Što se točno događa s predsjednicom Republike Hrvatske predstavlja trenutačno najveći misterij u hrvatskom društvu. Proteklih dva mjeseca, gotovo na tjednoj bazi, Kolinda Grabar-Kitarović nam podari jedan biser. Postaje previše produktivna čak i za visoke standarde prosipanja bisera hrvatskih političara, a sve je to započelo još od studenog prošle godine kada je istraživanje CRO Demoskopa pokazalo pad predsjedničine popularnosti na 11,7 posto što se manje tumačilo kao mobbing, a više kao rekordna nepopularnost nekog hrvatskog predsjednika ikada, odnosno od devedesetih godina prošlog stoljeća. Predsjedničina reakcija na te postotke je bila neprocjenjiva kao što je uglavnom i ona sama. Hladna kao špricer, a opet dovoljno topla da studene dane studenoga - prema izvještavanju Dnevnika HRT-a - ugrije žiteljima Gorskog kotara samo vlastitim prisustvom. Vrlo vjerojatno bi je Gorani i zadržali da nisu otkrili vatru.

Državnica je dijagnosticirala da se državnici moraju brinuti o rejtingu države, a ne o svom vlastitom i da su se ankete s obzirom na svoju učestalost pretvorile u „anketarenje“. Dodala je kako se ta istraživanja u zemljama u kojima je živjela nisu provodila tako često. Problem je što Kolinda nije živjela u Sjevernoj Koreji, pa su se novinari uhvatili na tu ješku i dokazali joj suprotno s obzirom na to da se u Belgiji, Kanadi i SAD-u popularnost državnika mjeri – pričekajte, pričekajte - na dnevnoj bazi! Mind blown, ali ni to nije sve, ako ostanete do kraja teksta vidjet ćete, a možda i pročitati ulomak posvećen isključivo Kanadi ili kako je zovemo u Lijepoj našoj - Irska za Hrvate u potrazi za poslom koji mogu platiti prekooceanski let.


Kolindina kanadska kolebanja

Složit ćemo se da bi predsjednica zbog funkcija koje je dosad obavljala trebala poznavati Kanadu pa je iznenađujuće djelovala njezina izjava pri radnom posjetu Kanadi kako Kanada ima manjak prirodnih bogatstava. Čisto da stavimo stvari u neku perspektivu: Kanada je zemlja koja se nalazi na četvrtom mjestu u svijetu po prirodnim bogatstvima (procijenjenih na cca. 33 trilijuna američkih dolara) i na prvom mjestu po bogatstvu slatke bombe zvane javorov sirup (neprocjenjivo zasitno, u velikim količinama potencijalno smrtonosno, ali na pozitivan način)!

Da stvar bude još bolja, Kolinda je u Kanadi načela staro hrvatsko heraldičko pitanje, a to je koje boje mora biti prvi kvadratić u našoj šahovnici. Odgovor je vrlo jednostavan: crveno plus mora imati onu petokraku krunu (hehe, napisao sam petokraka) jer je to – reći ćemo – standardna verzija hrvatske zastave plus prvo bijelo polje ima negativne konotacije još od ustaškog režima. Je li našoj kanadskoj dijaspori bilo teško nabaviti standardnu verziju zastave pa su se poslužili, eto, ovim starijim modelom – nije baš jasno. Jedino je bilo jasno da Ured predsjednice nije vidio ništa sporno u toj zastavi. Autor ovog teksta kojeg očito smeta „nacionalna suveneristička politika“ koju vodi predsjednica povukao bi paralelu s time što bi bilo da se Obama slikao sa zastavom američkog Juga, ali bilo bi to neprimjereno u ulomku posvećenom isključivo Kanadi, zar ne? S čim se u Kanadi, osim s hrvatskom zastavom sa šahovnicom s bijelim početnim poljem, možeš uslikati, a da se potaknu heraldička prigovaranja? S kanadskom zastavom s listom marihuane umjesto javorovog?

