U novinarskim redakcijama, u neka romantična vremena, izvještaj s tržnice se smatrao jednom početnom stepenicom od mnogih stepenica prema napredovanju u novinarstvu ako ste početnik u tom zvanju, ili sunovratom karijere ako ste već prekaljeni novinar. Kako stvari priliče, u post-postmodernizmu se sve to preokrenulo pa sada ozbiljne primjere istraživačkog novinarstva možemo naći u reportažama o štandu mandarina na Staroj Samoborskoj u Zagrebu. Bore se redakcije koje dosad nisu imale veze s mandarinama i tržnicama da izvještavaju o tom fenomenu. Sportska bi htjela, ali ne ide preko gospodarstveno-poslovne redakcije, kojoj se pak priječi redakcija zabavnog sadržaja. Redakcija lokalnih vijesti se bori, ali ovi iz globalnih vijesti pružaju otpor jer imaju i nude svoj aspekt o mandarinama iz Stare Samoborske, fotografi jedno na drugog fizički nasrću, a regionalne novine su odlučile oživjeti svoje dopisništvo u Zagrebu. Sve ih mrko gleda urednik-uvodničar koji se hrva sa stilom, preznojavajući se da mu u tekstu ne pobjegne slučajno riječ sise umjesto mandarine. Ne bi htjeli sad ispasti šovinisti.

Uvodna naracija je izmišljena, ali stoji da horde i horde istraživačkih novinara pohode dosad po ničemu poznatu Staru Samoborsku u Zagrebu! Ovi borci za istinu sjatili su se ispred jednostavnog prodavačkog mjesta načinjenog od nekoliko dasaka i s dva natpisa s prednje strane na kojima piše “NERETVANSKE MANDARINE”. Štand je to s mandarinama kojeg kvari dekorativno postavljena ogrlica češnjaka koja se drsko njiše na laganom zagrebačkom jesenjem povjetarcu, a postavljena vrlo vjerojatno iz praznovjernih razloga da bi tjerala demone, vukodlake i vampire, možda i inspekcije, ali nikako ne pripadnike sedme sile koji su riješili odgonetnuti zagonetnu pojavu prodavačice zbog koje su - sumnja ovo promućurno pero - mandarine pretekle banane u popularnosti. Podsjetimo se, ova nevjerojatna pomama za mandarinama je prva pozitivna stvar koja se dogodila domaćim mandarinama nakon što je Rusija opalila sankcije pa se izgubilo veliko tržište koje je godišnje naručivalo i do 30.000 tona. Ovdje su brojevi nešto skromniji, ali se navodno dnevno proda i 300 kilograma mandarina.

Štand u Bestovju kraj mosta koji ga spaja sa Zagrebom, s bujnim, prirodnim i nešpricanim proizvodima iz doline Neretve OPG-a Ćelić Željanka, postao je nezaobilazna točka, izvještavat će novinari 24 sata. Jutarnji će pak ustanoviti kako Kupci su gotovo isključivo muškarci, a za parkiranje automobila traži se mjesto više. Kupci s blagim smješkom na licu i blesavim pogledom traže bilo kakve mandarine, mogu biti zelene, a mogu biti i prezrele. Te mandarine su razlog zašto tata više ne kupuje mandarine u Konzumu da bi pumpao iznos za Zdravoljupce jer je tata otkrio kako je važno kupovati domaće. Večernji list je, kako nalaže novinarska praksa kad se rade izvještaji s tržnica, spremno objavio senzualni photo-shooting s mjesta događaja.

U samo nekoliko sati između objave vijesti 24 sata o magičnom štandu s mandarinama koji nudi i taj češnjak, te grožđe i suhe smokve, portali su krenuli u bjesomučnu utrku tko će prije objaviti sadržaj Instagrama vrijedne prodavačice za koju saznajemo da se zove Kristina i da dolazi sa Raba. Jutarnji je tu utrku pobijedio nadmašivši drugoplasiranih 24 sata za samo 40 minuta, a ni ostali portali nisu ostali praznih kartica teksta pa su isto tako svoje istraživačke ekipe poslali na teren, odnosno na Instagram profil tajanstvene prodavačice koja je u Hrvatima, barem Zagrepčanima, probudila strast za voćem i vitaminom C, a ona će sama za 24 sata ustvrditi - Kupci su zadovoljni i vraćaju se po mandarine iako ih prodajemo tek tjedan dana. Prije toga sam prodavala lubenice.

Ludnica oko štanda s neretvanskim mandarinama traje danima i zasjenjuje sve događaje u Hrvatskoj, više nitko i ne priča o novoj kandidaturi aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, svi komentiraju ili hrle na vijesti o Kristini, dok se mediji zabavljaju dajući joj maštovite nadimke poput Pamela Mandarinson (24 sata) ili, evergreen, Kristina Mandarina (Index.hr). Za one kojima Zagreb baš i nije nadomak, na Facebooku se organizira, kako javljaju novinari iz redakcije Indexa, ekskurzija busom do Kristinina štanda za koju se već prijavilo oko 11 tisuća ljudi! O tome kakva je moć hrvatskih medija govori kako je interes za mandarinama rečene prodavačice postao regionalan. S obzirom na to da su mandarine domaće, valja pričekati kako će na sve ovo reagirati uvoznički lobi.

Sinkronizacija hrvatskih medija pokazuje nevjerojatno briljantnu ažurnost i ujedinjenost modernog hrvatskog novinarstva koja je svedenu na to da izvještava o prodaji mandarina aludirajući na sise prodavačice. Razvidno je da može pasti još i više copy-paste vijesti, ali može li struka pasti još niže?

Ivan Dermiček, Prometej.ba