Šuma kod Šipova/Marjolein Koster


Izvoz proizvoda od drveta čini značajan dio ekonomije Bosne i Hercegovine, a posebno entiteta Republika Srpska. U posljednjih 15 godina izvoz drveta iz BiH porastao je za 50 posto. U pandemijskoj 2020., kada je u cijelom svijetu industrija doživjela pad, izvoz namještaja i obrađenog drveta, prevazišao je iznos ostvaren izvozom električne energije, tradicionalno najvažnijeg “proizvoda” u ovoj zemlji.

Ukupan izvoz drvoprerađivačke industrije iz RS-a 2021. godine je donio blizu 726 miliona KM. U odnosu na 2020. godinu izvoz je povećan za 186,5 miliona KM.

Naše istraživanje pokazalo je da Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika ima potpunu kontrolu nad eksploatacijom šuma u Republici Srpskoj. Decenije zloupotrebljavanja ovog resursa stvorile su posebnu klasu ‘drvnih’ tajkuna. Svi su oni članovi SNSD-a ili su interesno povezani s tom strankom.

Ljudi bliski Dodiku ‘gospodari’ su drvne industrije čak i u malobrojnim mjestima u kojima SNSD nije na vlasti. Dok entitetska gazdinstva koja upravljaju šumama propadaju, privatnici se bogate, uz ostalo – uz pomoć mita i namještenih tendera.


SNSD-ovci iz Teslića se bogate na račun ŠG “Borja”

Nizovi paleta iscijepanih drva. Humci trupaca uz put. Kamioni nakrcani drvetom upravo izvučenih iz šume. Motorne pile režu zrak. Pilane posvuda. Početak je februara, planine oko Teslića prekrivene su snijegom i sezona sječe drveta u punom je jeku. Ovaj gradić na sjeveru Bosne i Hercegovine, koji je Austro-Ugarska osnovala jer je okolno područje bilo bogato kvalitetnom šumom, i danas je centar drvne industrije. Njome gospodare kadrovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Nadomak gradića nalazi se jedna od najvećih lokalnih drvoprerađivačkih firmi: “Elgrad” d.o.o.” Oko proizvodne hale naslagano je hiljade trupaca. Vlasnik kompanije je Dušan Gajić. Njegov brat Đorđe Gajić direktor je firme. Porodična kompanija koja se u početku bavila električarskim i građevinskim poslovima, nakon rata okrenula se preradi drveta. Danas većinu svojih proizvoda izvozi. Direktor odlučuje da nas primi u veliki kompleks firme koja zapošljava 300 radnika.

Gajić je SNSD-ov zastupnik u Skupštini opštine Teslić, ali ne želi razgovarati o politici. Biznis je na prvom mjestu. Kaže da njegova firma radi samo sa tvrdim drvetom. 60 posto drveta uvoze iz Hrvatske, a 40 posto je lokalno drvo. Preko 90 posto bukve koju obrade dolazi s područja Teslića. Većinu hrastovine uvozi iz Hrvatske.

– Mi izvozimo u Italiju, Austriju, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, također i Skandinaviju, kaže on dok ponosno kucka prstima po debelom hrastovom stolu izrađenom iz jednog komada drveta.

Iz godine u godinu, posao je napredovao. Tako je kompanija, prema javno dostupnim podacima, 2020. godine ostvarila dobit od 353.448 KM, ključne 2021. brojka je skočila na 1.191.672 KM, a rast se nastavio i iduće godine kada je zaradila milion i po KM. Naglo povećanje zarade kompanije koincidiralo je sa Gajićevim ulaskom u lokalnu politiku 2020. godine, kada je kao četvrti na SNSD-ovoj listi izabran za opštinskog odbornika.

Dvije kompanije u vlasništvu braće Gajić “Elgrad” d.o.o. i “G&B Javorova” d.o.o., ostvarile su višemilionske prihode samo na tenderima za usluge održavanja puteva, popravki i sječe drveta u lokalnim šumskim gazdinstvima. Od 2016. godine do danas “Elgrad” je na ime tendera u RS-u ostvario prihod od preko milion KM. “Elgradu” je to samo samo mali dio prihoda, jer većinu ostvaruju na izvozu proizvoda od drveta koje se u značajnoj količini sječe u Šumskom gazdinstvu “Borja”, jednom od 32 organizaciona dijela Javnog preduzeća šumarstva „Šuma Republike Srpske“. “G&B Javorova”, koju su 2018. godine osnovali Đorđe i drugi brat Aleksandar, od 2019. godine je, kako se može vidjeti u podacima Portala javnih nabavki BiH, preko tendera „Šuma RS“ ostvarila prihode u iznosu od skoro sedam miliona. Četiri godine prije nego će se kao član SNSD-a Đođe Gajić kandidovati za Skupštinu Teslića, firma „Elgrad“ će 2016. godine Socijalističkoj partiji darovati 10.000 KM priloga, ali je ova partija vratila „zabranjeni prilog“, navodi se u Centralne izborne komisije BiH iz 2020. godine.

