Simpatični novinar Ozren Kebo pokušava ubijediti javnost da polemiziram s njim, iako ga u tekstu Komšićev populistički sunovrat pominjem tek uzgred, samo kao dio Komšićevog propagandnog tima. I odmah na početku svog logički neuređenog odgovora meni iznosi neistinu: „Na portalu Analiziraj.ba šestog marta objavili smo komentar BH BLOK: Koga poslušati, Envera Kazaza ili Fahrudina Radončića? Enver Kazaz je istog dana odgovorio kraćom izjavom u svom kućnom glasilu, Dnevnom avazu.“ Neistina je da sam odgovarao Kebi, već sam na upit novinarke odbio da komentiram Komšićeve uvrede izrečene na moj račun, a to potvrđuje i sam Kebo citirajuću: “Prof. dr. Enver Kazaz nije bio raspoložen da uopće komentira uvrede koje je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić iznio na njegov račun, nazivajući ga ‘intelektualnom maškarom iz streljačkog voda’“. No, ova neistina nije nimalo slučajna, jer odavno je Kebo ukinuo razliku između sebe i Komšića i odavno ove dvije javne pojave tretira kao jedno cijelo iz dva dijela.

Ne zanima me posebno šta Kebo piše, jer je otklizao u klišeizirani diskurs paranoidnog kvazipatriotizma i površnog moralizma, pridruživši se tako histeriji koju je pokrenuo Željko Komšić pred izbore predstavljajući se kao jedan i jedini branitelj mile domovine. No, prisilio me da mu na kratko vrijeme posvetim pažnju, zato što me u dva navrata optužuje da podržavam Radončićev ulazak u vlast stoga što se protivim koaliranju BH bloka s nacionalističkom SDA. To je čisti komšićizam, pa je osnovno pitanje: gdje prestaje Komšićevo a počinje Kebino mišljenje garnirano stajalištima Bakira Izetbegovića. Vidim da tu nema granice, uprkos tome što Kebo tvrdi da mu se u glavi ne stapaju Bakir i Željko u patriotskom ushitu. Evo dokaza: “Osim toga, i Naša stranka i SDP su nekako ideološki i kadrovski kompatibilni sa SBB-om. Kojović je uvijek rado viđen gost na stranicama objektivnog Avaza, a Nikšić ima neke članove za koje ni komisijski ne može utvrditi da li dolaze iz SDP-a ili SBB-a.“ Ovo nije tvrdnja Bakira Izetbegovića ili novinara iz njegovih glasila, npr. skarednog magazina Stav, kako mu tepa simpatični novinar izbjegavajući da osudi jezik mržnje i ideološku platformu njegovih gebelščića, već Kebina iz teksta BH blok: Koga poslušati, Envera Kazaza ili Fahrudina Radončića?

Kad ovako nešto izvali novinar koji se poziva na etičke i profesionalne kriterije, morao bi dati makar jedan dokaz. Kako su to SDP i Naša stranka ideološki kompatibilni sa SBB-om, te koji su to Nikšićevi članovi za koje se ni komisijski ne može utvrditi da li dolaze iz SDP-a ili SBB-a? Ne nudi Kebo argumente za svoje lohotne stavove, nego ih iznosi kao propagandne objede iz Izetbegović-Komšićeve kuhinje. Zašto je Naša stranka ideološki kompatibilna sa SBB-om ako je Kojović dao izjavu za Avaz, a da bi se pojačao propagandni učinak davanje izjave se pretvori u ideološku diskvalifikaciju – rado viđen gost. Upravo ovako kao Kebo svojedobno su pisali novinari Dnevnog avaza, dok smo tu novinu kritikovali Ivan Lovrenović i ja. A kad se već ironično pita je li Avaz gdje je nekad bio, da mu odmah kažem: nije, preselio je na stranice nekih drugih medija, a avazovština tukne iz Kebine propagande. Onoliko koliko se Avaz udaljavo od avazovštine, toliko su drugi mediji usvajali avazovštinu kao propagandni diskurs odlazeći pod skute SDA. Zašto je Kebo sebi dozvolio da od negdašnjeg solidnog novinara postane propagandist u Komšić-Izetbegovićevoj službi ne zanima me previše. O tome nekom drugom prilikom, a zasada samo kratka opaska: urednik koji dozvoli da se na stranicama njegovog portala objavljuje tekst koji dovodi u vezu današnji SDP i ratnog zločinca Slobodana Miloševića - na profesionalnoj i etičkoj razini tone dublje od negdašnjega Avaza i Ljiljana skupa, a bogme i od Mustafe Drnišlića i Damira Hadžića zajedno, poznatog pseudonimskog dvojca iz Izetbegovićevog Stava.

E, baš u tome i leže razlozi što ću radije pisati za Avaz nego za Kebin ili sličan portal koji se predstavlja kao nezavisan, a po mišljenje ide u Centralu SDA i Predsjedništvo DF-a.

