O tome kako je priroda i uzvišena i dosadna

Ali kada ideš u velike šume ili pustopoljine, ili putuješ po moru i duša ti se zasiti osjećajima uzvišenosti i beskrajnosti, ne zavaravaj se: znaj da te u dubini srca zanima samo čovjek, ništa drugo. I jedna dobro posjećena kavana isto je tako zanimljivo kao i Atlantski ocean ili Sahara, ili borove šume Karpata. Da, jedan jedini čovjek, kada pokaže svoju bit i oda svoju tajnu zanimljiviji je od Mont Blanca. Čudi se beskrajnosti prirode, nastoj živjeti u skladu sa svojim karakterom i snagama prirode, ali ne srami se i ne poriči da najuzvišenija predstava prirode isto iznenađujuće brzo gubi istinsku zanimljivost i privlačnosti ako nema neposredne veze s tebi znanom ljudskom sudbinom. Romantičan krajolik u kratkom vremenu postaje nezanimljiv i dosadan ako na beskrajnu pozornicu prirode ne zakorači čovjek, jedini istinski predmet tvoga promatranja i zanimanja koji ti nikada ne može dosaditi. Ono što se tebe tiče na ovoj zemlji, tvoj doživljaj, uloga i sudbina jest čovjek, a ne Mont Blanc. Svijet je samo pozornica i kulisa na koju usputno motriš, ali tvoje srce i um dršćući iščekuju monolog samo tog sumnjivog junaka. Sve drugo prije ili poslije postaje dosadno.


O zahtjevnosti

I odgoji svoju dušu za neumoljivu zahtjevnost. To je najvažnije. Svijet masa je sam pohlepan, ali nije zahtjevan. Ti ostani umjeren i zahtjevan. Svijet sve više nalikuje nekoj vrsti robne kuće Woolworths, gdje se za groš može dobiti sve, i to u jeftinoj izradi, što brzo, jeftino i bofl kvalitetom udovoljava dnevnim željama mase sklone užitku. Opasnosti takvog zadovoljenja masa već se pokazuju na svim područjima života i duha. Kultura ne propada samo onda ako se na profinjenim trgovima Atene i Rima pojave barbari s ratnim sjekirama, propada i onda ako se ti isti barbari pojave na javnim trgovima jedne kulture, pa uslijed nedostatka zahtjevnosti krenu s velikom potražnjom, ponudom i razmjenom robe. Ti budi izbirljiv. Ne biraj razmaženo i frkćući nosom, već strogo i nemilosrdno. U pogledu duhovnih i moralnih vrijednosti ne možeš biti dovoljno zahtjevan. Ne možeš s dovoljnom količinom dosljednosti naglasiti: to je plemenito, ovo lažno, to je vrijedno, a ovo je bezvrijedno. To ti je zadatak ako si čovjek i želiš zadržati svoje dostojanstvo.


O mašti

Po Francuzima, pravu fantaziju ima samo onaj tko može vidjeti stvarnost. Ta je sposobnost rijetka. Ljudi misle da je fantazija istovjetna izmišljanju nepostojećih pojava. Ali nepostojeće pojave nemaju ni ruke ni noge, one su poput grifona, a ono što nema ništa zajedničko sa stvarnošću to je dosadno i djetinjasto. Prava mašta iz stvarnosti gradi novo, čudesno, iznenađujuće. Vidjeti stvarnost je mnogo čudesniji i maštovitiji pothvat nego graditi kulu od karata koju ruši prvi povjetarac stvarnosti. Nauči se uistinu vidjeti zdravog čovjeka i saznat ćeš da je to čudesnije i nevjerojatnije od krilatih junaka iz mitova.

,

Sándor Márai, Knjiga o travama, Naklada Ocean More d.o.o., Zagreb, 2016., str. 68-75