Ne računajući neke otočne države, Gambija je površinom najmanja država Afrike. Smještena je u Zapadnoj Africi, doslovno unutar Senegala: graniči samo s tom zemljom, okružena njome sa svih strana, uz mali obalni pojas uz Atlantski ocean. Vrlo je siromašna zemlja, s osam puta manjim nominalnim BDP-om po glavi stanovnika od Bosne i Hercegovine i šest do sedam puta manjim paritetom kupovne moći od BiH.

Nešto više od dva milijuna stanovnika, pored siromaštva, suočeno je i sa društvenom zaostalošću i niskim stupnjem ljudskih prava. O tome, između ostaloga, govori i raširenost prakse ženskog obrezivanja, koja pogađa apsolutnu većinu gambijskih djevojčica i djevojaka.

Nije čudo da mnogi Gambijci žele napustiti svoju zemlju, zbog čega se neki od njih odvažuju na duga, opasna i neizvjesna putovanja prema Evropi. Jedan od njih, Ebrima Darboe, natjeran siromaštvom, glađu i željom da pomogne obitelji, s 14 godina života odlučio se na takav put, sâm, ostavivši iza sebe majku udovicu, dvije sestre i brata. Autobusom je prešao tisućama kilometara dugačak put od Gambije do Libije, gdje su ga trgovci ljudima doveli u izbjeglički kamp. U Libiji je prošao brojne torture prije nego je uspio da se ukrca na migrantski brod prema Siciliji.

Iscrpljen i pothranjen, na Siciliji je doveden u prihvatni centar Sustava za zaštitu izbjeglica i tražitelja azila, da bi ga zatim odlučila prihvatiti obitelj iz jednog gradića 80-ak kilometara sjeveroistočno od Rima. Tu je nastavio igrati nogomet, gdje su u jednoj lokalnoj utakmici primijetili njegov talent. Riječ o njemu došla je do nogometnog kluba Roma, koji je odlučio da ga primi u svoj omladinski pogon i pruži mu sve potrebne uvjete za život i rad. Novac koji je dobio od prvog ugovora poslao je obitelji u Gambiju.

Nije mogao zaigrati za Romu dok mu nije službeno dodijeljen status izbjeglice. Prvi nastup u prvoj talijanskoj ligi imao je 2. svibnja na utakmici Rome protiv Sampdorije, a 6. svibnja je zaigrao u polufinalnoj utakmici Europske lige, u susretu Rome protiv Manchester Uniteda. 6. lipnja mu je 20. rođendan.

„Istina je da sam morao proći kroz dugačko i teško putovanje da bih došao ovdje, ali otkako sam u Italiji, moj život se promijenio“, izjavio je nakon utakmice. „Imao sam prilično neobičan period.“


Prometej.ba