Frigg prede oblake (izvor slike: norse-mythology.org)

Već u nordijskom prijevodu izraza dies Veneris, naš petak, onako kako se javlja u starom visokom njemačkom Friatac, suvremenom engleskom Friday ili njemačkom Freitag, javlja se dokumentirano postojanje jednog ženskog božanstva u nordijskom panteonu, koje je okarakterizirano svim atributima rimske Venere. Većina znanstvenika slaže se u identificiranju ove božice s Odinovom suprugom Friggom. [Potrebno je skrenuti pozornost na činjenicu da postoji nerazjašnjen odnos između božice Frigg i božice Freye, koju poznaju samo sjeverni germanski narodi. Pretpostavlja se da je to ustvari jedna te ista božica, a postoji i teorija o trijadi božica Freya, Frigg i Idun koje bi predstavljale tri različita razdoblja u životu svake žene.] Izgleda da je podrijetlom iz obitelji Vana, a Odinovom ženom postala je nakon sporazuma Asa i Vana o međusobnom nenapadanju. Majka je Baldera, Hodera i Hermoda, te polusestra boga Njorda po majci. Prema nekim predajama, njezinim se ocem smatra Fjorgin. Slijedeći predaje otaca, dan posvećen proslavi vjenčanja, plodnom i zakonitom sjedinjenju žene i muškarca u cilju održanja potomstva, bio je petak, isti dan koji je bio posvećen i Friggi. “Gospodarica bogova”, kako su je nazivali pjesnici, bdjela je nad mladim bračnim parovima, ulijevajući im poticajnu životnu energiju i dragocjena raspoloženja koja su nositelji klica novih života. Osim toga, utječući se njezinom dobrohotnom zahvatu, udate žene čija je utroba bila neplodna ili djevojke koje još nisu uživale u plodovima ljubavi, obraćale su se Friggi kao iskonskoj majci i ljubavnici.

Iz zbirke nordijskih mitova i razmišljanja o njima Svijet nordijskih mitova, koju je priredio Miroslav Jurešić. Ovo je 17. tekst

Dobro poznajući muke i brige koje se proživljavaju kad su u pitanju djeca, božica je pomagala rodiljama, ublažavajući bolne grčeve rađanja. Kao nebeska Odinova supruga, Frigg se mogla okititi titulom “Gospodarica neba”, naslovom dostojnim družice najvažnijeg od Asa. Osim što je jedina s Odinom dijelila prestižno prijestolje Hlindskjalf, što u doslovnom prijevodu znači “Vrh” ili “Stražarska kula”, božica je na raspolaganju imala i veličanstveno boravište u Fensaliru, “Močvarnim dvoranama”, jednom od dijelova Asgarda. Odinova je supruga imala i tri sluškinje imenom Fula, Hlin i Gna. Prva je, pohranjenu u čvrstoj škrinji od jasenovine, ljubomorno čuvala Frigginu čarobnu obuću, lašteći je i pazeći da uvijek bude izglačana i sjajna poput sunčeve svjetlosti. Druga sluškinja, koja je također bila obdarena magičnim moćima božanstva, bila je glasnica božičinih želja na Zemlji i pritjecala je u pomoć ratnicima koje je Frigg štitila. Treća je sluškinja u Friggino ime obavljala poslove na drugom svijetu. Zaogrnuta svojim ogrtačem od sokolova perja, “Gospodarica bogova” mogla je poput strijele brzo uzletjeti na nebo, ostavljajući iza sebe neznatno šuškanje tisuće sitnih pera. Premda je ova čudesna odjeća imala neprocjenjivu vrijednost, božica ju je, dokazujući na taj način svoju velikodušnost, više nego jednom posudila Lokiju, omogućujući mu da iskuša ugodna zadovoljstva opuštenog leta. Uostalom, upravo je čarobni ogrtač omogućio Asima da se suprotstave gigantima, vječnim neprijateljima bogova, izazivajući ih u njihovim zemljama i zadobivajući blaga za koja se smatralo da su nepovratno izgubljena. Među Frigginim vještinama, svakako treba spomenuti i njezinu sposobnost da vidi budućnost, ali je nije mogla izmijeniti, niti je običavala govoriti o onome što bi vidjela.

Pa ipak, ne odbacujući svoju urođenu drskost, zlobni se Loki jedanput, upravo u dvorani gdje se okupio sveti zbor Asa, usudio nazvati je nimfomankom, neumornom tražiteljicom perverznih seksualnih apetita. Nastavljajući preko mjere blatiti čast oca bogova, optužio ju je za najodvratniji oblik preljuba, tvrdeći da ju je vidio dok je u svoju grešnu ložnicu primala dvojicu Odinove braće, Vilija i Vea, uživajući s njima u onomu što se prema nordijskom pravu smatralo najnižim oblikom incesta. Prema jednoj predaji Frigg je uistinu živjela s Odinovom braćom Vilijem i Veom u poliandričnoj vezi za vrijeme dugoga Odinova izbivanja, kada su mislili da se on više neće vratiti. Međutim, po povratku su mu braća predala vlast, a Frigg mu se vratila kao zakonita supruga.

Međutim, svi su znali za strepeću ljubav koja ju je vezivala za Baldera, nesretnu žrtvu mračnih zamisli sudbine. Kad je doznala za tužne snove, predskazanja budućih nesreća, koja su mučila njezinog sina, Frigg više nije imala mira i s neukrotivom je voljom prošla čitavim svijetom u pokušaju da ga spasi od smrti. I ovoga je puta bila prevarena od lukavog Lokija kojemu je, puna povjerenja i naivna, povjerila tajnu Balderove neranjivosti. I dugo je plakala “Božanska gospodarica”, zatočenica kajanja, kada je doznala da je upravo njezina opuštenost omogućila Lokiju da smisli svoju smrtonosnu spletku. Frigg je bila razdirana teškom sumnjom da je bila pomagač u ubojstvu svoga sina. Njezine srceparajuće tužaljke, prekidane jedino jecajima, dopirale su iz Fensalira sve do krajnjih granica Asgarda, svjedočeći njezinu neprolaznu bol.