pod amalgamom različitih utjecaja i elemenata – američkih zapadnjaka, irskog glumca kao šefa kriminalnog miljea, te punka kao glazbene umjetnosti.

Serija „Peaky Blinders“ rođena je iz priča koje je Knight čuo o ujacima svog oca, članovima stvarne Peaky Blinders bande iz Birminghama. Samo ime potječe od zaštitnog znaka članova tzv. flat-kape, koju su članovi nosili sa oštricama britve ušivenim u vrhove (engl. peaks – vrhovi) kojima bi brutalno oslijepili neprijatelja, pa stoga „Peaky Blinders“.

Stilizirani izgled i dojam – blistava odijela, katedrala nalik pubu iz susjedstva, usporene snimke bande koja se provlači blatnjavim ulicama – osmišljen je kako bi se gledatelju približilo čuđenje koje je Knight osjeća slušajući ove priče dok je odrastao u tom gradu.

„Konji su veći i crnji; muškarci su jači i hrapaviji; žene su veće i glamuroznije; karmin je svijetliji“, rekla je gđa McCrory, „skoro poput grafičkog romana.“

Iako je riječ o zločinačkoj manifestaciji, „Peaky Blinders“ je nadahnuta američkim vesternima, posebice načinom na koji su temeljno „poljoprivredni rad 19. stoljeća“ pretvorili u herojski žanr prepun viteštva i mitova.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti spomenuti i ostale fantastične sporedne uloge, osim Adrien Brodya. Prije svega tu je Tom Hardy koji je na fenomenalan način odigrao ulogu Židova ganstera da doslovice ostavlja bez teksta, te Aidan Gillen, popularni Littlefinger iz serijala Game of Thrones, koji se savršeno uklopio u tzv. „gypsy style“.

Izvor: www.nytimes.com

Preveo i prilagodio: Krešo Ban

18.1.2018.