Dragi katolički kleru, uvažena hrvatska inteligencijo,

Za početak, čestitke na uspješno organiziranom Bleiburg cirkusu u Sarajevu. Nema veze što je isti proizveo rijetko viđenu ideološku i međuetničku napetost u postdaytonskoj BiH i što su kordoni policije spriječili vrlo izvjesne incidente. Lijepo je i nadasve odgovorno što ste uzeli u obzir kontekst i historijsku simboliku Sarajeva, preuzimajući u svoje evanđeoske ruke vruć revizionistički krompir iz Hrvatske. Riječju, lijepo je što ste Za Revizionizam Spremni.

Nemojte da vas uzbuđuje ni sljedeća, empirijom višestruko potvrđena prosudba - narod koga intelektualno opslužuju ultra-konzervativna inteligencija i kler, osuđen je na trajnu intelektualnu zapuštenost i nemogućnost da popravi svoj položaj u društvu. To, dragi katolički kleru, uvažena hrvatska inteligencijo, ne treba i ne smije zagolicati vašu savjest za koju neki perfidni zlonamjernici vele da je nemate. Važno je da ste Za Revizionizam Spremni.

Narod unutar kojeg lijevo ili liberalno-građansko ne postoje ni kao ideološki fikus, osuđen je na jednopartijski HDZ-ovski monizam i revizionističko jednoumlje koji će ga konstantno dovoditi u sukob, malo sa Bošnjacima, malo sa Srbima, malo sa Jevrejskom zajednicom, malo sa civilizacijskim tekovinama. No, rekosmo već, važno je da ste Za Revizionizam Spremni.

Nemojte ni da vam savjest - naravno, pod optimističnom pretpostavkom da je imate - nadražuju takve tričave činjenice, poput one da su se na marindvorskim banderama klatila i tijela nekih Hrvata-katolika koji nisu prihvatali ideološki ultimatum da za dom budu spremni. Njih, kao i vaše sunarodnike iz Jasenovca kojih – gle čuda! – nikako da se sjetite, treba komemorativno ignorirati jer su se p(r)odali crvenom vragu.

Nemojte da vas u vašem evanđeosko-domoljubnom poslanju omete ni činjenica da je među organizatorima rečene komemoracije bio Počasni bleiburški vod, jedna simpatična i pitoreskna udruga, za ustaške derneke i dom uvijek spremna. Jer, dragi katolički kleru, uvažena hrvatska inteligencijo, zašto glavu razbijati takvim banalijama i tričarijama kao što su opskurne ustaške organizacije čiji članovi ne vide ništa problematično u onoj divnoj humanističkoj tvorevini svima nam znanoj pod akronimom NDH. Važno je da ste Za Revizionizam Spremni.

Vaše ideološki obojene vrijednosne sudove obavezno predstavite kao povijesne činjenice, izbjegavajući po vas nepovoljnu kontekstualizaciju istih. Uvijek u formu evanđeoske humanosti trpajte revizionističke sadržaje. U tom kontekstu lijepo se sjetiti biskupa Košića čije poruke isijavaju evanđeljem i humanošću. Svakako se sjetite i da je Otac Nacije, u naletima domoljubne lucidnosti, izrekao onu kultnu misao da je NDH bila izraz političkih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom. I, naravno, budite Za Revizionizam Spremni.

Ne dozvolite da vam kao primjer suočavanja sa prošlošću posluži saopćenje Njemačke biskupske konferencije u kojem se između ostalog kaže da se, za vrijeme nacističkog režima, biskupi nisu suprotstavili istrebljivačkom ratu koji je započela Njemačka i zločinima koje je režim počinio, te da su ratu dali i religiozno značenje. Nemojte da vam sivu masu zagolica ni to što Austrija polako ali sigurno zatvara vrata skupu u Bleiburgu na kojem se nekako uvijek sretno sljube ustaška simbolika i ostrašćene propovijedi.

Nemala je sreća i to što hrvatski puk intelektualno opslužuju takve misaone i moralne gromade kao što su Knezović ili Raspudić. Nema veze što Raspudić i Knezović uvijek blebetaju jedno te isto, nesebično nas sve obasipajući intelektualnim poslasticama na temu bošnjačke i jugokomunističke ujdurme. Važno je da ste Za Revizionizam Spremni.

Kad se udruže kler i ekstremna desnica sa udrugama poput Bleiburškog počasnog voda, pa se sve skupa zasladi evanđeosko-domoljubnim blagozborenjem, dobiješ pop kulturnu smjesu ideološkog kiča u kojoj Ante & Maks nisu baš tako loši momci kako ih neprijateljska propaganda nastoji prikazati. Naravno da nisu. Eno ih, mašu nam iz hipi komune i s cvijetom u kosi i jointom u ruci pjevuše Give peace a chance.


* * *


Drage sekularne Sarajlije, uvaženi metropolitanski antifašisti,

Lijepo je što ste konačno dohakali ustašluku u vašem gradu. Odvažnost koju ste pokazali u raskrinkavanju fašističke nemani ulijeva povjerenje i budi nadu. Ponekad se doduše doima da je vaše percipiranje fašizma etnički selektivno, nacionalistički obojeno. Ali, ne dajte se smesti, to su samo zlonamjerne insinuacije. Zanemarite neargumentirane tvrdnje da fašističke toponime i manifestacije uvijek lakše prepoznajete u Banjaluci ili Mostaru nego u vlastitom gradu. Bitno je da ste raskrinkali onog cvikeraša u mantiji što vam blajburguje usred grada. Važno je da ste Za Antifašizam Spremni.