Tamo gdje prestaju argumenti i dokazi počinje Kebino novinarstvo. Evo, šta on tvrdi, naričući nad činjenicom da je BH blok odbio koaliciju sa SDA i njenim koalicionim partnerima: „Avaz je odradio svoje, pokazavši se kao istinsko susretište demokratskih ideja i opozitnih gledišta. (Osim u slučaju da su protivnici koalicije BH blok – SDA radili posao za Radončića, ali s najvećim gnušanjem odbijamo takvu mogućnost, čvrsto vjerujući u čistoću i dobronamjernost provjerenih autoriteta kakvi su Enver Kazaz, Žarko Papić i drugi.)“ Ovo bi trebalo značiti da je Glavni odbor SDP-a, tačnije nešto više od šezdest njegovih članova direktno pod Avazovim uticajem reklo Ne Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA. Pod istim takvim uticajem je i cijelo Predsjedništvo Naše stranke. Samo Kebo to vidi, svi drugi koji na društvenu scenu ne gledaju njegovim kvazipatriotskim paranoidnim očima su slijepci i obične budale. Nešto slično tvrdio je Željko Komšić gostujući kod Senada Hadžifejzovića, pa je pitanje ko kome otvara oči: Kebo Komšiću ili obrnuto. Dirljiv je to prizor kad političar i član Predsjedništva zemlje širi očne kapke novinaru i uredniku, a onda jedan drugom posuđuju mišljenja.

Međutim, u nedoumici sam da li Kebo gleda Željkovim ili svojim očima kad tvrdi da čvrsto vjeruje u čistoću i dobronamjernost takvih autoriteta kakvi su Enver Kazaz i Žarko Papić. Doduše, Željko će intelektualce koji se protive ulasku BH bloka u koaliciju s Izetbegovićevom strankom nazvati intelektualnim maškarama iz Radončićevog streljačkog stroja. Kebo je kultivisaniji, pa vjerujući u čistoću optužuje, pardon – insinuira. Potom tu insinuaciju pretvara u direktnu ljagu tvrdeći, uz zakletvu vlastitim dinom, da iza njegovih „stavova o BH bloku ne stoji nikakva ni interesna ni medijska ni personalna veza sa SDA, niti nastojanje da se stekne naklonost njenih medija, a iza Kazazovih stavova o istom fenomenu krije se evidentna kompatibilnost s interesima Fahrudina Radončića i još evidentnije stečena naklonost Dnevnog avaza... To što bi solucija koju predlažem ojačala SDA tek je kolateralna šteta gorkih pilula koje bi trebalo progutati zbog viših interesa, koje Kazaz ismijava potpuno nesvjestan geostrateških prilika, regionalnih komešanja i bosanskohercegovačkog razvoja događaja“.

Raščlanimo malo Kebine međusobno konfliktne misli. Prvo, insinuira da su protivnici koalicije BH blok – SDA radili posao za Radončića, a onda kaže da sigurno nisu jer su čisti i dobronamjerni, a potom se iza Kazazovih stavova krije evidentna kompatibilnost s interesima Fahrudina Radončića. Drugim riječima, Kebo tvrdi - a možda i ne tvrdi, hajd mu ga znaj, jer sam ja po Kebi čas čist, čas prljav, a potpuno nesvjestan geostrateških prilika i regionalnih komešanja - Kazaz je Radončićev plaćenik, a možda i nije, no vjerovatno jest, a u svakom slučaju njegovi su stavovi kompatibilni, tj. saglasni s Radončićevim interesima. Ko je još po Kebi kompatibilan s Radončićevim interesima i ideologijom? Pa naravno svi oni koji nisu Komšić, DF i SDA, jer je Kebo, ne zaboravimo, tvrdio. „Naša stranka i SDP su nekako ideološki i kadrovski kompatibilni sa SBB-om“.

Da se ne izgubimo u ovoj kompatibilnosti ponovimo: kompatibilni su SDP, Naša stranka, Kazaz, ko zna ko još, s Radončićevim interesima i SBB-om. Puno, brate Ozrene, ove kompatibilnosti, dina mi, jedva je normalan čovjek može pojmiti.

A kakva je to kompatibilnost? Takva da kad tvrdite kako će, ako uđe u koaliciju sa SDA, BH blok sigurno nestati sa političke scene i izdati svoju multietnički i socijaldemokratski sadržaj, onda radite za Radončićeve interese. Kakva je to logika? Najprecizniji odgovor je: piljarska. Kažete nekome: ne idi tamo, to je stranputica i sigurna smrt, a Kebo usklikne to je kompatibilno s interesima Fahrudina Radnočića. Dalje, ne može, odustajem, jer zalazim na teren Kebinih nebuloza, pardon – Komšićeve politike.

