Po kojem kriteriju je država Hrvatska domovina Hrvata u BiH, a BiH to nije? Je li to zato što su bosanskohercegovački Hrvati i Hrvati u Hrvatskoj dijelili zajedničku povijest kroz vjekove? Ne! Štoviše, preci onih koji se danas u BiH izjašnjavaju Hrvatima su još prije nešto više od stotinu godina odreda bili Bošnjaci, hrvatstvo kao nacionalna odrednica bh. katolika pojavljuje se u drugoj polovici 19. stoljeća. To će biti tema jednog drugog članka, bitnije su nam aktualne kontradikcije u koje bh. Hrvati upadaju kad prihvaćaju Hrvatsku kao svoju domovinu.


Postoji li ijedan razuman razlog da jedan narod koji u Bosni i Hercegovini, pod ovim ili onim imenom, živi više od tisuću godina, proglasi neku drugu državu svojom domovinom i sebe sroza na tu razinu da se smatra njezinom dijasporom, nekim njezinim tobožnjim iseljeništvom koje se igrom slučaja iselilo u BiH?


Kako jedan narod može tražiti da bude u nacionalnom smislu priznat i ravnopravan kao i ostali narodi u zajedničkoj državi (u kojoj je po ustavu konstitutivan), ako smatra da je njegova domovina tamo negdje prema zapadu?


Kako taj narod predočuje svoju budućnost u zemlji u kojoj živi, ima li želju da nastavi u njoj živjeti ili mu je dugoročni cilj iseljavanje u tzv. matičnu državu?


Umjesto da bude narod koji će imati svoje dostojanstvo i izgrađivati svoj položaj u Bosni i Hercegovini, Hrvati u BiH pristaju biti nečiji privjesak, rep neke druge države kojeg ona vuče za sobom i s kojim tare pod. Sve one koji se suprotstave toj pogubnoj praksi ili upozoravaju na nju, ti isti Hrvati proglašavaju ni manje ni više nego nacionalnim izdajnicima, a nisu ni svjesni da ono na što oni pristaju predstavlja čin veleizdaje.


Svi znamo da je Jadranka Kosor nepismena i podla glupača opsjednuta vlašću, barem te navode još nitko nije uspio demantirati, i ona se doista može smatrati pravim sljedbenikom krivoustog prvog “predsjednika svih Hrvata“.


Ako hrvatski narod u BiH nastavi prihvaćati njihove podvale koje ga srozavaju na najnižu razinu još od vremena Eugena Savojskog, ako dakle nastavi svjesno raditi zlo samome sebi, onda se s pravom može smatrati najglupljim narodom u Mliječnoj stazi. Pa zar netko pametan i normalan može godinama i desetljećima raditi protiv sebe i pristajati da netko drugi s njim tare pod umjesto da izgrađuje sebe, svoj autohtoni identitet i bolji položaj?


Na gore postavljena i slična pitanja Hrvati u BiH moraju odgovoriti ukoliko imaju namjeru uraditi nešto dobro za sebe i tražiti bolji položaj u svojoj zemlji.


Na slici: plakat HDZ-a u Prozoru. Foto: Prozor.net