Nekolicina čitatelja portala Prometej.ba izrazila je svoje iznenađenje što Prometej nije ni na koji način propratio taj slučaj, jer „nije fer da se preko ovoga pređe, pa kako Prometej, koji valjda nije nastrojen, nije ništa napisao o ovome događaju?“. Ovaj tekst napisan je, dakle, na njihov zahtjev.

Ovdje ću razmotriti tri stvari:
(i) vjerodostojnost pisma i istinitost događaja?
(ii) jesu li takvi događaji mogući u Sarajevu?
(iii) o čemu to sve skupa govori?

(i) Za pismo se “formalno-pravno“ ne može utvrditi je li autentično ili nije. Dakle, onaj tekst možda doista predstavlja pismo jednog Sarajlije Hrvata, a možda je samo jedna podvala nacionalističkog portala Hercegovina.info, kojem je ono navodno poslano. Međutim, jedva stvar iz samog pisma daje nam naslutiti da je ono vjerojatnije fabrikacija navedenog portala, a ta je da se u njemu podržava HB stav kako u BiH nema mjesta za Hrvate i da je “hercegovački separatizam“ legitimna pojava. Koristeći razum, osjećaj i iskustvo, meni tu nešto “miriše“. Drugo, ja – pisac ovih redaka – sam već nekoliko godina u Sarajevu i prilično sam upoznat s atmosferom. Tu sam i evo već peti dan od te utakmice i slavlja. Raspitivao sam se o tom slavlju pred katedralom, nitko nije znao da su se uriniranje i slične neprimjerene pojave desile, čak nitko od nekoliko desetaka katolika koje sam susreo. Izgleda da, osim portala Hercegovina.info i njihovog anonimnog pismopisca, nitko nije ništa čuo o čemu takvome.

(ii) Jesu li takvi događaji mogući u Sarajevu? Nažalost, itekako jesu, a to se već mnoštvo puta i potvrdilo. Valja navesti nekoliko konkretnih primjera upravo u vezi nogometnih utakmica. (Od ostalih navest ću da među zadnjim imenovanjima u kantonalnoj vladi, od njih 55 nema nijednog nebošnjaka, i diskriminacija je najočitija i najbrutalnija upravo pri zapošljavanju.)

Nakon pobjede Turske protiv Hrvatske na pretposljednjem Evropskom prvenstvu, diljem BiH se među Bošnjacima naveliko slavilo, pa tako i u glavnom gradu BiH. Takvo divljačko slavlje nije dotada vjerojatno nikada viđeno, a među ostalim se pred katedralom, uz turske zastave, uzvikivao tekbir, kako možete vidjeti iz donjeg videa i drugih sličnih.

Pred utakmice baraža između BiH i Portugala, dominantna ikonografija bila je bosansko-turska, što dovoljno govori o navodnom patriotizmu jednog dijela Bošnjaka i njihovoj viziji “zajedničke države“, a pojedinci s turskim zastavama su provocirali i oko Franjevačke teologije, ne znajući valjda da su franjevci bili Bosanci nekoliko stoljeća prije nego je prva turska sablja došla u našu domovinu. Takve događaje mogli bismo možda i smatrati izdvojenim ekscesom, da oni – u drugim, suptilnijim i apstraktnijim formama – nisu izraženi u najprofiliranijoj nacionalno-vjerskoj ideologiji. "Bit će Zagreb turska mahala, turska mahala", uzvikivale su mase "Sarajlija" nakon pobjede Turske protiv Hrvatske. I to je zabilježeno sljedećim video zapisom:

Dakle, da ponovim: iako smatram da ono pismo nije autentično, da je proizvedeno u hercegovina-info kuhinji, onakve stvari nažalost mogu da se dešavaju u Sarajevu. Sarajevo, kao i svaka druga sredina u BiH, tone u palanačkom duhu i razmišljanju i u dogledno vrijeme se ne vidi izbavljenje iz toga. Još nešto moglo bi se reći: tko u Sarajevu kao cjelini vidi antihrvatstvo i hrvatožderstvo, u kojem ne postoji zdravih snaga, taj ima problema s ljubavlju i mržnjom, a tko smatra da u njemu Hrvati i Srbi nisu neravnopravni i nejednakovrijedni, ili ima problema s percepcijom ili neki "poseban" razlog da tako "smatra".

(iii) Takve pojave nipošto ne govore o tome kako su Bošnjaci-muslimani nekakvi zli “majorizatori“ i ugrožavatelji Hrvata od kojih se što prije treba odvojiti, kako bi voljeli predstaviti hercegbosanski i hadeze-mediji, jer ni kod Hrvata i Srba nije ništa bolja situacija, osim ako nije i gora. Premalo je građanskog i otvorenog duha, primitivizam i duhovna zaostalost nažalost su prevladali, a pošto su podržani od vladajućih političkih i vjerskih ideologija, s vremenom će biti sve jači, potirući ili preobraćajući na svoju stranu i one zdrave snage koje postoje.
Prava istina je da je u BiH divlje stanje i dok je porodicâ Izetbegović, Ganić, Dodik, Čović... i njihovih epigona i podržavatelja, tu gdje jesu, to stanje će još dugo potrajati.

| Prometej.ba/fš |

Sarajevo, 27.03.2013.