U kratkom razmišljanju odgovori su bili: zelenilo, kiša, sv. Patrik, Guinness, djetelina, klifovi, U2, Samuel Beckett...od reda općepoznate znamenitosti i osobe vezane za Irsku. Međutim malo tko od nas je imao pojma o bogatoj povijesti i kulturi ove zemlje, što je također bilo pitanje, na koje je samo predavač pokušao dati odgovor. O tome malo kasnije.

Polazak u Irsku za mene a i za moja tri prijatelja je bio put u nepoznato. Činilo mi se da idem u zemlju koja nije u Europi, to valjda što sam morao prvi put putovati avionom i činjenicom da se Irska vrlo malo spominje u dnevnopolitičkim razgovorima. Ono što sam morao znati i na što sam bio upozoren od prijatelja koji je bio u Irskoj je velika temperaturna i klimatska razlika Irske i Bosne na što sam bio spreman ponijevši jaknu u avion kao najosnovniju prtljagu. Stigli smo u dublinsku zračnu luku u kasnim večernjim satima te smo se autobusom odvezli do centra Dublina gdje smo poprilično izmoreni prenoćili. Buđenjem uz zrake ozeblog sunca započinje naša pustolovina upoznavanja nepoznatog.

Irska je otočna zemlja a otok je treći najveći u Europi. Otok uglavnom pripada Republici Irskoj, dok jedna šestina otoka pripada Sjevernoj Irskoj koja je pod krunom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Glavni grad Irske je Dublin s oko milijun stanovnika uz tendenciju rasta a cijela Irska ima oko 4, 6 milijuna stanovnika. Dublin je smješten na istočnoj obali irskog otoka uz široku dolinu rijeke Liffey koja protiče kroz Dublin i ulijeva se u Irsko more. Prvo što mi je upalo u oko je činjenica da u Dublinu gotovo nema nijedan neboder te nijedna zgrada nema više od četiri kata jer je najduže razdoblje gradske i stambene izgradnje bilo u XVIII. tijekom gregorijanskog razdoblja kada su u modi bile niske zgrade i široke ulice. Jedna od rijetkih iznimki je Guinnissova tvornica piva izgrađena 1904. koja je danas pretvorena u muzej koji je neizostavni dio prilikom razgledanja grada.U središtu grada nalazi se za sve turiste ali i za Irce pomalo čudan spomenik tzv. „Spire“ (šiljak) visok 120 metara. Mnogi vele odlično mjesto prilikom dogovora za susret.

Za Dublin se može reći da je književna prijestolnica u kojoj su rođeni Oscar Wilde, Jamas Joyce, Samuel Beckett te mnogi drugi poznati književnici. Nacionalni muzej impresionira ljubitelje kulture jer se u njemu čuva bogata zbirka irske povijesti što datira od sedmog tisućljeća prije nove ere. Za ljubitelje dobre zabave naizostavna je četvrt poznata kao Temple bar gdje se nalaze mnogi tradicionalni irski pubovi koji uz irsku glazbu i Guinniss nude dobru zabavu. U gradu se nalaze mnoge crkve od kojih je najpoznatija katedrala sv. Patrika izgrađena u XII. Za sv. Patrika vežu se mnoge legende od kojih je najpoznatija da je istjerao sve zmije iz Irske, tako da i dan danas nema zmija na ovom otoku. Inače sv. Patrik je i zaštitnik Irske a slavi se 17. ožujka. Uz Dublin drugi po veličini irski grad je Cork u kojem nažalost nismo bili zbog vremenske ograničenosti a i velike udaljensti od Dublina, jer se nalazi na samom jugu Irske.


Smješteni smo 50 kilometara sjeverno od Dublina u blizini grada Droghede iz kojeg smo s našim ljubaznim vodičima obilazili najpoznatije kulturne i povijesne znamenitosti Irske. Zamijetio sam da skoro svako mjesto u kojem smo bili ima svoju specifičnu utvrdu za koju se vežu još zanimljivije povijesne informacije ali i legende od kojih mi je jedna posebno ostala u sjećanju. Naime, prilikom dovršetka jedne utvrde koja se nalazi u blizini zapadne obale, upravitelj te utvrde je dao ubiti šest majstora koji su gradili utvrdu da ne bi izgradili istu ili sličnu na nekom drugom mjestu.

Razgovori o povijesti vezani su za dugogodišnju okupaciju susjedne Engleske koja traje od XII. pa do XX. kada Irska dobiva napokon neovisnost. Kako je Irska uglavnom katolička zemlja engleski okupatori su uvelike radili na progonu katolika i dovodili su engleske feudalce koji bi zauzimali napuštenu zemlju. Zbog toga se i dan danas osjeti „mržnja“ prema Englezima koji su uglavnom protestanske provenijencije. Uz ovu činjenicu zanimljivo je bilo kada smo planirali posjet Belfastu, glavnom gradu Sjeverne Irske, kada su nam toplo preporučili da ne idemo tamo zbog tzv. protestanskih maršova koji se odvijaju u ljetnjim mjesecima svakog vikenda gdje zna doći do napada na autobuse s turistima koji dolaze iz susjedne Irske. Savjet smo poslušali i nismo išli.

Pošto me je prijatelj upozorio na velike temperaturne i klimatske razlike Irske i Bosne, moram nešto reći o vremenskim prilikama koje pod utjecajem Atlanskog oceana donose stalne izmjene kiše i sunca gdje su temperaturne razlike kroz cijelu godinu vrlo male. Takvo vrijeme omogućuje kroz cijelu godinu prekrasne zelene površine po kojima je Irska nadaleko poznata. Izuzetni prirodni fenomeni Irske nalaze se na zapadnoj obali Irskog mora, tzv. klifovi. Jako ih je teško opisati riječima jer kao što sam rekao to su prirodni fenomeni koje donosimo u slikama ispod teksta. I ostale najzanimljivije znamenitosti Irske nalaze se u slikama ispod teksta, međutim dočarati Irsku kroz jedan članak i par slika jako je nazahvalno jer se radi o zemlji velike i zanimljive povijesti, bogate kulture, srdačnih i ljubaznih ljudi, jako dobrog piva i gurmanske hrane. Jesmo li upoznali nepoznato ostat će pitanje na koje ne mogu dati pozitivan odgovor, ali bar mogu reći koju asocijaciju više na pitanje s početka teksta.

Više fotografija u galeriji Irska - zeleni otok zanimljive povijesti, drevnih legendi i dobrog piva