U Kanadi je predsjednica sudjelovala na Nacionalnom sigurnosnom forumu u Halifaxu o NATO-u i sigurnosnom stanju u Europi. Za poznati DefenseNews Kolinda Grabar-Kitarović je dala intervju u kojem je pokazala sav sjaj trenutačne hrvatske vanjske politike. U intervjuu se dotakla i Trumpove kritike o tome kako treba pojačati pritisak na članice NATO-a koje ne troše 2 posto svog BDP-a na obranu, razblaživši ovo s plaćanjem tako da bi na to trebalo gledati kao na ulaganje i na zajedničke vrijednosti, ali i da nisu sve zemlje mogle ispuniti tu normu iz više razloga koje bi trebalo uzeti u obzir. Zna ponekad članicama biti dosta američkog izigravanja globalnog policajca pa ne plaćaju punu članarinu, ali predsjednica je – ako je bilo ikakve sumnje – naglasila da će Hrvatska biti uvijek rame uz rame sa SAD-om.

Za DefenseNews dotakla se problematike oko gomilanja ruskih snaga na granicama EU s pomirljivim tonom kojim bi trebalo uvjeriti Putina i Rusiju da je NATO obrambeni savez pa da NATO-vo gomilanje snaga i slanje hrvatskih vojnika u sklopu njemačkog kontingenta u Litvu ne shvate previše osobno. To je ulaganje vojnika na granicu s Rusijom, ništa više! Igrajmo se Hladnog rata, jednom nam je uspjelo, zašto ne bi i drugi put?! Grabar-Kitarović u intervjuu, da se razumijemo, ipak nije bila toliko blaga prema Rusiji kako bi se dalo dosad zaključiti. Progovorila je o nestabilnosti BiH, naglasivši povezanost Rusije i Republike Srpske, pa moguće sukobe na relaciji Federacija – Srpska. Njezin optimizam baš i nisu nešto dobro prihvatili u BiH, ali je predsjednica imala pravo za potencijalni sukob jer su se - nakon njezine izjave - sukobila dva poznata TV voditelja: Zoran Šprajc s RTL Televizije i Senad Hadžifejzović s Face TV-a. Nesmiljeni sukob koji i dan danas traje...


Predsjednički prehrambeni artikli

Prosinac za predsjednicu nije bio baš najsretniji mjesec što se tiče prehrambenih artikala, napose čokoladica i lososa. Da će u predblagdansko vrijeme biti problem nacionalnost čokoladice to se zaista nitko nije mogao nadati, ali jedan razočarani otac nije mogao kriti svoje ogorčenje poklonom koje je njegovo dijete na Dan dubrovačkih branitelja dobilo od predsjednice koja je odlučila darovati male Dubravčane. Sporna je navodno bila čokoladica srbijanskog podrijetla, odnosno srbijanskog proizvođača. Brzopotezno se provela istraga, pazite povela se istraga zbog čokoladice! – koja je bila plodonosna te se otkrilo da je jedna hrvatska tvrtka iz Vukovara pakirala košaru darova. Tko će kome, nego svoj svome! Predsjednica, inače vrsna ambasadorica hrvatskih proizvoda, u svojoj je salomonskoj mudrosti našla kompromis te bi svi roditelji koji imaju dokaze da su im djeca dobila nehrvatske čokoladica dobili obeštećenje u obliku hrvatskih proizvoda i isprike.

Lososi – ribe koje plivaju uzvodno i u velikim narudžbama od 4 tone padaju na Pantovčak su druga priča, a sudeći prema iznenađenosti predsjednice kad ju je novinarka zatekla s pitanjem o narudžbi vidjelo se da to možda nužno i nije baš njezina omiljena riba. Kao prvo nije hrvatska, a kao drugo stvar je prestiža jer protokolarni meniji vape za lososima. Naši protokolarni meniji ne smiju zaostajati za drugim razvijenim protokolarnim menijima!


A sad SAD!

