Napomena: kliknite na sliku da biste pogledali

_________________________________________

 

opticke-iluzije 11. Rotirajući prsteni

Zagledajte se u točku u sredini slike i pomičite glavu ritmički naprijed i nazad od monitora. Primjetit ćete kako se prstenovi okreću u suprotnom smjeru.

 

 

 

 

 

 

opticke-iluzije 22. Hermannova rešetka

Ovo je jedna klasična iluzija i nazvana je po Ludimaru Hermannu koji ju je otkrio 1870. godine. Na svim mjestima gdje se sijeku bijele linije naše oči vide sive mrlje. No ako pogledate direktno na jedno od presjecišta, mrlja nestaje.






opticke-iluzije 33. Slika koja nestaje
Zagledajte se u sliku na oko pola minute bez pomicanja očiju i slika će polako početi nestajati. Ovo je varijacija Troxler efekta koji navodi da ako fiksirate pogled na određene točke, okolna slika postepeno počinje nestajati.








opticke-iluzije 54. Blivet
Još poznat i kao "Poiuyt" ili Đavolja vilica i to je poprilično poznata iluzija nemogućeg objekta. Dva pravokutna kraka na jednoj strani pretvaraju se u tri cilindrična kraka na drugoj strani.




opticke-iluzije 65. Iluzija čudovišta
Ovu iluziju možete pronaći u gotovo svakom udžbeniku psihologije na svijetu. Dva čudovišta na ovoj slici su zapravo iste veličine. No naš mozak automatski prilagođava slike koje su udaljenije i zbog se čini da je udaljenije čudovište veće.









opticke-iluzije 76. Jastrow iluzija
Ime je dobila po Robertu Jasrtowu iz 1889. godine. Donja figura izgleda da je veća, iako su obje figure iste veličine. Kraća stranica figure "A" nalazi se neposredno pokraj duže stranice figure "B" i dobivamo krivi privid.




opticke-iluzije 117. Penroseov trokut
Penroseov trokut je poznati grafički paradoks. Pokazuje tri grede, koje su sastavljene pod pravim kutom, a još uvijek čine trokut. Očito krši nekoliko zakona euklidske geometrije. Između ostaloga taj zakon kaže da je zbroj kuteva u bilo kojem trokutu 180 stupnjeva.





opticke-iluzije 128. Crno na bijelom
Zagledajte se u središte slike na oko 30 sekundi, a zatim pogledajte u daljinu, po mogućnosti na bijelu površinu. Strop može pomoći. Što vidite?








opticke-iluzije 149. Heringova iluzija
Iako se ove dvije crvene linije čine zaobljene prema vani one su savršeno ravne i paralelne. Ova iluzija se pripisuje njemačkom psihologu Ewaldu Heringu.











opticke-iluzije 1510. Titchenerovi krugovi
Ovi krugovi poznati su i kao Ebbinghausova iluzija i još uvije traje rasprava u psihološkim krugovima što je točno odgovorno za ovaj efekt. Kako god bilo, narančasti krug na lijevoj strani se čini manji od onoga na desnoj iako su zapravo iste veličine. Da, oni su identični.




opticke-iluzije 1611. Kosi toranj
Da, kosi toranj u Pisi uistinu stoji nakoso, ali ove dvije slike su zapravo jednake. To što desni toranj izgleda više nagnut je samo iluzija. Pokušajte napraviti istu stvar sa bilo kojom visokom zgradom, i ona će biti nagnuta.




opticke-iluzije 1712. Rotirajuća silueta
Ovu iluziju stvorio je web dizajner Nobuyuki Kayahara. Posebna je po tome što neki ljudi vide da se ova silueta vrti u smjeru kazaljke na satu, a neki je vide da se vrti u suprotnome smjeru. Što vi vidite? Ovo je jedna od najboljih optičkih varki! Balerina se vrti u smjeru zavisno od toga koja vam je strana mozga razvijenija! Uz malo koncentracije i skretanja misli možete promijeniti smjer kretanja balerine! Ako vam ne uspije, pozovite nekog drugog da vam kaže u koju stranu se balerina vrti! Pokušajte i zatvoriti oči na nekoliko sekundi i zamislite da se vrti u drugom smjeru pa ponovo pogledajte. Tajna je u podignutoj nozi.


opticke-iluzije 1913. Rotirajući kvadrati
Možda se na prvi pogled i ne čini kao nešto, no ako prelazite pogledom preko slike primjetiti ćete da se kvadrati počinju rotirati. No čim usmjerite pogled samo na jednu točku na slici, kvadrati se prestaju rotirati.





opticke-iluzije 2014. Statički "pokret"
Ne, ovo nije animirana slika. Slika je stvarno statična. To možete primjetiti tek kada pogledate u pojedinu točku, tada pokreti prestanu. Ova iluzija je izvedena uz pomoć kontrasta boja i položaja oblika unutar slike.




opticke-iluzije 2115. Ružičasta potjera
Također poznata kao pac-man iluzija. Ako se zagledate u križić koji se nalazu u središtu slike, početi će se pojavljivati zeleni disk koji kruži po ružičastim diskovima. Nakon nekoliko sekundi ružičasti diskovi će početi polako nestajati i vidjeti ćete samo zeleni disk kako kruži oko križića. Nemojte micati pogled sa križića.





opticke-iluzije 2516. Igra sjeni
Vjerovatno jedna od najnevjerovatnijih iluzija koju možete pronaći. Objavio ju je Edward Adelson profesor na MIT-u. Polje sa oznakom "A" izgleda tamnije od polja sa oznakom "B" no zapravo radi se o istoj nijansi sive boje. Sigurno se ne slažete s tim, ali da biste se uvjerili, otvorite sliku u Paintu, izrežite malo boje iz polja "A" i malo boje iz polja "B" i vidite da je to ista boja. Možda najneshvatljivija i najviše zbunjujuća od svih iluzija.



Prometej.ba/izvor: razno