Na radost svih praznovjernih ljudi i na veliki užas konzervativnih triskaidekafoba na kalendaru se obznanio datum koji je sadržavao tri šestice, 16.06.2016. godine, i ušao u modernu hrvatsku povijest označivši dan kad je pala trinaesta po redu vlada Republike Hrvatske. U Saboru je izglasan opoziv premijeru Tihomiru Oreškoviću – Timu, Canada Timu, Biznis-manu...

Glasovalo je 142 zastupnika, od toga dvoje je bilo suzdržano, 15 ih je bilo protiv, a 125 je bilo za opoziv. Svijetleće lampice koje simboliziraju glasove zastupnika presudile su Timu, lutku koji – po njegovom vlastitom priznanju – nije htio biti (više) lutak. A sve je počelo prije pola godine...

Molim fade away efekt... Nadam se da je u budžetu.

Anatomija pregovora – dosadni dio teksta – preskočite ga

Trinaesta vlada od neovisnosti Republike Hrvatske bila je skovana u jeku najžešćih pregovora u kojima je MOST pokušavao figurativno rečeno žonglirati s HDZ-om i SDP-om pa tko se manje razljuti - dobiva dogovor. U međuvremenu, ni dvije najveće partije u Hrvatskoj nisu na bespućima hrvatske neozbiljnosti stajale raskrštenih ruku – nego su se trudile malo olabaviti MOST-ov stisak. U nevjerojatnim pregovorima gdje je u jednom trenutku trebao pasti ménage à trois koalicija između Domoljubne koalicije (HDZ & frendači), Hrvatske raste (SDP & kompići) i MOST Nezavisnih lista, ali se nisu mogli dogovoriti tko će nositi strap-on-dildo, brnjicu i obavještajne službe.

Taman kad se činilo da je Hrvatska raste dobila relativnog pobjednika Domoljubnu koaliciju u nadmetanju s nemogućim MOST-om, dogodio se nagli obrat jer je Petrov (vrhovni svećenik MOST-a) dobio neka saznanja da ekipa iz Hrvatske raste pokušava vrbovati neke njegove ministrante na svoju stranu i to je bilo dovoljno da MOST Hrvatsku raste nadraste i uskoči u čelični zagrljaj Domoljubne koalicije.

Neki kritičari slonovskog pamćenja naglasili su Boži Petrovu da je kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da će u slučaju „ako se MOST NEZAVISNIH LISTA jednostrano pridruži nekoj koaliciji ili koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina i omogući joj time većinu u Hrvatskom saboru“ dati ostavku i svoj mandat MOST-u na raspolaganje.

To se nije dogodilo, a Petrov je objasnio da ovdje nije riječ o koaliciji, već o suradnji. Nitko nije spominjao suradnju u izjavi, zar ne? Tu nitko ne treba vidjeti prijevaru glasača. Sam čelnik stranke Božo Petrov je to potvrdio u jednom medijskom istupu: Ja ne vidim nikakvu prevaru jer je koalicija način u kojem se radi tako da apsolutno sve podržavate i zajedno surađujete u svim resorima. Ovdje se radi o suradnji. Tražit ćemo nestranačkog mandatara“.

Imamo nestranačkog kandidata – relativno okej dio teksta – preskočite ga!

I dobio ga je! Nestranačkog mandatara, da ne bi mislili nešto drugo. Uglavnom, na scenu se nakon dogovora s Domoljubnom pozicijom pojavio politički anonimus Tihomir Orešković, rođen u Zagrebu, a odrastao u Kanadi. Bio je to čovjek s više nego solidnim iskustvom u biznisu, a i Karamarku je zapeo za oko pa sukladno s tom činjenicom dobio ponudu koja se ne odbija. Imao je ravno tri sata da odluči hoće li doći na jednu od moćnijih pozicija u hrvatskoj izvršnoj vlasti. Orešković je rekao historijsko „Yes“ i eksperiment je mogao započeti.

Pred kraj 2015. godine, poslovnjak Orešković je od strane hrvatske predsjednice Kolinde Selektivno Lupanje Šakom O Stol Grabar-Kitarović dobio mandat dokazavši da ima 78 potpisa saborskih zastupnika. Različitih potpisa, da ne bi bilo neke sumnje među čitateljima, različitih! Orešković se zahvalio na dobivenom mandatu i obećao da će uložiti svoje znanje i trud da formiraju kvalitetnu vladu koja će rješavati nagomilane probleme. Počeo je nešto raditi na tom polju pa je vatreno krštenje imao početkom ove godine u Kitzbühelu gdje je razgovarao s velikim svjetskim investitorima, poduzetnicima i vjerovnicima na koje je, mediji su izvještavali, ostavio dobar dojam.

