Nacionalisti ili sljedbenici slične nehumane ideologije, kako bi im laž koju žive postala uvjerljivija, u svoje blato uvlače svakoga, a posebno one za koje znaju da su moralniji od njih. Ako im to nikako ne pođe za rukom, onda se služe lažima i izmišljanjima kako bi njima opravdali svoje zlo. Jedna od monstruoznijih podvala koja se ovih dana skovala jest 'vijest' koju je hadezeovska propagandna mašinerija podvalila Papi Franji, navodeći kako on podržava treći entitet („Papa podržava Herceg Bosnu“, glasi naslov iznad facebook objave na stranici 'Hrvatska republika Herceg-Bosna').

Teritorij BiH na kojem od rata vlada HDZ preplavila je vijest kako „Vatikan traži zaštitu Hrvata u BiH“. Trajno ugroženi Hrvat u BiH konačno može prodisati jer „su tri fronte na kojima djeluje Sveta Stolica“ kako bi ga zaštitila. Prema pisanju režimskih medija, posebno mostarskog „Večernjeg lista“, čini se da je u Vatikanu izvanredna situacija. Vjerojatno su vatikanski biskupi i kardinali ostavili po strani molitve i rasprave o Bogu, Isusu Kristu, o vjeri danas, i sve podredili zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosno stvaranju trećeg entiteta. Tu vijest iz Vatikana navodno je donio ministar vanjskih poslova R Hrvatske Davor Ivo Stier. Zanimljivo je da se radi o tako velikoj vatikanskoj „ofenzivi“ a da ni jedan od brojnih vatikanskih medija niti bilo tko iz Vatikana o tome nije rekao ni riječi, niti su se portali koji su prenijeli ovu vijest pozvali na takav ili sličan izvor. Ova 'vijest' ustvari redovita je pojava i kontinuitet u 'izvještavanju' HDZovih medija koji svoj kriminal i kriminal svojih gospodara žele okruniti vatikanskom aureolom.

Poznata je stvar da na područjima lokalnih zajednica gdje vlada HDZ cvjeta korupcija kao što u svibnju cvjetaju ruže u vatikanskim vrtovima; da se u općinskim i drugim službama te javnim poduzećima nitko ne može zaposliti ako ne postane član stranke i ne dokaže svoju lojalnost kroz propagandu po čaršiji i selu gdje živi; da se svakog dobronamjernog čovjeka koji progovori protiv takvoga zla odmah ucjenjuje i proglašava izdajnikom. Poznata je stvar da se na području gdje vlada HDZ Hrvati masovno iseljavaju, tope se i nestaju kao što se topi i nestaje snijeg na Humu. Istina je da poglavari mjesne crkve šute i sve to mirno i bez grižnje savjesti promatraju jer su i sami velikim dijelom upleteni u sve to. Ali je također istina da o takvim stvarima govori upravo Papa Franjo, osuđuje korupciju i govori protiv onih koji je čine.

Na isteku prošle godine Papa Franjo je kazao da je korupcija „bogohulni način življenja, to je jezik Babilona i svjetovnjačkog življenja“. Korupcija se odnosi prema Papinim riječima na vjernike bezbožnike, jer „korupcija je oblik bogohule gdje nema Boga, već postoje samo bogovi novca i blagostanje kroz iskorištavanje drugih.“ Ipak i ta bezbožnička vrsta „svjetovnosti“ – nastavlja Papa – „koja zavodi moćne, bit će uništena, kao što je anđeo u knjizi Otkrivenja pobjednički povikao, najavljujući pad Babilona, tog carstva taštine, ponosa i zla.“ Još prije papa Franjo je kazao da se „grijeh oprašta, ali korupcija se ne može oprostiti, jer ona mora biti izliječena.” Na korupciju se ljudi mogu naviknuti do te razine da je uopće ne primijete i ne vide u njoj problem. „Vrijednosti (ili antivrijednosti) korupcije integrirane su u pravu kulturu, s doktrinarnim kapacitetom, vlastitim jezikom, specifičnim načinom postupanja.“ Takav oblik kulture Papa naziva kulturom pigmejizacije „budući da saziva sljedbenike kako bi ih unizila do razine prihvaćenoga suučesništva.” Papa neumorno poziva vjernike da prepoznaju korupciju, da se njome ne daju zavesti, da se nauče „razaznati različita stanja korupcije koja nas okružuju i prijete da nas zavedu“.

Na području BiH koje od rata kontrolira HDZ, korupcija se više ne tretira kao bolest, gotovo svatko se na nju navikao i prihvaća je kao normalno stanje stvari, i time je postao njezini „suučesnik“. HDZ katolici ne mare za Papine riječi da se „korupcija ne može oprostiti“ niti će ikada pozivati na izlječenje od korupcije, nego će njegov moralni ugled koji ima u svijetu na sve načine pokušati zloupotrijebiti, kao što su ga zloupotrijebili ovom opasnom izmišljotinom da on podržava njihovu politiku. Postoji li veće dno od ovoga dna laži i beščašća kada se jednog od najvećih živućih moralnih autoriteta na svijetu želi na ovako podmukao način izmanipulirati?

Dosadašnji, dakle, pontifikat pape Franje najviše je poznat po zauzimanju za siromašne, za prava radnika i izbjeglica, za život bez nasilnih podjela i ograda među ljudima i narodima; i iznad svega protiv korupcije i u Vatikanu. Stoga insinuirati da Papa Franjo i Vatikan podržavaju politiku jedne korumpirane bh. stranke jest čin krajnje perverznosti, pokvarenosti i bogohulnosti.

Prometej.ba, J.Š.