Ukoliko nisu dozvoljena potpitanja, jedno od najbesmislenijih pitanja koje nekome možete postaviti glasi: jesi li ti za državu Bosnu i Hercegovinu? Isto vrijedi za bilo koju državu na svijetu, no nas se naravno najviše tiče pitanje vezano za našu zemlju.

Pitanje je besmisleno zato što se na njega uopće ne može odgovoriti sa „da“ ili sa „ne“, ukoliko pod odgovorom ne smatramo manipulativni izljev tobožnjih ili stvarnih emocija prema „državi“, „narodu“ i drugim apstrakcijama ispražnjenim od svakog konkretnog životnog značenja. Tim više što će, bez ikakvog potpitanja, na to pitanje rezolutni odgovor „da“ dati i oni koji politiku vode mafijaškim metodama, na „principima“ kriminala i korupcije.

Ako su dozvoljena potpitanja, onda prvo od njih treba da glasi: a o kakvoj državi Bosni i Hercegovini govoriš? Je li misliš na državu u kojoj će kriminalni klanovi preko stranke kojoj pripadaju na parkingu razgovarati o modalitetima zapošljavanja nastavnice islamske pedagogije u ministarstvo kulture (jer je „kod Glumca prazna kultura“) kako bi njezin muž glasao za „pravog“ kandidata na unutarstranačkim izborima? Je li misliš na državu u kojoj će se istaknuti političar hvaliti kako je „kao u 'Kumu'“ ('Kum' je, za one koji ne znaju, film Francisa Forda Coppole o talijansko-američkoj mafiji) riješio da za gradonačelnika glavnog grada bude izabran njihov čovjek? Je li misliš na državu u kojoj ta stranka kontrolira direktora Obavještajno-sigurnosne agencije i računa na njegovu zaštitu?

Ako se na takvu državu misli, onda razuman odgovor ne može da bude „da“, ukoliko upitani sâm nije pripadnik nekog kartela.

Nakon što je u decembru prošle godine srušena Vlada Kantona Sarajevo i počeo povratak ovih gore opisanih na vlast, a BiH tobože krenula putem NATO integracija, medijski savjetnik onog člana Predsjedništva koji se ne pojavljuje u dijelu zemlje gdje u većem broju žive građani hrvatske nacionalnosti, likovao je riječima „Kad veleizdajnici države utihnu“. Samo u tom svijetu floskula i „patriotskih“ fantazija, u kojem je pojam države shvaćen fetišistički apstraktno, bosanski „kumovi“ mogu dovoljan broj ljudi uvjeriti da su oni „za državu“, i njihovi protivnici – makar se radilo o liberalima i ljevičarima – mogu se proglašavati veleizdajnicima koji – kao – nisu „za državu“. Samo u tom svijetu može postojati dovoljan broj građana koji će reći da je, usprkos svemu, taj neko bolji od nekog drugog jer je taj neko „ipak, za državu“. Samo u tom svijetu najveći patriota može biti neko ko se prema velikom dijelu svoje države ponaša kao da je to dio planeta na kojem žive kanibali.

Shvatimo li državu kao društveni ugovor, u značenju koje nosi neku svakodnevno životnu vrijednost u sebi, onda ne bi bilo teško dokazati da su među rušiteljima tako shvaćene države veoma angažirani svi ovi borci za državu kao entitet iz Platonovog svijeta.

Čitav dan nakon što je objavljen snimak razgovora SDA-ovih funkcionera, kao dio bratoubilačkog rata unutar stranke u kojem i u kojoj nema nevinih, ne oglašavaju se ni iz te stranke niti iz njezinih koalicijskih partnera SBB-a i DF-a. Nema nikakvoga glasa ni od njihove inače uvijek budne društvenomedijske pozadine. Čeka se valjda kako će reagirati krizni PR spomenutih stranaka, posebno Stranke demokratske akcije, koje strategije će odabrati. Pretpostaviti je da će nas, nakon iznuđenog saopćenja, uskoro opet povesti putem borbe za spas države koju neprestano ugrožavaju strane sile i domaći izdajnici i tako učiniti da zaboravimo šta je njima zapravo država.

A sutra je i 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Očekujemo tople riječi „patriota“ u čast naše jedne i jedine, o 1. martu kao simbolu naših temeljnih vrijednosti, očekujemo verbalnu hrabrost i odvažnost u obrani domovine i poruke kako je ona neuništiva i vječna. Očekujemo da nam „kumovi“ poruče kako se oni nikada neće umoriti.

Po ko zna koji put, dobro će upakovati i prodati apstrakciju koju upravo oni ispunjavaju pokvarenošću i beznađem.

Franjo Šarčević, Prometej.ba

P. S. Naknadno se o kriminalnoj aferi u SDA oglasio Željko Komšić. Rekao je da to nije ništa novo i da je vidio i gorih stvari.