Na ekranu vidimo zvijezdu holandskog tima Memphisa Depaya. Sjedi na travnjaku i nešto “čeprka” po iPhoneu. Nova Barcelonina uzdanica, “veliko pojačanje” u timu trenera Ronalda Koemana. Sam bog zna koliko su mu para tutnuli u džep. Zna se samo da se “po kvartu” vozika u glanc-novom rols-rojsu. S otvorenim prozorom i, bezbeli, laktom izbačenim napolje. I zaglušujućom muzikom. Nedavno je snimljen dugi, razvučeni, dozlaboga “nategnuti” dokumentarac o njemu, onakav kakav se radi kad su u pitanju prave velike zvijezde.

A Memphis Depay to definitivno (još?) nije. Zapravo je bio dobar samo u slaboj holandskoj Eredivisie i jačoj – ali ni blizu engleske, španske i njemačke – francuskoj ligi, u Olimpique Lyonu. Dečko je veliki talenat, ali i prilično problematičan. Vrlo ekstravagantan. Tako je na pripreme reprezentacije još kao novajlija znao dolaziti s plaštom i šeširom strip-figure Zoroa. A fotografija o kojoj je riječ snimljena je na treningu holandske reprezentacije, naravno – dok još nisu ispali od, u njihovim glavama, unaprijed otpisanih Čeha.

To mnogo govori o Frankovom pristupu. To vam je kao kad bi profesor za vrijeme predavanja dozvolio učenicima da telefoniraju i šalju porukice.

Bojim se da s Koemanom neće biti takve zajebancije. On je puno strožiji. Na primjer, kad su ga novinari svojevremeno pitali da li su pri izboru stasitog centarhalfa Liverpoola Virgila Van Dijka za kapitena reprezentacije konsultovani igrači, on im je hladno odgovorio: “Znate, nisam vam ja baš uvijek za demokratiju.”

Da sažmem: neka je Frank Mrgud živ i zdrav. Ali neka je otišao.

Druga želja mi se ispunila kad su “naši Bosanci” – Seferović i Gavranović, uz svesrdnu pomoć Đerdana La Bomba Šaćirija, (k’o) Granit Čake i ostalih, izbacili Francuze. Već sam pisao o sramotno mlakoj i defanzivnoj igri svjetskih prvaka. Za nju je, naravno odgovoran trener Didier Deschamps. No, taj je i kao igrač bio takav: dobar, uporan, ali ne odveć atraktivan. Pa je u tom stilu i vodio galske pijetlove: zid pred vratima, i kontranapad. Suviše se pouzdao u genijanog napadača Mbapea, skoro uopšte ne iskoristivši potencijale odličnih igrača kojima vrvi njegov tim.

Adieu, Les Bleus! Vidimo se na narednom svjetskom prvenstvu. Nadam se, ako ste pametni – s drugim trenerom!

A prvu utakmicu tog dana, Španija-Hrvatska, gledao sam s komšijom, Holanđaninom. Došao čovjek, ojađen ispadanjem Zoroa i družine, da urlanjem i pivom pomognemo da barem Kockasti prođu u četvrtfinale

Nije nam se dalo. Iako, Modrić i drugovi mogu uzdignute glave kući. Sjajno su se borili, bila je to odlična tekma, i samo ih je frtalj nesreće – ona promašena sjajna šansa pri kraju! – spriječio da ne odu dalje. Velika je šteta što nije igrao “koronista” Perišić. S njim bi to bila druga priča. Ali kapa dolje “kockastima”. Opet su pokazali karakter koji poslovično nedostaje, recimo, na papiru vrlo solidnoj reprezentaciji Srbije.

Druga je stvar što ih je neko zeznuo pa su sve četiri tekme igrali s “feleričnim grbom”. Onim koji počinje bijelim, a ne crvenim šahovskim poljem. Takav se (zlo)upotrebljavao u zloglasnoj NDH. Sad se oko toga u Lijepoj njihovoj digla velika prašina.

Iskreno se nadam da se radi o grešci. Da im opet ne padne neka bezvezna mrlja na dres.

Ispadanje Die Mannschafta od strane Engleza nije došlo neočekivano. Nijemci već dugo lutaju, kolebaju se između totalnog “remonta” nacionalnog tima i, ipak, djelimičnog oslanjanja na stare snage. Čini se da je, inače odličan, trener Joachim Löw izgubio kompas. Umorio se čovjek. Nije ni čudo, nakon što se čitavih 15 godina nalazi na kormilu reprezentacije. Bilo kako bilo, već unaprijed se znalo da mu je ovo zadnje takničenje na toj poziciji.

Tako to rade Nijemci. Promišljeno. Planski. Ne lutaju kao (holadske) guske u magli. Kojima se upravo on, Joachim Löw, ovih dana ljubazno zahvalio na ponudi da postane novi selektor holandske reprezentacije.

Nije ni čudo. Neće čovjek s konja na – Zoroa.

Pri kraju, ipak nešto pozitivno; sudije na Prvenstvu su do sada izvanredne. Briljiraju upravo Holanđani: Björn Kuipers, već odavno jedan od najboljih svjetskih sudaca, ali i nova zvijezda u tom nezahvalnom poslu, policajac Danny Makkelie.

U dobrom obavljanju posla im puno pomaže VAR. Kamo sreće da je ranije uveden! No, kako bi onda bivši šef FIFA-e Sepp Blatter & Bratija tako dugo do vrha punili vlastite džepove?!

Goran Sarić, Prometej.ba