Adisa Busuladžić. Foto: FENA


„Udruženje KROKODIL obaveštava javnost da se otkazuje promocija romana “Seks i rat” Adise Busuladžić u izdanju Liberlanda planirana za petak, 9. decembar u 19 sati u KROKODILovom Centru. Razlog ovom otkazivanju je duboko razmimoilaženje sa stavovima koje autorka redovno iznosi na društvenim mrežama i medijima, a koji su u potpunoj suprotnosti s vrednostima za koje se kao pojedinci i Udruženje zalažemo. Žao nam je ukoliko je zbog našeg propusta i okasnelog upoznavanja sa antagonističnim i često mrziteljskim delovanjem autorke u javnosti došlo do neprijatnosti i nesporazuma.“

Ovu obavijest je KROKODIL objavio na svojoj stranici u decembru 2022. Bio je to nemali šok, ne zbog otkazivanja, već zbog informacije da su se ime Adisa Busuladžić i udruženje KROKODIL našli u istoj rečenici. Zaista mi nije jasno tko je nju uopće mogao predložiti za promociju u KROKODILu, s obzirom da se to udruženje bori protiv svega što ona zastupa.


Adisa Busuladžić nije anonimni bot s društvenih mreža, nego ono što radi pod svojim imenom i prezimenom uveliko premašuje količinu sirovoga zla i brutalne mržnje koje ispaljuju anonimni botovi na zadatku. Adisa Busuladžić je nekadašnja novinarka, još iz 1980-ih, postdiplomski studij je završila u Washingtonu 2000., neko vrijeme je živjela u SAD-u. Danas je u Bosni i Hercegovini i priprema doktorat na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Ono što Adisa Busuladžić radi svaki dan posljednjih godina jest širenje sirove nacionalističke i šovinističke mržnje prema svakome tko nije unutar njezinog uskog okvira, i to radi na najprizemnije načine: proziva članove porodice, naziva ih pogrdnim imenima, insinuira i laže. S obzirom da je u tome prešla sve granice, i s obzirom da se takve bljuvotine i konstrukcije počinju širiti i objavljivati i na portalima (poput portala Proglas.ba, portala bez Impressuma za kojeg znamo samo to da ga vodi Semir Behram, a čije sadržaje Busuladžić širi), osjećam se obaveznim reagirati na ovome mjestu. Ono što Adisa Busuladžić i njoj slični rade predstavlja poziv na linč i na progon, i javnost – od Fakulteta političkih nauka nadalje – treba da se upozna s opusom buduće doktorice nauka.

Količina laži koje Adisa Busuladžić iznosi na svakodnevnoj osnovi tolika je da bi na njih i timu ljudi bilo nemoguće odgovoriti. Stoga ću ovdje iznijeti samo jedan njezin tvit, i analizirati ga, kao ogledni primjer onoga što stalno radi.

Govoreći o meni, Franji Šarčeviću, u nizu huškačkih bljuvotina, Busuladžić je napisala:

„Pa možda su ga SOA ili BIA slali na kakvu obuku. Punac mu je oficir KOS-a. BIA i SOA su njegovim brakom okrunisale svoju vezu u BiH. Nije to ni trebalo slati nigdje. To je odraslo tamo gdje je odraslo i tu pomoći nema. Ovo su mu uzori iz djetinjstva.“Žao mi je dovoditi se do toga da moram iznositi neke privatne stvari, ali ovaj put su neizbježne. Idemo rečenicu po rečenicu.

Razgovarajući na Twitteru s jednim vrlo aktivnim SDA-DF botom, koji je svoju viziju društva opisao rečenicom: „Zamisli nekog vlaškog kmeta koji ti je čukundedi repu okopavao na posjedima, ti sada bratom zoveš i multietničariš“, Busuladžić je moje odsustvo iz Bosne i Hercegovine opisala rečenicom: „Pa možda su ga SOA ili BIA slali na kakvu obuku.“ A zašto sam odsutan? Zato što sam na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Sevilji, prijavljujući se na konkurs otvoren za ljude iz cijelog svijeta, dobio postdoktorski posao. (Usput neka bude rečeno, za one koji ne znaju pa bi im se bljuvotine iz trojstva Nenad Filipović – Adisa Busuladžić – Semir Behram mogle učiniti imalo vjerodostojnima: studij matematike završio sam 2014. kao najbolji student sarajevskog PMF-a u svojoj generaciji - prosjek ocjena na prvom ciklusu studija: 9.74, na drugome ciklusu: 10.00; kao asistent i viši asistent radio sam na PMF-u i držao vježbe iz mnoštva predmeta, uvijek s brojem časova koji su bili iznad norme, a dvije godine sam bio angažiran i na matematičkim predmetima na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu; proljetne semestre 2016. i 2019. proveo sam na Wellesley Collegeu u SAD-u; doktorirao sam 2020. godine i upravo sam izabran za docenta; dosad sam držao matematička predavanja u pet stranih zemalja: Kanadi, SAD-u, Švicarskoj, Španjolskoj i Portugalu; i tako dalje. Sve to bljuvačima iz gore spomenutog trija ne znači ništa: oni pišu, da citiram jedan od filipovićevsko-busuladžićevskih navoda, kako „Franjo Šarčević svoju platu na UNSA nikada nije opravdao. Umjesto matematikom, bavi se blaćenjem Željka Komšića za račun Dragana Čovića i HDZ-a“, te revnosno vode kampanju da me se izbaci s fakulteta. Opet im moram reći: uzalud, jer na njihovu duboku žalost, Univerzitet u Sarajevu još uvijek nije među kriterije za posao naveo članstvo u DF-u ili SDA niti to da se zainteresirani kandidati moraju diviti Željku Komšiću.)

