Iz ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine gdje ministar Vedran Lakić (SDP) više sluša nego predvodi, došlo je ministrovo saopćenje koje u javnosti nije izazvalo uzbunu koju bi trebalo. Radi se o uništavanju energetskog sektora Bosne i Hercegovine okićeno najumilnijim terminima pravedne tranzicije, obnovljivih izvora i dekarbonizacije. Prepoznatljiv narativ Zapada dok upućuje male narode u klaonicu.

Tako već na početku saznajemo da je „energetska strategija Bosne i Hercegovine oblikovana pod snažnim utjecajem klimatske i energetske politike Evropske unije“, što u prevodu znači da je ključna supstanca državne politike oblikovana po interesu stranog lobija, a ne slijedeći politiku energetskog suvereniteta Bosne i Hercegovine.

U nastavku se navodi nekoliko sporazuma, planova, pa čak i izjava koje obavezuju BiH na smanjenje emisije ugljeničkih plinova. Stoga, kao strateški cilj države je istakao uspostavljanje pravedne tranzicije energetskog sektora, „što znači pravedno zbrinjavanje ugroženih kategorija stanovništva, kao i planski privredni razvoj regija bogatih ugljem.“

„Pravedna tranzicija je model ponovnog razvoja privrede zasnovan na regionalno i lokalno osmišljenim i izrađenim javnim politikama koje imaju za cilj kreiranje kvalitetnih radnih mjesta i stvaranje uslova za dostojanstven život za sve zaposlene na prostorima koji su obuhvaćeni dekarbonizacijom“, navodi ministar.

U prevodu sa svjesno zakukuljenog jezika, ovaj strateški cilj podrazumijeva da se regije koje već žive od uglja nauče da žive od have. Međutim, kako će to biti učinjeno se ne spominje niti u naznakama. Koji model? Kojim javnim politikama? Šta su kvalitetna, a šta nekvalitetna radna mjesta?

Ključni dio izjave potom kaže: „Tranzicija energetskog sektora zahtijeva izradu strateških dokumenata kojima su zacrtani ciljevi za razvoj energetskog sektora Bosne i Hercegovine i FBiH“, da bi se u nastavku dodalo kako „dosta strateških dokumenata, kojima bi se trebao pratiti kompletan proces, još nisu doneseni“, što ponovo u prevodu znači da strategija ne postoji, iako je u uvodu saopštenja ona spomenuta.

Pa iako ne postoji ni strategija, ni model, ni nova radna mjesta, niti se spominje energetski suverenitet, plan za zatvaranje rudnika je tu, prijeti iza ćoška i očekuju se brzi efekti po naređenju Svjetske banke, a koja planira realizirati pilot projekt koji bi se odnosio na tri rudnika. Svjetska banka se, napominjemo, ne grije u Bosni i Hercegovini.

„Priprema uslove za zatvaranje jednog pogona rudnika uglja u Zenici, zbrinjavanje određenog broja radnika, kao i pripremu plana zatvaranja drugih pogona u određenom vremenskom roku u kojem je planiran prestanak proizvodnje uglja iz rudnika Zenica. Trenutno su ove aktivnosti u toku i vrlo brzo ćemo vidjeti njihove efekte na terenu“, naglasio je.

Razumije se, svi će biti iznenađeni štrajkom rudara koji ne vjeruju ni Svjetskoj banci ni Vladi FBiH, ali ta buduća iznenađenja ćemo dočekati u mraku pravedne tranzicije.


Vedran Filipović, Prometej.ba