Obično se autor ovog teksta ne referira na stare izreke i poslovice, ali ponekad će učiniti sve samo da dobije koju riječ više u funkciji sredstva za izražavanje zabrinutosti prema premijeru i zločestog manerva kojim ispunjava kartice tekstom, istovremeno se nadajući da neće biti po onoj staroj narodnoj jer bi se u suprotnom Canada Tim mogao iz premijerskog sna probuditi mokar i to ne od znoja.

Sukobi i tenzije načele su poput dosadne hrđi brod Domoljubne koalicije i MOST-a. To im i nije baš neka dobra vijest s obzirom na to da imaju problema s kormilarenjem jer im se na mostu (hehe, mostu, kužite foru, ha?) istovremeno nalaze tri kapetana, od toga jedan teško da može izdati naredbu jer uglavnom mumlja nerazumljivo i djeluje pospano, drugi pak nikako da se odluči kamo bi i što bi sa sobom, a treći tu stoji samo zbog Powerpoint prezentacija i da bi djeci dao primjer da sva ona gramatika koju uče u školama zapravo ništa ne znači. In your face, moja profesorice iz Hrvatskog! I da, znam da čitate sve moje tekstove!


Brod se naginje

Nevera svih nevera je započela odmah nakon izbora za predsjednika HDZ-a na kojem je izašlo oko 45 posto članova, a premoćnu je pobjedu odnio Tomislav Karamarko (bio je jedini kandidat) potvrdivši time koliko ga vole. Upitnike je, međutim, podigla Josipa Rimac (HDZ) koja je suptilno i s velikom dozom takta taj isti dan iskoristila da bi se pred medijskom silom poslužila terminologijom sportskog stručnjaka pa okupljenima izjavila kako su spremni zamijeniti igrača koji ne daje najbolji rezultat ako se osjeti da reforme ne idu onom brzinom kojom očekuje vodstvo HDZ-a i predsjednik Karamarko.

Na ovo o zamjeni igrača odmah je u niskom startu uletio Milan Bandić, poznati rekreativac i čelnik parlamentarne stranke koja nosi njegovo prezime i ime uz dodatak „365“. Bandić je brže bolje izvadio štopericu te Vladi dao testno vrijeme od 6 mjeseci do godinu dana da naprave neki rezultat, ako do rezultata ne dođe, logika nalaže da se vladajuća koalicija... Oprostite! Suradnja, suradnja! Dakle, Bandićeva logika nalaže da bi se vladajuća suradnja trebala – dakako čim štoperica odbroji testno vrijeme – pretumbati, ali bez skupe predigre zvane „parlamentarni izbori“ jer ne treba raditi trošak. Bolje s tom lovom sagraditi još neku fontanu u Zagreb, kaj ne?

Naravno da se Bandićevi uvjeti nisu svidjeli Boži Petrovu koji je furiozno reagirao vrlo vjerojatno vidjevši u ovome destabilizaciju izvršne vlasti te se ozbiljno pozabavio mišlju da se mnogo toga vrti oko INE i kako je jasno kojim interesnim grupacijama ne odgovara „red i normalni aparat“. Petrov je jasno izjavio da MOST-ovci nisu „kočničari“, ali da će „definitivno zakočiti bilo kakvu rasprodaju nacionalnih interesa“ jer oni ne žele izdati Hrvatsku, poseban touche je ostavio za kraj u obliku sarkastične čestitke „svima onima koji imaju želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji na kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru“. Bandić se začudio zašto je Petrov uopće išao ispod pojasa, a zatim je zaključio da je to sigurno zato što je nervozan. Bandić je pokušao javnost uvjeriti da nikoga ne želi pridobiti za sebe, on je – skromno je zaključio – rješenje, davši mutne naznake da bi mu se klub mogao povećati s vremenom.


Brod se nagnuo

Nego, jeste li spazili da u svojoj reakciji Petrov spominje INU? Tu počinje pravi show! Pripremite se, djeca i žene prvo, a onda tek svi ostali – brod se nagnuo!

