Prije nešto više od mjesec dana obilježeno je 12 godina postojanja Distrikta. Iako se suočava s kriminalom, nezaposlenošću i korupcijom, Distrikt je danas u gospodarskom smislu možda najprosperitetniji dio u BiH, svake godine bilježi gospodarski rast.

Brčko je grad s bogatom poviješću, prvi put se spominje u turskim dokumentima 1548. godine. Dolaskom Austrije krajem 19. stoljeća, grad je razoren, a na ruševinama je izgrađena vojna postaja. Najveći procvat doživljava za vrijeme socijalističke Jugoslavije, posebno se razvija prehrambena industrija – postaje najveći proizvođač mesa u Bosni i Hercegovini. Povijest poslije socijalističke Jugoslavije možda je bolje i ne spominjati, jer je Brčko tada proživjelo ratne strahote kao i najveći dio BiH (infrastruktura uništena, stotine ranjenih i poginulih, Bošnjaci i Hrvati nasilno protjerani...). U zadnje vrijeme Brčaci pokazuju da imaju snage i volje da žive zajedno i da grade zajedničku budućnost.

Devedesetih se na području općine Brčko izmijenila i etnička struktura stanovništva. Po popisu 1991. u općini Brčko Bošnjaci su činili 44% populacije, Hrvati 25,4% a Srbi 20,7%. Prema procjenama sadašnji udio Hrvata je od 10-12 %, Srbi čine 45-47%, a oko 42-43% ukupne populacije Distrikta čine Bošnjaci. Prema ovoj statistici, najviše su stradali Hrvati. Rat je učinio svoje! Broj Bošnjaka se povećava, zbog povratka i nataliteta, dok se broj Hrvata smanjuje (broj rođenih Hrvata u prosjeku je samo 7,3% od ukupno rođenih, dok je prosječan broj umrlih Hrvata iznosio u prosjeku čak 19,9% ukupno umrlih). U samom gradu Brčkom danas živi oko 55-56% Srba (prije rata oko 36%), Bošnjaka 41-42% (prije rata oko 55%), a Roma, Hrvata (prije rata oko 7%) i ostalih danas ima oko 3-4%. Recimo i to da grad danas broji oko 50 000 stanovnika.

Zbog povoljnog geografskog smještaja (primjerice rijeka Sava je plovna 260 dana u godini) i izrazito plodne zemlje (najplodnije u državi), Brčko se počelo polagano vraćati u normalan život. Mnoge porušene kuće, katoličke crkve i džamije ponovno su sagrađene, ponegdje čak raskošnije i ljepše nego prije. U Distriktu cvjeta trgovina, kao nigdje u BiH (dovoljno se sjetiti čuvene Arizone).

Grad se nalazi na samoj rijeci Savi, koja je granica države. Zgrada u kojoj je sjedište vlade Distrikta udaljena je svega stotinjak metara od graničnog prijelaza. Sam grad ima elemente koji ga čine solidnim urbanim središtem: bogata narodna biblioteka, gradska galerija, amatersko kazalište, dom kulture i nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Jedan je od rijetkih gradova u našoj zemlji za kojeg se može reći da je, barem izvana, dotjeran i čist. Uostalom, možete se uvjeriti na fotografijama!

IMG 2355

Novosagrađena crkva u Dubravama, koja spada u najvrijednija djela suvremene arhitekture u BiH

IMG 2367

Detalj interijera iz crkve

IMG 2388

U Dubravama je i galerija "Šimun", koja posjduje preko 800 različitih djela suvremene umjetnosti

IMG 2393

Detalj s pijace "Arizona"

IMG 2395

IMG 2397

Radno vrijeme završilo na "Arizoni"

IMG 2405

Centar grada

IMG 2411

Fontana u središtu grada

IMG 2427

Spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH

IMG 2428

Gradska vijećnica

IMG 2430

Spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a

IMG 2437

.IMG 2444

Sava - rijeka preko koje je susjedna zemlja

Tekst i foto: Prometej.ba (fotografija na naslovnici preuzeta s bs.wikipedia.org)