Prvo odredište nam je Idovac, krov Rame - kažu Ramci, te jedinstveni i najljepši vidikovac u Bosni - kažu planinari koji ga posjećuju i koji se uvijek iznova vraćaju da ponovno uživaju u ovom tako reći „daru prirode“.

Uspinjući se prema Idovcu vrijeme je postajalo sve vruće i odmor smo pronašli u hladovini Goranskog doca. Odmorivši se nastavljamo dalje, te smo slučajno na jednom brdu (Mali Idovac) zatekli aragonit - mineral iz skupine karbonata, jedan od dva prirodna polimorfna oblika kalcijevog karbonata.

Popevši se na Idovac imali smo što vidjeti. Zrak je bio čist i pogledi su nam „pucali“ na sve strane… Od hercegovačkih krševitih ljepotica Čvrsnice, Prenja i Vrana, dalmatinske Dinare, pa sve do duboko u Bosnu, dokle nam je pogled mogao sezati…

Sa Idovca se polaganom šetnom spuštamo prema našem sljedećem odredištu, raduškom fenomenu, koje nosi naziv Raduško jezero (u nekoj literaturi piše Rumbočko jezero), ledenjačkog postanka. Ima više stvari koje ga čine jedinstvenim u BiH, a najvažnija je ta da u njemu obitavaju vodenjaci mrmoljak i triton (Triturus), te mnoge druge vrste vodozemaca.

Nakon Raduškog jezera polazimo prema sljedećem, možda čak zanimljivijem raduškom fenomenu – Samogradu (Ledenici).

Samograd (Ledenica) je urušena ponikva, koja je nastala trošenjem materijala (urušavanjem) zbog korozije vapnenca, tektonske preduvjetovanosti tj. rasjednutosti, jačim potresom, te zbog snižavanja razine podzemne vode i gubitka uzgonske potpore.
Naša ekspedicija je najveći dio vremena provela upravo u Samogradu.

Vraćajući se kući na raduškim pašnjacima zatekli smo dvije veoma rijetke biljke (premda osušene, jer je već jesen, ali uspjeli smo ih prepoznati). Naime radi se o bosanskim ljiljanima (Lilium bosniacum) i o srčaniku (Gentiana lutea L.).

Spuštajući se na Zahum razmišljamo kada ćemo ponovno imati priliku popeti se na Radušu i u uživati u njenim ljepotama. Prešli smo dvadesetak kilometara, ali vrijedilo je, jer ovo je bio jedan uistinu lijep doživljaj, koji bi trebao doživjeti svaki zaljubljenik u prirodu i planine. Ovo naše druženje trajno smo zabilježili fotografijama, kao uspomenu na jednu prelijepu šetnju ovom prelijepom bosanskom planinom, ali i kao poticaj onima koji to još nisu da posjete ovu planinu, a onima koji jesu da ju posjećuju iznova.

Učenici Srednje škole u Prozoru pod vodstvom profesora geografije Mire Pavličevića. Tekst i fotografije Antonio Baketarić.

etnja Raduom_slike_za_Prometej_1

etnja Raduom_slike_za_Prometej_3

etnja Raduom_slike_za_Prometej_2

etnja Raduom_slike_za_Prometej_4

etnja Raduom_slike_za_Prometej_5

etnja Raduom_slike_za_Prometej_6

etnja Raduom_slike_za_Prometej_7

etnja Raduom_slike_za_Prometej_8

etnja Raduom_slike_za_Prometej_9

etnja Raduom_slike_za_Prometej_11

etnja Raduom_slike_za_Prometej_12

etnja Raduom_slike_za_Prometej_14

etnja Raduom_slike_za_Prometej_13

etnja Raduom_slike_za_Prometej_15

etnja Raduom_slike_za_Prometej_16

etnja Raduom_slike_za_Prometej_17

etnja Raduom_slike_za_Prometej_18

etnja Raduom_slike_za_Prometej_19

etnja Raduom_slike_za_Prometej_20

etnja Raduom_slike_za_Prometej_21

etnja Raduom_slike_za_Prometej_22

etnja Raduom_slike_za_Prometej_23

etnja Raduom_slike_za_Prometej_24

etnja Raduom_slike_za_Prometej_25

VIDEO: Planinarski pohod na Radušu