Požar u koji već treći dan gori u Haifi i na sjeveru Izraela, na sreću, još nije uzeo živote, ali jest prinudno raselio najmanje 80.000 ljudi, budeći sjećanje na četverodnevni požar 2010. godine, najgori u povijesti Izraela, u kojem su stradale 42 osobe.

Izraelski mediji iz sata u sat izvještavaju o novim žarištima na sjeveru, a vatra se usljed suhog i vjetrovitog vremena širi prema jugu, prijeteći da zahvati čak i 150 km udaljeni Jerusalem, u kojem su pojedina prigradska naselja već evakuirana.

Izraelski ministar za javnu sigurnost Gilad Erdan je rekao kako su požari diljem Izraela za sada pod kontrolom, te kako je uhapšeno osam osumnjičenih piromana. Komentirajući navode pojedinih medija da se radi o politički motiviranoj paljevini, Erdan je rekao da su tvrdnje o podmetanju požara došle iz profesionalnih izvora, dodajući: "Ali mora svima biti jasno da su u ovom trenutku svi naši napori usmjereni ka spasavanju ljudskih života, a ne na istragu oko nastanka požara."

Četvorica Arapa su jučer ujutru uhapšena pod sumnjom da su podmetnuli požar, ali su istoga dana pušteni, nakon što je ustanovljeno da sa požarom nemaju nikakve veze.

Haaretz piše kako istraga za sada pokazuje da ljudski nemar, a ne politika, stoji iza požara. Ugledni list također navodi kako je Izrael prihvatio ponudu palestinskih vlasti u borbi protiv vatrene stihije, te kako četiri izraelske vatrogasne brigade gase požar skupa sa palestinskim kolegama. Pored palestinskih vatrogasaca, pomoć stiže iz Rusije, Turske, Grčke, Italije, Hrvatske i Cipra, iz kojih je stiglo ukupno deset kanadera.

Požar se širi sjeverom Izraela, ali ni izbliza brzo kao društvenim mrežama. Dok pojedini izraelski desničari apriori optužuju Palestince za podmetanje požara, uključujući i implicitno samog izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, drugi ne skrivaju likovanje zbog nesreće koja je zadesila Izrael, ističući kako se radi o Alahovoj kazni.

Bosanskohercegovački portali koji prenose vijesti o požaru, zadovoljno trljaju ruke jer sekcije sa komentarima anonimnih čitatelja gore kao Beit Meir kod Jerusalema.

"Bili krivi ili ne, ceh za ovo će platiti Palestinci. Poznajući izraelsku politiku, ne piše im se dobro", kaže najpopularniji komentator Klixa ispod vijesti o požaru, čiji je komentar za desetak sati nabrao preko tisuću odobravanja, i tek sedamdesetak neodobravanja. "Šta drugo da se očekuje od genocidne cionističke politike, neka gore nelegalne kuće izgrađene na okupiranoj palestinskoj zemlji, čak cionisti žele da zabrane ezan ali neće im uspjeti", piše drugi cyber-borac za palestinska prava, dok treći dodaje: "Nije to ništa kako će da vam duša gori u džehenemskoj vatri i svim nevjernicima, osjetit ćete strah, nevjernici!"

Tako izgledaju najpopularniji komentari, dok se u ostalima sugerira kako je požar dokaz da "ima boga", kako se treba poslati pomoć u vidu benzina, kako je "Alah veliki", i sve u tom i takvom tonu, uključujući i prostačku aluziju na popularnog hip-hopera i izraelskog zeta Edu Maajku. Treba se dobro pomučiti pa u zapaljenoj i zadimljenoj komentatorskoj sekciji pronaći tek jedan komentar, koji izražava podršku "bratskoj zemlji Izraelu": taj je skupio 17 "lajkova" i 53 "dislajka".

The New York Times je nedavno objavio zanimljiv opit, u kojem je od čitatelja u formi kviza tražio da moderiraju pet komentara. Potpisnik ovih redova je u roku od 40 sekundi odgovorio tačno na svih pet pitanja, odnosno ispravno odobrio/odbacio pet komentara u skladu sa standardima rečenog medija. I ma koliko to igledalo brzo (osam sekundi po komentaru), bilo bi potrebno 24.4 sata da se tom brzinom, bez pauze, urede svi komentari - oko 11.000 njih - koji pristignu na stranicu NYT svakoga dana. Drugim riječima - The New York Times bi morao uposliti trojicu moderatora, koji bi radili u tri smjene po osam sati, nepogrešivo i bez sekunde pauze, ostavljajući u prosjeku manje od deset sekundi za svaki pristigli komentar. Imajući na umu materijalnu situaciju u medijima, te činjenicu da portali jedva plaćaju i novinare, jasno je da je upošljavanje stručnih moderatora komentara čitatelja nemoguća misija.

Nezahvalno je suditi o čitateljima na osnovu komentara, ali trendovi u nemoderiranim komentatorskim sekcijama na neki način jesu lakmus papir javnog mnijenja. Dok su internetski ratnici, naoružani tipkovnicama i snabdjeveni energetskim napitcima, izgledali simpatično bljujući vatru na idiotsku ceremoniju otvaranja trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, u komentarima o Izraelu oni pokazuju svoje pravo lice, iskeženo i natečeno od zlobe i mržnje. Možemo se mi pojedinačno ne slagati sa njima koliko god želimo, ali volens-nolens, oni jesu naše ogledalo.

Za Prometej.ba, Eldin Hadžović 25.11.2016.