Sinoć (30.7.) je održana prva runda drugog kruga debata kandidata Demokratske partije za predsjedničke izbore 2020. u kojoj je deset kandidata raspravljalo o temama koje se tiču imigracija, zdravstvene zaštite, Zelenog novog dogovora (Green New Deal), strategijama za poraz trenutnog američkog predsjednika, kontroli upotrebe oružja i sl. Debata od koje je očekivano da ponudi osvjetljenje sličnih nijansi istog političkog spektra, zapravo je otvorila pitanje o mogućnosti lijeve misli u Sjedinjenim Američkim Državama i suprotno očekivanjima, ponudila svojevrsni zajednički politički front između senatora Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa. Debata je naglasila i ukazala na sukob koji postoji između dva krila Demokratske strane; umjerenog krila koje ideje o zdravstvenoj zaštiti za sve građane, rješenju problema studentskog duga smatra nerealnim i onog liberalnog koje ove ideje tretira kao sasvim moguće planove.

Prema mišljenju profesora Jamesa Stimsona, koji smatra da javno mišljenje američkog društva definiše tok američke politike i koji kroz mjerenje generalnih stavova društva o bitnim pitanjima na godišnjem nivou donosi zaključke o mjestu američkog društva na skali od radikalno lijevog do radikalno desnog, američki državljani posljednji put su razmišljali "ovoliko lijevo" 1961. godine. Stimson smatra da intervencionizam države smatra potrebnim više ljudi nego se to ikada desilo u posljednjih 68 godina. Zaključi ovog istraživanja zapravo govore da je Donald Trump neslavnim političkim potezima Sjedinjene Američke Države odveo lijevo. Ovakva situacija sigurno otvara prostor da ideje koje većini konzervativnih američkih državljana izgledaju "suviše crveno" postanu više od "bajkovitih obećanja" šačice ljevičara.

Sljedeća debata koja će se održati u srijedu, kao najveće zvijezdu donosi Joe Bidena, koji po anketama ima najviše glasova kada je u pitanju kandidat demokrata i čiji su političke ideje umjerenije od onih koji zastupaju npr. Elizabeth Warren i Bernie Sanders. Među političkim analitičarima vlada mišljenje i da bi Biden bio sigurniji izbor kada je u pitanju suprotstavljanje Trumpu s obzirom na to da Trump i dalje može računati na prilično čvrstu i nepodijeljenu bazu konzervativnih glasača.

Stimsonove opservacije ipak se još uvijek doimaju optimističnim. Upravo zbog solidne i prilično konzistentne baze nasuprot demokratama podijeljenim između progresivaca koji preferiraju Sandersa, i umjerenih demokrata koji favoriziraju Bidena, Trumpove šanse za ostvaren dobar rezultat na izborima sljedeće godine i dalje su izuzetno visoke. Pomiriti donekle bliske, ali uvjerene strane i ujediniti biračko tijelo demokrata možda bi mogao uspjeti jedino Warren-Biden ili Biden-Warren tiket, pri čemu se trenutno, prema anketama koje pokazuju značajnu Bidenovu prednost, ovaj potonji činivjerovatnijim. Veća podrška umjerenih demokrata Bidenu i njegova pobjeda na izborima za demokratskog predsjedničkog kandidata mogla bi zadovoljiti većinu, dok bi s druge strane progresivci u Warren kao kandidatkinji za potpredsjednicu mogli potencijalno dobiti snažnu i svježiju podršku socijalno osjetljivim stavovima u višim nivoima američke izvršne vlasti. Ipak, ne treba zaboraviti da ankete, koliko god bile važne, ipak nisu presudan indikator u ovoj predizbornoj fazi. Clinton je, naprimjer, u inicijalnim anketama vodila u odnosu na Obamu. Kombinatorike za potpredsjedničku poziciju će morati sačekati konačni rezultat izbora demokratskog kandidata kako bi prije svega pokazale ko će definitivno zauzeti gornji dio tiketa. A taj je dio, za one koji možda još ne znaju, onaj najvažniji.

Anela Hakalović, Prometej.ba