„Punac mu je oficir KOS-a“, kaže Adisa Busuladžić. Moj punac prošao je skoro punih 30 mjeseci istočnobosanskog logora, brojni članovi njegove porodice stradali su u etničkom čišćenju Foče, a danas je taj skromni i čestiti čovjek u penziji i ima veze KOS-om koliko i Adisa Busuladžić s nekim amazonskim plemenom. Adisa Busuladžić niti zna tko je on, niti zna kako se zove, niti ga je ikada mogla čuti ili vidjeti. Zamislite moral, karakter i um osobe koja u potrebi da meni našteti, dolazi i do ovakvih bolesnih konstrukcija vezanih za moju obitelj i svojtu. Prozivaju i moju suprugu, a Busuladžić zajedno sa svojim fanovima broji Bošnjake koji pišu za portal Prometej.ba. Nisam iznimka u takvom pristupu od strane Adise Busuladžić: ona redovno ljude koji joj nisu po volji proziva da su im članovi porodice/tazbine KOS-ovci ili da su im članovi porodice bili ustaše, što su prenosile neke botovske stranice i tako direktno huškale na ljude.

„BIA i SOA su njegovim brakom okrunisale svoju vezu u BiH. Nije to ni trebalo slati nigdje.“ Što reći na ovo, poštovani čitatelji. Vjerujem da će ovakva fantastična metodologija, način zaključivanja, zadiviti buduće istražitelje mješovitih brakova.

„To je odraslo tamo gdje je odraslo i tu pomoći nema.“ Ovaj šovinistički moment zaslužuje koju rečenicu. Odrastao sam na jednom selu koje pripada općini Prozor-Rama. Tačnije, u dva sela: u jednome sam živio tokom radnih dana zbog odlaska u školu, a u drugome sam živio vikendima i raspustima. Odrastao sam u radničkoj i seljačkoj obitelji, koja je teškim radom (stočarstvo i zemljoradnja) podigla četvoro djece (još jedno dijete im je odnio rat), i sam sam radio sve što je trebalo tokom svog odrastanja (čuvanje ovaca, skupljanje sijena, vađenje krompira…) i vrlo sam ponosan na to. Adisa Busuladžić i njezin ponosni beg Filipović mora da su jako tužni što jedan takav vlah poput mene danas ne okopava repu na njihovim posjedima nego predaje na fakultetima dok oni bijesne kao zaražene lisice. Neka im netko dojavi agencijsku vijest da je propao feudalizam, pa da se svojim eventualnim ulaskom u bar 20. stoljeće riješe kultur-rasizma.

„Ovo su mu uzori iz djetinjstva“, kaže Busuladžić postavljajući sliku nekog meni nepoznatog zločinca koji je palio po Prozoru u vrijeme kada sam se ja tek rodio. Taj ispad ima svrhu da me se svede isključivo na neprijateljskog pripadnika neprijateljskog naroda i da se meni, poslije svega, fakturišu zločini bilo kojih fašista ili palikuća – samo na osnovu moje nacionalne pripadnosti. Jer u logici A. Busuladžić, N. Filipovića i drugih botova, koju dosljedno sprovode, svaki Hrvat je ustaša i UZP-ovac dok ne dokaže suprotno, a to može dokazati jedino ljubavlju prema Željku Komšiću.


Djelić samo januarskoga opusa Adise Busuladžić


Napomenut ću još i da nisam jedini kojeg ovaj trojac maltretira. Adisa Busuladžić opsesivno širi mržnju prema jednom od vodećih bh. intelektualaca Tariku Haveriću (iz pristojnosti prema čitateljima i poštovanja prema profesoru neću navesti kakvim ga imenom naziva), etiketirajući ga kao islamofoba, ljude iz Naše stranke zove našistima-nacistima, redovna meta joj je i povjesničar i publicista Dragan Markovina kojeg vrijeđa na najprizemnije načine, pisac i kolumnista Marko Tomaš, novinari i urednici portala Žurnal, Nomad, itd. itd. Taj spisak je predugačak.

Zbog svega ovoga, vrijeme je da se zatraži pomoć pravnika jer je višemjesečno maltretiranje prevršilo sve mjere, anonimni nacionalistički botovi inspirani između ostaloga pisanjima Adise Busuladžić prijete na razne načine, te se s povratkom u Sarajevo brinem za sigurnost sebe, svoje supruge i naših dvoje male djece.


Franjo Šarčević, Prometej.ba