MOST-ovac bez dlake na jeziku Miro „Bombarder iz Sinja“ Bulj je načeo u Saboru tu temu oko INE, p(r)ozvavši Tomislava Karamarka da se očituje oko svog prijateljstva s Josipom Petrovićem. Dalje se sve samo po sebi kotrljalo, Petrov je bio jako ljut time što se netko hvali prijateljstvom s Vladom, pogotovo kad je riječ o spomenutom Petroviću koji se hvali prijateljstvom s nekim ljudima iz Vlade, poglavito se misli na Karamarka. To je već sumnjivo samo po sebi, netko da se hvali da je frend s Tomislavom Karamarkom, a da mu nije u rodu?!

Tomislav Karamarko je, da stavimo to u pravi kontekst, predsjednik stranke koja se načelno zalaže za prekid arbitraže s MOL-om, nehajno odgovorio na Hrvatima vrlo važno pitanje – „Gdje si bio '91?“, a bio je 1991. u KK Zagreb „s gospodinom Jozom Petrovićem“. Hmm... Zove ga Jozo? Sumnjivo, sumnjivo... Petrov je podigao uloge i optužio Petrovića za izdaju nacionalnih interesa, ali ne zato što je frend s Karamarkom, da ne bi pomislili da je Petrov baš tako sitničav. MOST-u je problematično svjedočenje na arbitražnom sudu u Londonu. Oglasio se i Petrović tvrdeći da ne radi protiv Hrvatske, ali da ga veže dugogodišnje poznanstvo s Karamarkom. Javio se priopćenjem i arbitražni sud gdje se razjasnilo da su Sanader i Petrović na arbitražu pozvani kao nezavisni svjedoci i da nisu svjedočili u ničiju korist...

Tu je trebala biti „čiča miča gotova je priča“ oko kompliciranog odnosa INA – MOL koji se vuče još od Račanove vlade, a posebno je kompliciran postao za vrijeme Sanaderove vlade, a sve je dodatno otišlo definitivno kvragu u vrijeme Milanovićeve vlade kad su pokrenuta dva arbitražna postupka – jedan je 2013. godine pokrenuo MOL zbog Vladinog navodnog kršenja plinskog ugovora iz 2009. godine, a Vlada je sljedeće godine odgovorila pokretanjem arbitraže protiv MOL-a pri UNCITRAL-u. Dakle, dvije arbitraže su u điru... To malo zbunjuje jer na što se referira HDZ kada kaže da treba prekinuti arbitražu s MOL-om? Na koju točno arbitražu misle, na broj jedan ili broj dva? I, ako me ne vara moje površno znanje prava (koje sam stekao maratonskim gledanjem „Sutkinje Judy“), zar ne bi zbog prekida opet morali platiti neku odštetu ili barem pojesti govno? Ne znam, samo bacam scenarije...


Na brodu svira orkestar zadnju numeru

I stvarno je već trebala biti „čiča miča gotova je priča“, ali zločesti mediji su dobili bubu u uho i otkrili nešto nevjerojatno interesantno: tvrtka „Peritus“ je 2013. godine angažirala tvrtku „Drimia“ Ane Šarić udane Karamarko. I što sad? - pitaš se čitatelju koji si se upravo probudio iz kome i iz nekog razloga počeo čitati ovaj tekst. Maleni problemčić predstavlja što je vlasnik tvrtke „Peritus“ (kul ime by d way) Josip Petrović, konzultant MOL-a. To je već probudilo neke sumnje koje nisu nestale ni kad je Ana Karamarko odlučila reći svoju verziju priče po kojoj je suradnja njezine tvrtke s Petrovićevom tvrtkom počela zapravo 1. veljače 2012., a trajala je sve do 31. prosinca 2015. godine. Interesantno je što je „Drimia“ počela surađivati s „Peritusom“ gotovo odmah nakon osnivanja. No, da bi se odgnale primisli da je tu nešto mutno, Petrović se izjasnio da je šansu dao baš Ani Karamarko jer je iznimno stručna u medijskom poslu, a i zato što misli da svakom novom poduzetniku treba dati priliku da se dokaže na tržištu. Evidentno da je riječ o dobročinstvu koje je u ovom moru crnih vijesti očito vrlo interesantno medijima.