Neka vam ne kvari vašu antifašističku koncentraciju to što sa istim žarom i zanosom niste reagirali na sve druge slične pojave u vašem gradu - neko će se drznuti pa reći: puno problematičnije, malignije i trajnije pojave od mise. Sarajevske ulice i objekti već poodavno ne nose imena Fadila Jahića, Đure Đakovića ili Radojke Lakić, zamijenili su ih Đozo, Spaho, Busuladžić… No vi svakako nastavite brižljivo njegovati kulturu selektivnosti, imajte memoriju čovječje ribice. I, naravno, ne dajte se smesti, važno je da ste Za Antifašizam Spremni.

Nema veze ni što ste nagnali ovo malo preostale sarajevske vlaščadi, hrvatsko-katoličkog podtipa, da se zbog vašeg plemenitog aktivizma osjeća k’o ono poslovično krme u Teheranu. Ali, opet, ne dajte se smesti, važno je da ste Za Antifašizam Spremni.

Da vas se, nedajbože, ne bi prepoznalo kao etnički kolektiv s antifašističkim amblemom na građanskom reveru, obavezno nahvatajte ono malo poštene vlaščadi koja vam uvijek rado podilazi. Evo, recimo, za početak, nahvatajte one nesretnike iz HNV-a, firme koju su prisvojili za-SDA-uvijek-spremni Ivo Komšić, nekakvi pejići i razna druga sitna boranija. Nema veze što se radi o ogavnoj poltronskoj firmi koja sekundira jednako tako ogavnim formama nacional-šovinizma kakve kreiraju slaboumne glave iz Bakirove i Komšićeve blizine. Bitno ju je uklopiti u po vašim mjerilima skrojen građanski outfit i antifašistički kolorit.

Zatim nahvatajte još par jurišića, nikolića i ostalih prikolića pa svi zajedno pošaljite poruku da još uvijek ima poštenih vlaha. A tu je uvijek i Dragan Bursać da nas sve skupa počasti novom dozom mudrosti i analitičnosti, koje antifašistički upakuje u nezaboravne rečeničke iskaze. Blagoslovljena je zajednica u kojoj je Bursać influenser i mainstream kolumnist. Riječju, blagoslovljena je vaša multi-kulti otvorenost, drage sekularne Sarajlije i uvaženi metropolitanski antifašisti.

Možda će se nekome sa strane učiniti da je vama dobar vlah samo onaj bezkarakterni snishodljivac koji misli vašom glavom ili vam govori stereotipne budalaštine mile i drage vašem antifašističkom & patriotskom uhu. No nemojte ni to da vas pokoleba. Jer, drage sekularne Sarajlije, uvaženi metropolitanski antifašisti - ko ne voli Sarajevo, ima Zagreb, Beograd, sretan im put, kako ovih dana veli jedna divna fejsbučka poruka koja odiše mirotvorstvom i željom da se gradi zajednička budućnost.

Treba ovom prilikom pohvaliti i medije poput portala RadioSarajevo.ba ili slobodarskog Oslobođenja koji ne samo sada, već godinama unazad dosljedno daju nemjerljiv doprinos izgradnji kulture mira u BiH. Jer svi zajedno trebamo i moramo biti Za Antifašizam Spremni.

Nemojte da vas pokoleba ni što ste se našli u istom antifašističkom timu sa Bakirom, Šefikom, Željkom i drugim antifa lučonošama SDA-ovskog podtipa. Jer, uči nas stara dobra makijavelistika, cilj opravdava sredstvo. A cilj je da za Antifašizam Budete Spremni, bez obzira na očitu antifašističku selektivnost u vašem djelovanju.

Nemojte da vam vašu antifašističku samouvjerenost poljulja ni to što surfate na istom huškačkom valu sa militantnim tokmacima poput dvojca Reuf Suljagić ili onim finim ljudima iz AntiDayton grupe koji se također diče svojim antifašizmom i usput ratuju sa paštetama iz susjedstva. Njegovati kulturu harange puno je erotičnije i sexy nego njegovati kultura mira. A i profitabilnije je, da ne kažemo klikabilnije. Eno pitajte već spomenute slobodarske medije ako ne vjerujete. Važno je, rekosmo već, da ste Za Antifašizam Spremni.

Nemojte da vas obeshrabri ni to što će vas neki zlonamjernik percipirati kao još jedno bezlično, amorfno krdo - s antifašističkim amblemom na vašem građanskom reveru, naravno - koje neobično podsjeća na onu bijesnu srednjovjekovnu gomilu s vilama i bakljama. Možda se ovdje radi o malo slobodnijoj literarizaciji, ali šta je tekst bez pokoje povijesno-literarne reminiscencije. Vi se svakako opet ne dajte smesti. A i, ruku na srce, puno je ugodnije obitavati unutar krda, nego se isprsiti kao pojedinac i reći da je car gol i da ima mlohavo dupe.

I zato, drage sekularne Sarajlije, uvaženi metropolitanski antifašisti, Smrt fašizmu, sloboda narodu! Nema veze što ste narod iz parole etnicizirali a slobodu oslobodili od njenog stvarnog sadržaja. Važno je da ste Za Antifašizam Spremni.

Neven Šimić, Digitalna demokracija & Prometej.ba


Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba