Druga sjednica 8.-og saziva Sabora koja je započela u petak, 22. siječnja 2016., u 9:30 ujutro, u Sabornici Hrvatskog sabora, unatoč nekim prognozama nije trajala sedam dana, a završila je negdje poslije 23 sata istoga dana, na istom mjestu kad je – nakon postizanja kvoruma – s 83 glasa za, 61 protiv i pet suzdržanih glasova, Hrvatska dobila svoju trinaestu Vladu na čelu s Tihomirom Timom Oreškovićem nakon parlamentarnih izbora održanih 8. studenoga 2015. Kod prisege, Tim je rekao nešto što je više zvučalo kao "pristajem" nego "prisežem". Nije da ovo treba apostrofirati, s obzirom na to kako su i s kim su trajali pregovori vrlo vjerojatno je navikao govoriti pristajem.

Orešković je prvi mandatar koji je odlučio nastupiti pred saborskim zastupnicima s PowerPoint prezentacijom glavnih ciljeva nove vlade ili kolokvijalno nazvanom „Liste dobrih želja Tima Oreškovića“ u kojoj je školski ubacio dva inspirirajuća citata poznatih: „Prihvatite izazov, tako da možete osjetiti draž pobjede“ generala Pattona i „Stay hungry“ Stevea Jobsa. Koincidentno, Jobsov citat doslovno primjenjuju neki tvrdoglavi slojevi hrvatskog društva rujući po kontejnerima. Taj je isti Jobs rekao i da ljudi koji znaju o čemu govore ne trebaju PowerPoint prezentaciju. Pred kraj prezentacije Orešković je - taman kad je na redu bio prazan slide pod nazivom „Glavni ciljevi ministarstava“ - izjavio da se jučer prvi put našao s članovima njegove vlade. To budi optimizam.

Nakon prezentacije je krenula uobičajena demokratski disfunkcionalna rasprava o komunistima i ustašama kao avetima koji opsjedaju umove zastupnika stvarajući mentalne brane prema temama o nezaposlenosti i vanjskom dugu. Istinu govoreći, rasprava je bila obogaćena izjavom SDP-ove zastupnice Ingrid Antičević Marinović koja je u piramidalnom grafikonu iz prezentacije vidjela pritajeni simbol masona i iluminata. Neki su saborski zastupnici, kao i neki izvansaborski prosvjednici, grmjeli na odabir Mija Crnoje za ministra branitelja i Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture pokazujući time da uopće nisu pratili Oreškovićevu prezentaciju jer bi sve shvatili da su slušali onaj dio s glavnim ciljevima ministarstava. U svom završnom govoru Tihomir Orešković je pred Saborom rekao kako bi njegova firma propala da je ovoliko raspravljala o komunistima i ustašama. Srećom pa ne bi od površnih prezentacija programa. Naglašavajući svoju žrtvu, na kraju se svima zahvalio na njihovom inputu. ►

[Ivan Dermiček rođen 1983. godine u Rijeci, sebe vidi kao mudrijaša, pisca i skeptika, te humorista/satiričara kishonovskog tipa s laganim utjecajem nekih suvremenika poput Stephena Colberta, Johna Olivera i Jona Stewarta. Dakle, nemojte očekavati da njegov stil bude originalan. Humorist je koji umara, bloger koji zamara, a sam voli izigravati buntovnika bez ikakvog razloga. U slobodno vrijeme piše, a kako je krenulo u gospodarstvu, samo mu se i slobodno vrijeme piše... Ovo mu je tekst prvijenac na portalu Prometej.ba čiji je virtualni e-mail sandučić uspio zatrpati svojim preporukama, tekstovima i sličnim spamovima dok mu se urednici portala nisu smilovali i odlučili napraviti plemeniti ustupak i, spama mu njegova, objaviti neki njegov tekst.

Voli pisati kratke satirične komentare jer citiramo ga „internet čitatelj ima pozornost vinske mušice u vinskom podrumu, ne podcjenjujem ih ja nego to govore neka istraživanja!“]