Oporba je ovo - terminologijom sportskih stručnjaka jer dva mogu igrati ovu igru, gđo Rimac - „dočekala na volej“... Veliki uspjeh vladajućih u obliku konačnog postizanja kvoruma na Saboru (nakon tri bezuspješna pokušaja) zasjenio je SDP pokrenuvši Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. O prijedlogu za opoziv Karamarka Sabor se mora izjasniti do 18. lipnja. Odmah zatim je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Karamarka u kontekstu postojanja mogućnosti sukoba interesa.


Politička odgovornost kapetana

Problema s kvorumom imaju i hrvatski mediji koji nikako da se dogovore oko naziva ove potencijalne afere pa je krste različitim imenima poput „KaraMOL“, „Karambol“, „Jedi, MOLy, KARAy“, „Où sont mes pantalons?- dans MOLy“, „Mol kara marka“… Ponekad stvarno poželite da stvari funkcioniraju k'o u SAD-u pa da na svaku potencijalnu aferu nalijepimo sufiks – GATE. Popularniji nazivi u medijima su ipak „afera Konzultantica“ (zar ne bi bio točan naziv PiaRica, ovaj drugi koji ju je angažirao je konzultant?) i „afera Drimia“. „Afera Drimia“ se manje koristi, valjda zato što se rimuje s klamidija, ali i „Fimi Media“, a tko si može danas priuštiti pjesničku slobodu oko ovakvih ozbiljnih stvari?

Zbog oporbenog zahtjeva za opozivom dragog nam Prvog potpredsjednika, Vlada je odlučila gotovo promptno održati telefonsku sjednicu. Ruf-mich-an vladajućih se pokazao vrlo praktičnim s obzirom na to kako su se Karamarko i Petrov počeli mrko pogledavati preko optimista Oreškovića. MOST je ušao u ovo novo nadmudrivanje s Domoljubnom koalicijom tražeći da Karamarko odstupi sa svog položaja zbog političke odgovornosti. S time se naravno, Domoljubna koalicija ne slaže, jer Karamarko zrači posebnom karizmom pobjednika. Pogotovo kada se nasmije pa onda izgleda kao sasvim druga osoba. Tko bi rekao da vas osmijeh može transformirati tako drastično. Šteta što svijetu u zadnje vrijeme tako malo daruje svoj osmijeh. Uglavnom, Vlada je izglasala povjerenje Karamarku, glede i unatoč tomu što su svi MOST-ovi ministri glasali protiv.

Ono što je uslijedilo nakon sjednice može se okarakterizirati kao lavina HDZ-ovih optužbi i prebacivanja odgovornosti na MOST koji su novi, ne znaju i slične fore. Tretiraju MOST kao da nije riječ o ekipi koja ih zajebava već više od sto dana što je sam dokaz u kakvoj iluziji oni tek žive. Premijer je stao na Karamarkovu stranu, što se vidjelo na 17. Općem saboru HDZ-a.

Vlast nam je u krizi, ma što god vam rekao vaš life coach, a to se najbolje vidjelo na proslavi Dana Oružanih snaga RH kad su dva potpredsjednika morala sjediti zbog protokola jedan do drugoga. Niti se jednom nisu pogledali, ali su bili najfotografiraniji par na toj proslavi. Dobro, u tom fotosešnu, na jednoj fotki se čini kao da Petrov malo baca pogled na Karamarka, ali imao je tamne naočale i možda je gledao kroz njega...

Stanje je ozbiljno neozbiljno, Petrov prijeti izaći iz vlasti ako Karamarku Sabor ukaže povjerenje. Istovremeno, glavni među oporbenjacima za divnu promjenu šuti, sukladno s time rijetko se pojavljuje u medijima, valjda čeka da Petrov obavi stvar umjesto njega. Možda Zoran Milanović dane broji slušajući jednu te istu pjesmu „Bajage i instruktora“? Ma znate onu, kako li se zove, pa da - „Pada Vlada“!

Za Prometej.ba iz Hrvatske Ivan Dermiček

.