Evo, najfriškiji održani prosvjed je bio u znaku potpore tv kući Z1 koji je organizirala HVIDR-a Grada Zagreba uz pomoć drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata. Sve je počelo 26. siječnja o.g., ispred kultnog braniteljskog šatora u Savskoj ulici gdje se formirala skupina prosvjednika krenuvši u šetnju prema zgradi Agencije za elektroničke medije. Razlozi su bili plemeniti, u to ne treba dvojiti, dovoljno ih je bilo iščitati na transparentima, a najdominantniji je otkrivao da je riječ o borbi za slobodu govora. Bila je to kratka, ali slatka prosvjedna šetnja u kojoj je prema policijskim procjenama sudjelovalo oko 5.000 ljudi, ali organizatori tvrde da je bilo između 8.000 do 10.000 ljudi. Pazite, ovo nisu male brojke za prosvjede u Lijepoj našoj, dapače, ovo je jako dobro posjećen prosvjed u kojem su Kuća ljudskih prava i GONG, gotovo ornitološki preciznim promatranjem, uspjeli izdvojiti pokoji nestašluk u obliku uzvika spremnosti za dom, te duhom tolerancije nadahnutom slanju Rakićke, Radmana i Kosanovića u Srbiju.

Angažman u ime slobode govora nadahnula je odluka Vijeća za elektroničke medije da se se oduzme koncesija na tri dana televiziji Z1 zbog emisije Markov trg Marka Juriča koji tvrdi da je u spornoj emisiji koristio satiru u odjavi upozorivši Zagrepčane da pripaze na „četničke vikare“ iz crkve na Cvjetnom trgu sugerirajući da bi zbog potencijalne opasnosti taj trg trebalo obilježiti tablama „Pazi, oštar četnik u blizini“. Vijeće za elektroničke medije ne vidi tu Juričevu satiru, te smatra da je tom odjavom prekršen članak 12. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima. Biti će onda neki nesporazum u interpretaciji. Vrhunac se zbio kada su novinari Velimir Bujanec i Marko Jurič primljeni kod Mirjane Rakić, predsjednice Vijeća za elektroničke medije i domaćinu odlučili pokloniti prigodne poklone: kartonski isječak s njenim likom ukrašen puškom i kapom titovkom, te četničku kapu koja prema Bujancu ima tragičnu povijest vezanu za Vukovarku silovanu od strane četnika kojemu je ova kapa pala i koju je ona dala Bujancu da je pokloni Mirjani Rakić samo zato što je na čelu Vijeća za elektroničke medije?!

Možda niste upoznati ali je Bujanec, osim ovakve vrste aktivizma i zalaganja za kolegu, poznat i po tome kako je u svojoj TV emisiji otvorio medijski prostor stanovitom Vojislavu Šešelju. E, ako to nije gorka ironija za kraj... Da se razumijemo: ironija, a ne satira.

Ivan Dermiček