Srđan Klječanin je kao i Gajić SNSD-ov član Skupštine Teslića. On je također dobro prolazio na tenderima koje je raspisivalo ŠG “Borja”. “Drvo-Export” d.o.o. Teslić, kompanija koja je donedavno bila u vlasništvu Klječaninove supruge, od 2016. godine do danas preko tendera “Šume RS” ostvarila je preko milion i po prihoda.

– Većina izvođača ima registrovane dvije firme. Nije dozvoljeno da iste firme sijeku i kupuju isto drvo. Druga firma je obično registrovana na ženu, sestrinu kćerku i slično. Jedna firma se bavi sječom i izvozom trupaca, a druga se pojavljuje kao kupac, pojasnio je predsjednik sindikata ŠG “Borja” Dušan Marković način na koji lokalni moćnici profitiraju preko ŠG “Borja”.

Dok su SNSD-ovi vlasnici privatnih kompanija poslovali odlično, ŠG “Borja”, nadležno za upravljanje teslićkim šumama, kuburilo je sa finansijskim nedaćama. Samo 2021. godine ovo gazdinstvo bilo je prvak u negativnom poslovanju lokalnih odjela „Šuma RS”, kada je ostvarilo minus od 1.4 miliona KM, podaci su finansijskog revizorskog izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske. U posljednje tri godine Vlada Republike Srpske je smijenila četiri direktora ovog gazdinstva. Bivši direktor ŠG „Borja“ Slaviša Opačić 2020. godine je priznao da je po dolasku na mjesto direktora naslijedio dugovanje od sedam miliona KM. Doprinosi na plate, ustanovio je tada on, nisu bili isplaćeni za cijelu 2019. godinu.

Opačićevo ime će se iduće godine naći na optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. Sa osam drugih osoba optužen je da je kao direktor sa zainteresovanim vlasnicima privatnih kompanija na nedozvoljen način dogovarao raspodjelu LOT-ova (dijelova predmeta nabavke koji su povezani u srodne cjeline), odnosno odjela za koje će podnijeti ponude i usaglašavali cijene koje će biti ponuđene od strane istih kao potencijalnih ponuđača. Opačić i bivši tehnički direktor Slaviša Prodanović su optuženi kao rukovodioci preduzeća, dok je preostalih sedam osoba – vlasnika privatnih kompanija, optuženo za zloupotrebu u postupku javnih nabavki. Prosto rečeno, ova grupa je optužena za namještanje javnih tendera.

Među optuženima su bili Đorđe Gajić i Srđan Klječanin.

Osnovni sud sud u Tesliću je sve optužene proglasio nevinima, ali se Okružno tužilaštvo u Doboju žalilo sudu zbog “bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”. U odgovoru tužilaštva objašnjeno nam je da je postupak po žalbi još uvijek u toku. Iz tužilaštva nisu željeli dati više informacija o slučaju. Slaviša Opačić je nakon smjene sa čela preduzeća „kažnjen“ postavljanjem na mjesto rukovodioca službe za istraživanje i razvoj proizvodnje u „Šumama Republike Srpske“ i koordinatora za FSC (Forest Stewardship Council – Vijeće za nadzor šuma) certifikacije šume. FSC certifikacija podrazumijeva ispunjavanje niza standarda u šumarstvu i drvnoj industriji iz sfere kvaliteta, socijalne sfere i ekologije.


Kadrovi SNSD-a u drvnom sektoru Teslića

Drvni sektor je najvažniji rasadnik SNSD-ovih kadrova u jednoj od rijetkih opština u RS-u u kojoj ova stranka nije na vlasti.

Na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine jedan od SNSD-ovih kandidata za Skupštinu opštine Teslić, pored Gajića i Klječanina, bio je i Stojan Božić, u to vrijeme vršilac dužnosti direktora ŠG “Borja”. Božić će već iduće godine biti smijenjen nakon što je policija Okružnom tužilaštvu Doboj prijavila slučaj ilegalne sječe šume na području opštine Teslić u kojoj je ovo preduzeće oštećeno za više od milion KM. Njegova kolegica Marina Maletić, u to vrijeme tehnička direktorica ŠG “Borje”, također je bila na SNSD-ovoj listi, ali za razliku od njega ona je izabrana u Skupštinu opštine.


