Koliko god se trudili i javno poricali, Bošnjaci nikako da potisnu svoj podanički mentalitet naspram Turaka i svoje simpatisanje neoosmanskih imperijalnih ambicija u širem regionu. Fascinantan je taj fenomen otvorenog iskazivanja nekakve imaginarne ‘bratske’ ljubavi i identitetskog poistovjećivanja sa Turcima odnosno tadašnjim Osmanlijama koji su ovim prostorima pod jarmom vladali stoljećima. Zato taj podanički odnos između objekta i subjekta, roba i gospodara, Bošnjaka i Turčina, treba biti predmet ozbiljnih socioloških i psiholoških studija kako bi se došlo do relevantnih odgovora zašto Bošnjaci gaje kojekakve fantazme da će ih Turci tobože zaštiti i rješavati ovdašnje državne probleme!?

Nakon skandala sa imenovanjem osnovne škole u Dobroševićima po nacisti Mustafi Busuladžiću koji je otvoreno podržavao Treći rajh, bošnjačka politička i vjerska elita je doživila još jednu tešku medijsku blamažu pokazavši svoje pravo lice podaništva i podmukle mržnje prema svemu onome što se suprotstavlja suludoj Erdoganovoj diktatorskoj politici. Tako je Islamska zajednica u BiH, na inicijativu turskog atašea za vjerska pitanja Hasana Atlija, nedavno organizovala sramotno učenje dove za turske vojnike koji učestvuju u bezočnoj agresiji na susjednu Siriju i ratnim zločinima nad Kurdima.

Islamska zajednica BiH je tim povodom izdala isprazno i suhoparno saopštenje za javnost u kojem je navedeno da je dova proučena za mir u Turskoj, Siriji i Palestini. Zanimljivo je da u saopštenju nije eksplicitno potvrđeno, niti opovrgnuto da li se dova odnosi i na tursku vojsku čime se IZ BiH mudro ograđuju od bilo kakvih špekulacija o ovom događaju. Dakle, ova ustanova ne želi zazuzeti jasan stav po ovom pitanju, te i dalje šuti i gura stvari pod tepih.

I dok se Bošnjaci u Begovoj i Carevoj džamiji mole za turske vojnike koji su krenuli u istrebljenje sirijskih Kurda, niko se iz IZ-a BiH od početka krvavih ratova na Bliskom Istoku nije samoinicijativno sjetio da organizuje molitvu za kurdske borce koji su u dramatičnim borbama 2014. godine herojski odbranili grad Kobane od naleta glavosječa ISIL-a. Zašto se niko od bošnjačkih hodža nije sjetio da dovi za sirijsku i iračku vojsku koja se već godinama lavovski bori protiv raznih terorističkih hordi, ili zašto nisu dovili za muslimansku sirotinju u Deir ez-Zoru koji je skoro pet godina bio pod totalnom opsadom i odolijevao napadima ISIL-ovaca!? Da li se iko u toj Islamskoj zajednici sjetio Jemena u kojem hiljade odraslih ljudi i djece zbog agresije i blokade Saudijske Arabije svakodnevno umire od gladi, kolere i drugih bolesti!?

Ali ne, bošnjačkim hodžama ne pada na pamet da dove za njih jer su takvi borci u njihovim očima mrski šiiti koji stalno spletkare, kurdski teroristi, komunisti, ćafiri, sektaški alaviti ili režimska Assadova vojska koja ubija djecu hemijskim oružjem i barel-bombama.

Naprotiv, Bošnjaci dove za Turke, što znači protiv Kurda, a nisu ni svjesni da vrlo lako mogu mogu doći u njihovu nezavidnu historijsku poziciju. Vladajuća SDA svojom politikom vodi Bošnjake i ovo malo države ravno u propast. Time Bošnjaci neće doživjeti samo palestinizaciju jer Palestina danas ima kakav-takav međunarodnopravni subjektivitet i ulogu u međunarodnim odnosima, već će zahvaljajući višedecenijskoj politici SDA doživjeti crnu sudbinu nesretnih Kurda koji se decenijama bore za nezavisnost; postat će narod bez države i bilo kakvog međunarodnog priznanja jer SAD i Evropska unija, u slučaju raspada BiH, neće dozvoliti stvaranje muslimanske bilo kakve fildžan državice u srcu evropskog kontinenta. Ako se ove najcrnje slutnje zaista obistine, onda će Bošnjaci biti dovedeni u situaciju da će se kao Kurdi morati boriti za goli opstanak i međunarodno priznanje po šumama, dolinama i planinama, a Turci se za njima tada neće ni počešati, a kamo li doviti!

Edin Redžič, Prometej.ba

28.1.2018.