Na web stranici Ureda predsjednice RH stajala je vrlo štura obavijest da će predsjednica boraviti od 1. siječnja do 5. siječnja u SAD-u. Znamo da će tamo raditi u interesu Hrvatske, ali transparentnosti radi bilo bi lijepo znati što će tamo raditi. Neki su razbijali glavu je li riječ o službenom ili neslužbenom posjetu, te zašto nakon grandioznog izrezivanja prvog gospodina nije i njega povela sa sobom. Naime, prvi gospodin Jakov Kitarović ostao je u Zagrebu i u miru je gledao Snježnu kraljicu u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Predsjednica nam ode tako u drugu državu, a mi smo odmah pokazali kako nam nedostaje. Nevezano za to što je plaćamo kao građani ove zemlje, ali ostavila nas je same u rukama dueta zvanog „dvostruko P“ – Petrova i Plenkovića. To je već samo po sebi neodgovorno ponašanje, to je kao da djecu ostavljate samu s nekvalificiranom dadiljom. Zato i nije za čuditi se da su podnesene tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa što je konačno trgnulo uspavani Ured predsjednice iz blagdanskog moda pa je uslijedilo objašnjenje da predsjednica ide u službeni posjet i da će tamo sastančiti s predstavnicima političkog i društvenog života. Određenije od toga ne može biti! Posjet je na kraju produžen do sedmog siječnja, a predsjednica nam se povremeno javljala ispred Bijele kuće. Da, predsjednica ide na važne službene posjete, ali za razliku od nekih političara nije u raskoraku s narodom – javila se s mjesta gdje se obično turisti mogu slikati!

Ispred Bijele kuće, ekskluzivno za HRT, Grabar-Kitarović objasnila je da je njezin službeni posjet usredotočen na to da Hrvatska postane čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike jer nju osobno smeta to što „Mi uvijek slijedimo, nikad ne vodimo“, i - ne! - na kraju javljanja nije poželjela mir u svijetu i plivanje s dupinuma, ako su vam ove želje zazvučale kao nešto što bi prije rekao netko tko je miss ili prvi put u politici, a ne prokušana i iskusna diplomatkinja kao što je Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon povrataka u domaju, sve što predsjednica radi je zapravo kontroliranje štete. Pojavila se kao gošća u emisiji HRT-a „Iza zavjese“ Tihomira „I see communist agenda everywhere“ Dujmovića gdje je objasnila kako je tzv. tiha diplomacija it diplomacija za 21. stoljeće. Objasnila je kako je u SAD-u susrela mnogo, mnogo ljudi, putovala (a ne letjela) 20 sati! Detalje o posjeti nisu objavili jer uvijek imate neke ljude koji jedva čekaju Hrvatskoj postaviti nogu, osujetiti plan putovanja i minirati sastanke. Nismo mi Velika Britanija pa da kao Boris Johnson dajemo sve na uvid! Šipak, protiv nas netko radi! Ništa nas ne smije iznenaditi...


WTF, Kolinda, WTF?!

Taman da se priupitamo što se događa s predsjedničinim savjetnicima i PR-om jer ne može se dogoditi da Kolinda Grabar-Kitarović radi sve samo po svom vlastitom naputku. Sigurno se konzultira s nekim prije nego što ide u „popravak štete“, koji sve više nalikuje na postavljanje montažne kuće na Balkanu kad radnicima nenaviknutima na koncept nacrta KINDER SURPRISE tipa ostane „rezervnih dijelova“. Njezina forma u političkim gafovima pokazuje se konstantnijom od golgeterske forme Cristiana Ronalda.

Jesu li predsjedničini savjetnici na nekom kolektivnom bolovanju? Štrajkaju li možda? Ili su ih oteli vanzemaljci i zamijenili s replikama kojima upravljaju čisto iz zafrkancije da bi radili međugalaksijski mobbing prema našoj predsjednici? Pitanja su to koja je nužno postaviti zdravog razuma radi.

Ivan Dermiček, Prometej.ba