1. The Fury Of A Patient Man (Tarde para la ira, 2016)

Ovaj film redatelja Raúla Arévaloa je osvetoljubiva priča sa udjelom intenzivnih nasilnih momenata. Prožeta je sveukupnom neizvjesnošću koja se približava publici i uspijeva joj stvoriti ptilično neugodan osjećaj. Riječ je o, kako i samo ime filma kaže, strpljivom čovjeku sa osvetom u srcu koji će učiniti sve da ispuni cilj; izvana suosjećajan, iznutra brutalan i nemilosrdan...


2. At The End Of The Tunnel (Al final del túnel, 2016)

Relativno podcijenjeni španjolski triler čija se radnja vrti oko računalnog inženjera, ujedno i paraplegičara, koji se sasvim slučajno našao u okruženju nemilosrdne bande pljačkaša banaka koji su, pak, iznajmili stan vrata odmah do njegovog.


3. The Bar (El Bar, 2017)Iznenađujuće privlačan triler koji govori o skupini stranaca zarobljenih u baru koji se okreću jedni protiv drugih u svom očajničkom pokušaju da opstanu. Film je pristojna studija ljudskog ponašanja; uzbudljiv je, pun zaokreta te isprepleten povremenim komičnim trenutcima.


4. May God Save Us (Que Dios nos perdone, 2016)

Radnja filma smještana je u Madridu, u ljeto 2011. godine za vrijeme pokreta 15M (protestnog španjolskog pokreta ili pokreta Indignadosa), ali, također, i vrijeme posjete pape; dva policijska inspektora očajnički žele zaustaviti niz serijskih ubojstava i uhvatiti, po svemu sudeći, serijskog ubojicu.


5. The Night Of The Sunflowers (La noche de los girasoles, 2006)Radnja filma smještena je u malom španjolskom selu gdje biva otkrivena tzv. virgin špilja (špilje koje se smatraju posljednjim neistraženim dijelovima planete). U nadi kako će razviti turizam, mještani pozivaju predstavnike Geološkog instituta da ispitaju špilju; no, iznenadni čin nasilja izaziva niz neočekivanih događaja koji svima okreću živote naopačke.


6. The Hidden Face (La cara oculta, 2011)

Iznenadni nestanak djevojke dirigenta španjolskog orkestra dovodi do neobične istrage bez zadovoljavajućih rezultata; idealna misterija sa zaokretima u priči i neočekivanim raspletom.


7. Marshland (La isla mínima, 2014)Klasični slučaj serijskog ubojice koji istražuje tim od dva, po naravi i karakteru međusobno suprotna, policijska detektiva iz odjela za ubojstva.


8. Burnt Money (Plata quemada, 2000)Ovaj film se temelji na istinitoj priči iz 1965. godine koja uključuje nemilosrdnu pljačku banke u Argentini i strastvenu homoseksualnu romansu. Tri muškarca postaju stalni bjegunci nakon pljačke banke, no mogu li uživati u svome plijenu i živjeti živote o kojima su maštali?


9. Julia's Eyes (Los ojos de Julia, 2010)Žena pod imenom Julija (Belén Rueda), koja polagano gubi vid, počinje istraživati smrt svoje sestre za koju se smatra da je samoubojstvo (dok se drugačije ne dokaže).


10. The Aura (El aura, 2005)

Planiranje savršenog zločina nikada nije lako, ali za ovog taksidermistu sa urođenim darom memoriranja stvari ništa nije nemoguće! Hoće li uspjeti u svojoj razrađenoj shemi?


11. The Uninvited Guest (El habitante incierto, 2004)Priča o misterioznom nestanku stranca koji dolazi u kuću arhitekte kako bi se poslužio telefonom. Skriva li se on negdje u kući ili je to samo fragment mašte? Ovaj film će definitivno učiniti da se osjećate jezovito ako ste sami u kući.


12. The Man With Thousand Faces (El hombre de las mil caras, 2016)

Ovo je priča, inspirirana istinitim događajima, o čovjeku koji je prevario cijelu zemlju (Španjolsku); jednom od najintrigantnijih likova posljednjeg desetljeća – špijunu Franciscu Paesu!


13. Sleep Tight (Mientras duermes, 2011)

Jeste li ikada upoznali psihotičnu osobu koja ne može podnijeti sreću drugih ljudi? Mislite li da ste sigurni od takvog čovjeka u udobnosti vlastitoga doma? Razmislite još jedanput... Film je definitivno jedan od najjezovitijih, te ga preporučujemo samo najodvažnijima.


14. Fermat's Room (La habitación de Fermat, 2007)

Četiri matematičara koji se međusobno ne poznaju pozvani su od strane tajanstvenog domaćina kako bi zajedno sudjelovali u rješavanju velike enigme. Ispostavlja se, međutim, kako se soba u kojoj se zateknu svakim trenutkom sve više smanjuje i kako će ih smrviti ukoliko ne otkriju međusobnu povezanost i razlog zašto ih netko želi ubiti.


15. The Body (El cuerpo, 2012)

„Svaka smrt je ubojstvo dok se drugačije ne dokaže“, ali kako dokazati zločin ako tijelo nestane?


16. Thesis (Tesis, 1996)

Mlada studentica filmske akademije u Madridu istražujući tezu o „nasilju u filmovima“ pronalazi u fakultetskoj videoteci snimku na kojoj djevojku muče do smrti. Može li se prepoznati identitet djevojke? A tko je napravio tzv. snuff snimak?


17. The Invisible Guest (Contratiempo, 2016)

Mlad i uspješan poslovni čovjek suočen je sa optužbama za ubojstvo svoje ljubavnice, dok njegova istrajna odvjetnica želi čuti sve detalje njegove strane priče kako bi ga izbavila iz pakla u kojem se našao.


18. The Secret In Their Eyes (El secreto de sus ojos, 2009)

Umirovljeni pravni savjetnik piše roman nadajući se kako će mu pomoći zatvoriti jedan neriješeni slučaj ubojstva iz prošlosti kojim je opsjednut, te riješiti ljubavne probleme koji ga proganjaju već desetljećima. Film je dobitnik Oscara za najbolji strani film!


19. Nine Queens (Nueve reinas, 2000)

Dvojica vrhunskih foliranata pokušavaju prevariti kolekcionara poštanskih markica prodavajući mu krivotvorinu zaista rijetkih markica (tzv. „devet kraljica“).


20. The Skin I Live In (La piel que habito, 2011)

Film jednog od najboljih španjolskih redatelja, Pedra Almodóvara, koji se vrti oko plastičnog kirurga (koji otkriva novu vrstu sintetičke kože) i njegove muze. Film o moći, opsjednutosti i osveti. Izvrsne performanse Antonia Banderasa, Elene Anaye i Jana Corneta.


+1. Wild Tales (Relatos salvajes, 2014)

Antologija sa šest briljantnih kratkih pojedinačnih priča koje istražuju ekstremnost ljudskog ponašanja, odmazdu i osvetu.

Priredio: Krešo Ban

Izvori: http://www.imdb.com, http://www.cinemaforensic.com