Država za čovjeka

U kojoj narod sve to zna
Bolja budućnost je
Za koga?


Predaj se stoko da vam ga zabiju duboko
Predaj se stoko da vam ga zabiju... jao!

(POPIK, Oktobar)


Da li je SDA loša politička opcija? Jeste. Da li je tzv. Četvorka dobra alternativa? Nije. Je li se moglo izabrati drugačije? Nažalost, pored SDA, nije. Je li se onda pogriješilo izborom i glasanjem za tzv. Četvorku? Moje subjektivno mišljenje je da jeste. Zašto?

Zato što je, kako sam za AbrašMedia napisao dan poslije izbora, SDA potpuno izvitoperila i korumpirala slabašni emancipatorski potencijal bosanskohercegovačkog društva za alternativom da ono danas osim patetičnog zaklinjanja u “državu BiH, antifašističke i građanske vrijednosti” nije u stanju poroditi niti jednu ideju efikasne borbe protiv očite najezde fundamentalizma i srednjevjekovlja i zato što mandat koji su od građana više puta dobili koriste za održanje monopolske vladavine i bezbrojnih koruptivnih praksi, a drugi zato što su u ime rušenja SDA-ove vladavine pristali na pakt sa ne-SDA desničarima, NiP-om i NBL-om te džentlmenski odustali od prevaspitavanja njihove ideologije.

Zaključio sam da će ovaj tango sa nacionalizmom koji trenutno igra građanska ljevica u Sarajevu, ideja da se taj nacionalizam koristi kao sredstvo preuzimanja vlasti i vladanja na koncu skupo koštati ljevicu, Sarajevo i bosanskohercegovačko društvo. Sto dana od izbora - kada se inače izlazi pred javnost sa podacima o prvim rezultatima neke vlasti - pokazuje mi se da sam previdio jednu stvar. Mogao bih je nazvati apatijom, ili nekritičkim odnosom prema Četvorci, valjda jer su “naši”. Primjer za to je najavljena gradnja podzemne garaže ispod Trga oslobođenja u općini Stari Grad.

Kada je najavljeno rušenje parka Hastahana od strane Općine Centar - tada vođene od SDA kadra Nedžada Ajnadžića - građanke i građani, aktivistkinje i aktivisti su reagovali, okupljajući se redovno u parku, obraćajući se direktno vlastima, organizujući sastanke, razne diskusije i debate te medijski sadržaj. Nakon svih napora i pokušaja, nakon uklanjanja instalacije Zvjezdani put, prihvaćeno je da je bitka izgubljena i održana je pogrebna povorka za park Hastahana. Ovaj postupak bismo mogli čitati kao pokazatelj da je društvo u Sarajevu (ipak) mrtvo, ali ne smijemo. Uprkos razaranjima i atomizaciji, te zamora nakon borbi 2013. i 2014. godine, ovo je pokazalo da društvo još uvijek nije mrtvo, barem u mjeri u kojoj bi htjele lokalne vlasti i investitori.

Kada je prije par dana najavljena izgradnja podzemne garaže od strane Općine Stari Grad - čiji načelnik je Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) koja je članica tzv. Četvorke - građanke i građani, aktivistkinje i aktivisti nisu reagovali. Iako je ova općina u Sarajevu na samom dnu ljestvice evropskih gradova po površini javnog zelenila, te će izgradnji garaže prethoditi postupak uklanjanja spomenika multikulturalnom čovjeku iz parka, te uklanjanje drveća, nema okupljanja u parku, nema obraćanja vlastima, organizacije sastanaka i diskusija. Valjda jer su u pitanju “naši” a ne SDA, prihvaćeno je da je bitka izgubljena. Ovaj postupak bismo sad već mogli čitati kao pokazatelj da je društvo u Sarajevu (ipak) mrtvo.

Složićete se sa mnom, ovo rušenje Trga od strane Četvroke se ne razlikuje od rušenja parka Hastahana od strane SDA. No to izgleda ne zanima glasačice i glasače, simpatizerke i simpatizere Četvorke. Reagovali su samo udruženje Eko Akcija i Asocijacija pejzažnih arhitekata u Bosni i Hercegovini sa peticijom koju je u trenutku pisanja ovog teksta potpisalo tek 2480 građanka i građana. Peticiju sam i lično putem Viber aplikacije poslao u otprilike 10 grupa u kojima su (skoro) svi - osim mene - glasali za Četvorku, i znate koliko ih je reagovalo, osvrnulo se i potpisalo ovu peticiju? Možda jedno, eventualno dvoje.

Ovo sve nam govori dvije stvari. Prva je ta, da nam ovi napadi - kako onaj u Hastahani, tako i ovaj na Trgu oslobođenja - u ovom trenutku pokazuju koliko bahate, bezobrazne i bezobzirne lokalne vlasti u sprezi sa investitorima u svom naumu mogu biti, zloupotrebljavajući pandemiju i najveću zdravstvenu krizu za napad na javnu površinu.

Druga stvar je izgleda ta, da kod glasača i simpatizera Četvorke postoji etički i logički neodrživa mogućnost: da je jedan te isti stav, u ovom slučaju potez, pogrešan kad ga zauzmu lideri “njihovih”, u ovom slučaju SDA, a ispravan kad ga se drže lideri “naših”, u ovom slučaju lideri Četvorke. Ako i kada Nedžad Ajnadžić odluči srušiti park, to je za osudu, i trebamo se zabrinuti, ali kada lider jedne od stranaka Četvorke radi upravo isto, razloga za brigu nema! Mogli bismo preformulisati Marxovu izjavu da je religija opijum naroda i reći: Četvorka je opijum anti-SDA glasača.

Izgleda da su ozbiljno shvatili riječi Georga Carlina koji je rekao da oni koji glasaju nemaju pravo da se žale, jer su već izabrali nepoštene i nekompetentne političare i dio su problema.

I upravo zato nemamo razloga za slavlje i očekivanja pozitivnih promjena. Nije dovoljno svrgnuti jedne, zamijeniti ih drugima i očekivati boljitak, naročito kad su ti drugi možda i gori od prvih. Ono što nam treba je politički odgovor stvoren i građen odozdo, van institucija sistema, van političkog okvira i njegovih (tržišnih) pravila. Jer nas iskustvo uči da bolje sutra neće doći bez borbe. Ta borba počinje i završava ne borbom protiv “njihovih”, nego borbom protiv “naših”. U suprotnom je borba već izgubljena.


Minel Abaz, Prometej.ba