Na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, 22. siječnja 2016., nakon maratonskih razgovora i utvrđenog kvoruma, dobili smo novu, trinaestu po redu Vladu na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem koji je kao čovijek od malo riječi, a i te su zvučale kao da ih izgovara pozornik Crabtree iz britanske humorističke serije „'Allo 'Allo!“, odlučio zaigrati na jezik kojim govore svi biznismeni – održao je Powerpoint prezentaciju pred saborskim zastupnicima. Na tom je nastupu priznao da se tek dan prije našao sa svojim ministrima, što je zazvučalo jako obećavajuće.

Moguće je da ga je iznenadilo to što je oporba najviše grmjela na novoustoličene ministre Crnoju i Hasanbegovića. Crnoja će kasnije zbog tragikomične afere „Baraka 85G“ postati ministar s najkraćim stažem u povijesti Republike Hrvatske, a Hasanbegović će se održati unatoč generiranju antipatija pojedinih intelektualnih/umjetničkih krugova u koje se ubrajaju i neki svjetski intelektualci poput Antonija Negrija, Danisa Tanovića, Judith Butler, Alaina Finkielkrauta, Darija Foa, Kim Campbell, Miguela Angela Moratinosa, Ettienea Balibara, Chantal Mouffe, te Beate i Serge Klarsfeld.

Oreškovićevu Vladu će obilježiti afere i aferice, tumbanja i pretumbavanja, nadmudrivanja i te vražje tenzije, natezanja ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara sa sedmeročlanom ekspertnom skupinom za provođenje Cjelovite kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem.

Tenzije su nešto što je obilježilo ovu Vladu, od tih tenzija počevši od Milana Bandića koji je valjda tek danas siguran da želi nove izbore, a ne preslagivanje Vlade - ili možda nije?, do Karamarkove afere Drimia na račun koje je nedavno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - nakon skoro mjesec dana - donijelo odluku da je Karamarko pod nekim sukobom interesa, a to je ubrzalo Karamarkovu ostavku na mjesto Prvog potpredsjednika,pa čak i MOST-ove aferice Grizli.

Sve je to čak moglo i funkcionirati i sjednice Vlade preko telefona, sve je to tihi Tim mogao trpjeti u ime svoga tima, a tješio je novinare govoreći da su trzavice na relaciji dva potpredsjednika Karamarka i Petrova ništa drugo doli dječjih boljaka. Sve je još moglo funkcionirati da se nije počelo pored telefonskih sjednica međusobno komunicirati i izvanrednim pressicama (još jedan izum ove trinaeste Vlade) što je nedugo nakon dovelo do toga da su svi počeli u ovoj komediji zabune tražiti ostavke jedni od drugih - Božo Petrov bi čak dao ostavku ako bi to značilo spas nečega, valjda je mislio na Vladu, mogao je i na Hrvatsku, Svemir, koncept spoznaje Dobra i Zla... Bilo što.

Ostavke pljušte i zaključak zaključaka – najbolji dio – nemojte ga preskočiti!

Na kraju je – i to mjesec dana prekasno – ostavku dao Karamarko, dan poslije dobio je Orešković, a Petrov je samo šutio dok je Vlada jučer padala u Saboru. Ovo nam je naša prva posrnula Vlada. Nismo iskusni u tome. Jedan od rariteta je taj što je HDZ ufuran da iz nekog razloga može imati većinu i prije pada ove formacije ima(o) kandidata za novog mandatara, a taj novi mandatar bi trebao biti Zlatko Marić, donedavni ministar financija. Ujedno jedan od još većih rariteta što su uz premijera na odlasku u Saboru stajali samo MOST-ovi ministri, a HDZ ga je predložio i HDZ je tražio opozivanje. Kadija te tuži, kadija ti sudi.

Sada stranke ili samo HDZ (jer su oni uvjereni da mogu) imaju 30 dana da formiraju novu većinu, mandatara i vladu, ako im to ne uspije smiješe nam se novi izbori. Nadam se da će biti na ljeto. Tako da ako ništa drugo barem to političarima zajebe godišnji odmor.

Ivan Dermiček