Šta još tvrdi Kebo, nekompatibilan sam sa sobom? Isto što i Komšić: ako ste protiv ulaska BH bloka u vlast sa SDA, onda ste za koaliciju Izetbegović-Radončić. Baš me zanima, kako su došli do ovog zaključka. Gatanjem, vjerovatno. Ne jednom, nego više puta sam naglašavao da je nužno graditi koaliciju protiv SDA. Zašto ta koalicija nije uspjela, odgovor treba tražiti kod Radončića i Komšića. Njih su dvojica direktni krivci za to, jer su napustili principe proklamirane neposredno poslije izbora da se takva koalicija formira u svim kantonima. Ali, Kebina piljarska logika ne uviđa najjednostavniju stvar – svako ko uđe u koaliciju sa SDA bude politički ubijen. Pa prema tome i SBB će, ako uđe u koaliciju sa SDA, doživjeti još jednom isto ono što je doživio na zadnjim izborima, a što su ranije doživjeli SDP i SBiH. SDA će pojesti tu i svaku stranku koja s njom koalira. Vidi li to ili ne Radončić, ne interesira me previše. Ako trči u zagrljaj Izetbegoviću i poriče sve ono što je govorio u predizbornoj kampanji, neka izvoli. Čeka ga siguran nestanak stranke.

No, za razliku od SDP-a do kojeg mi je, priznajem, stalo, do SBB nije, ne držim do nacionalnog političkog organiziranja. Međutim, priznajem također, SBB mogu djelimično prihvatiti, a SDA mi se gadi. Kebo kaže da je SBB sekularna SDA. Pa u tome i leži kvaka, u toj sekularnosti. SDA je klerikalna, dina mi, rekao bi Kebo, a SBB nije, već se zalaže za sekularizam. Birajući između Izetbegovićevog klerikalizma i Radončićevog sekularizma, podržat ću onu stranku koja neće uvoditi džumansku logiku u npr. visoko obrazovanje. Radončić je liberalizirao i sekularizirao SBB, a Izetbegović radikalizirao i klerikalizirao SDA. Ako ćemo mak na konac, nije SBB Bošnjacima nametnuo osmanonostalgiju, turkofiliju i getoizaciju, već beg sa Poljina, niti se kadrovska baza Radončićeve stranke nalazi u džamijama, a bogme ni ideološka platforma ne dolazi iz Islamske zajednice. A ako političke procese ovako poredate i uvidite da je Radončić u svom pragmatizmu uletio u prazno političko polje i prisvojio naracije liberalne nacionalne ideologije i sekularizma, onda vam Kebo lijepi etiketu kompatibilnosti sa Radončićevim interesima. I ne staje tu, već istu tu etiketu lijepi i SDP-u, Našoj stranci i svakom onom ko u Komšiću ne vidi patriotskog mesiju već Izetbegovićevog podvornika.

A sad izvedimo mali eksperiment s Kebinom alogičnošću. Naime, ako je SBB sekularna SDA, a s Radončićevom strankom su kompatibilni SDP i Naša stranka, onda se nameće zaključak da su ove dvije stranke kompatibilne i sa SDA, osim u domenu sekularnosti. A to znači da je samo Komšićeva partija nekompatibilna sa svima, iako postaje SDA-ov privjesak. To je Kebino pisanje u kojem između dva stava nema nikakve logične veze, a iz premisa izvlači konkluzije lošije nego polaznik u mektebu.

Evo još jednog primjera njegove alogičnosti. Upozorim Komšićeve propagandiste da je SDA svojim glasanjem u Skupštini Republike Srpske isporučila srpski klub u Domu naroda Parlamenta BiH, a hrvatski glasanjem u Skupštini Ze-do kantona, pa će Dodik i Čović na toj osnovi kontrolisati svu izvršnu i zakonodavnu vlast na državnom nivou, osim predstavničkog doma u Parlamentu BiH. Kebo na to odgovori: „Parlamentarna skupština BiH je u mandatnom periodu 2014. – 2018. donijela 60 zakona. Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH kao organi izvršne vlasti predložili su 40 zakona koji su doneseni. Dakle, ni manje ni više nego dvije trećine svih donesenih zakona pripremila je i predložila izvršna vlast.“ Šta je on ovim stavom demantovao? Ništa, ama baš ništa. Izvršna vlast u kojoj će, kako je sinoć najavilo Predsjedništvo DF-a, gotovo izvjesno učestvovati i ova Komšićeva liderokratska stranka, predlagat će zakone. Svaki onaj koji se ne bude svidio Čoviću i Dodiku neće proći u Domu narodu. A to znači da će jedino biti moguće braniti državu u predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ako to ne vidi, Kebo je slijep kod očiju, pardon, on na formiranje vlasti gleda razrokim Izetbegović-Komšićevim pogledom. Sudar ta dva pogleda u Kebinoj glavi i rezultira nebulozama o nekakvim solucijama koje on predlaže i zbog kojih će, kako navodi, ojačati SDA, a to je tek kolateralna šteta gorkih pilula koje treba progutati zbog viših interesa. Kad jačaš SDA to su viši interesi, kad si protiv ulaska BH bloka u vlast sa SDA, ti si Radončićev plaćenik. To je Kebina etika i profesionalizam, princip ljage sakriven iza patriotizma, bijeda viših interesa koja je u kritičaru Avaza rezultirala negdašnjom avazovštinom. I, molim Kebu na kraju da me ne hvali da sam nekad nešto pisao briljantno i nezaboravno, pomislit ću da to iz njega progovara avazovština.

Enver Kazaz

(Urednička napomena: Molimo kolege s drugih portala da ubuduće poštuju uvjete korištenja.)