Teslić je centar drvne industrije/Jeanne Frank


Sa Božićem, među osumnjičenima bio je i Srđan Klječanin. Tada je inspekcija oduzela 1.200 kubika trupaca sa lagera “Klječanin-company”. Poslije ove afere čini se da je Klječanin dopao u nemilost lokalnog SNSD-a. U izjavi za Radio Slobodna Europa on je izravno okrivio partijski vrh za pritiske u predizbornom periodu, kada je intenzivno izvlačen novac iz ŠG “Borja”. Nakon toga je i kompanija “Drvo-Export” dobila novog vlasnika Borisa Gavrića. Po promjeni vlasništva 2022. godine bivša kompanija Klječaninove supruge ostvaruje dobit gotovo deset puta veću nego godinu ranije. Klječanin je tada tvrdio da je ostvario lične finansijske gubitke zarad finansiranja partije.

– To rade političari. Ne želim da spominjem imena. Nije to ništa neuobičajeno i to vam kažem bez ikakvog straha. Svaka politika se finansira iz nekog resursa. U opštini Teslić jedna politička opcija finansira se iz opštinskog budžeta. Druga politička opcija se finansira preko šumarstva. Nije neobično da se desilo pred lokalne izbore. Svako se tu upetljavao i grabio. Da nisam davao novac ljudima iz politike koje ne želim da imenujem, ne bih bio dužan za porez i poslovao bih i živio normalno, bez opterećenja, slikovito je prije dvije godine godine on opisao lokalne prilike novinarima RSE.

Kazavši da se u Tesliću jedna stranka finansira iz opštinskog budžeta, on je mislio na opozicionu Srpsku demokratsku stranku koja je na vlasti na nivou ove opštine, dok SNSD novac za izbore crpi iz ŠG „Borja“. Kontaktirali smo Klječanina da nam dodatno pojasni svoje navode. Iako je načelno pristao na razgovor, nakon što smo mu poslali pitanja nije nam se više javljao.

Dok slučajevi navodnog kriminala u ŠG „Borja“ skupljaju prašinu do konačnog nestanka u nekoj latici, nagomilani finansijski problemi najviše se odražavaju na radnike ŠG “Borja” kojima u posljednje četiri godine redovno kasne plate. Situacija je danas nešto bolje, kaže predsjednik sindikata Dušan Marković, pa preduzeće kasni „tek“ s jednom platom, ali je radnicima umanjena vrijednost rada. Preduzeće je trenutno u minusu oko šest miliona KM. Marković tvrdi i da se ne poštuje vrijednost rada od 175 KM, dogovorena u sporazumu između „Šuma RS“, Sindikata zaposlenih u „Šume RS“ i Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u „Šume RS“, na čijem čelu je Marković.

– Iako je ovaj sporazum potpisan još u aprilu, on se ne poštuje i radnicima se isplaćuju plate po umanjenoj cijeni rada. Dobijam informacije iz drugih gazdinstva da su radnici već to počeli rješavati privatnim tužbama protiv preduzeća, kaže on.

Ni stari slučajevi navodne korupcije SNSD-ovih kadrova u ŠG “Borja” nisu dobili epilog, a već se otvorio novi. Posljednji SNSD-ov direktor ovog gazdinstva Dušan Nenadić, kojem je ovo bio drugi mandat na čelu ŠG “Borja”, na ovoj poziciji nije izdržao ni dvije godine. Uhapšen je 07.07.2023. godine zbog traženja i uzimanja mita od nepoznatog vlasnika kompanije u iznosu od 5.000 KM. Policija je unaprijed pripremila akciju, nakon što je osoba kojoj je Nenadić tražio novac prijavila traženje mita, pa se čini da bi ovo napokon mogao biti “čvrst slučaj” na sudu. Hapšenje Nenadića je toliko odjeknulo u medijima u Republici Srpskoj da je poslovično šutljivi Dodik, kada se radi o njegovim lokalnim kadrovima, pozvao na isključenje sada već bivšeg direktora iz stranke. Za novog direktora je imenovan Goran Jović, član DEMOS-a, stranke koja je u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om.


Autori: Harun Dinarević i Alena Beširević, Naratorium

U istraživanju su osim autora učestvovale Marjolein Koster, Ingrid Gercama i Jeanne Frank.