Pomislih - Crnoja je podigao mjeru skromnosti za političare diljem svijeta! Javnost je Crnoju otkrila još kad je bio kandidat za ministra branitelja kroz njegov program u kojem je, između svega, naveo i objavu registra izdajnika Hrvatske. To je dovelo do toga da Ante Tomić (navodno izdajnik par excellence) napiše tekst u svojoj redovitoj kolumni za Jutarnji list da će se razočarati ako se ne nađe među top 10 izdajnika. E nećeš, Tomiću, nisi ni prije! Čak ni na listi Mladena Schwartza nisi bio među prvih deset (bio je 56., op.aut.). Ideja registara izdajnika je naletjela na sveopće oduševljenje građana, pa su gotovo svi aplaudirali kad je Mijo Crnoja postao ministar branitelja! Od iznenađenja.

Crnojina popularnost je bila tolika da su neki građani samoinicijativno odlučili pomoći u skupljanju izdajnika otvorivši internetsku stranicu www.registar-izdajnika.org, računajući da će se izdajnici sami javljati. Stečenu popularnost nije mogao ignorirati potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je na druženju u Imotskom podržao Crnojin program. Svi znamo kako mediji iskorištavaju popularne likove poput Crnoje, stoga su iz inata počeli kopati i njuškati. Izvlačilo se sve i svašta protiv ministra Crnoje od daščare 85G gdje je navodno bio prijavljen, kredita od 56.000 eura za gradnju kuće, pitanje plaćanja prireza, transformacije iz opće nesposobnosti za rad u umanjenje invaliditeta netom prije nego što će postati ministar, kako se uspio prijaviti na daščaru... itd.


Iznenadio nas je i osvojio kad je rekao da je sve radio u najboljem interesu, pa kad je novinarka upitala za koga, on je odgovorio za sebe. To spada u antologiju najiskrenijih odgovora političara u regionu


Usprkos tim piskaranjima, uživao je veliku popularnost kod svojih kolega u Timovom timu ili – kako mi to u Hrvatskoj još zovemo – novoj Vladi. Nakon serije senzacionalističkih medijskih natpisa, zbog njega i njegove sudbine vijećali su – više od 10 sati – premijer Orešković, dva potpredsjednika Vlade Karamarko i Petrov. Iako su dugo vijećali nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku. Pritom je bila angažirana i pomoć vrhunskih pravnika! Činilo se da je Crnoja tu da ostane, ali ipak odlučio je iznenaditi cjelokupnu javnost. Znam, reći ćete, iznenadio nas je i osvojio kad je rekao da je sve radio U NAJBOLJEM INTERESU, pa kad je novinarka upitala ZA KOGA, on je odgovorio ZA SEBE. To spada u antologiju najiskrenijih odgovora političara u regionu ili – kako mi to u Hrvatskoj zovemo – Hrvatskoj i šire. Nije to. Mijo je stupio hrabro pred novinarima i rekao da ne želi biti uteg novoj Vladi, te podnio ostavku na mjesto ministra branitelja koju je premijer prihvatio (ali ostaje u Koordinaciji za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, zar ne?). Dopredsjednik Karamarko je zijevnuo da Crnoja odlazi zbog časti, iako svi znamo da Crnoja zapravo odlazi u legendu kao ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj Vladi.

Ivan Dermiček