U ova neizvjesna vremena svi smo zabrinuti za svoju budućnost, za budućnost svoje zemlje, entiteta, identiteta… a pita li iko kako je Miloradu Dodiku, sa kakvim problemima se on sreće? Niko? Znao sam, bando sebična i samoživa. A pogledajte koji ga golemi problemi muče.


1. Problem koji Milorad Dodik može riješiti

Naslov dnevnih novina glasi: “Dragan Lukač se za veliko čudo usprotivio Dodiku: Izazvat ćemo probleme, građani će ostati bez dokumenata.”

Na prvi pogled ovo se čini kao velika stvar. Ipak, ima nas koji se sjećamo sa kojom lakoćom je, ne tako davno, srpski narod prihvatio “bitke koje nisu oružane, ali ne znači da neće da budu”, prihvatio da “jede korenje”, da “ako treba million Srba umre da bi drugi milioni živeli u slobodi”, tako da znamo da banalne stvari kao što su lični dokumenti, registracija automobila i druge tričarije nijednog poštenog sljedbenika Milorada Dodika ne bi trebale da zabrinjavaju. U svijetu u kojem Milorad Dodik živi i vlada, sve gore navedeno ne predstavlja bukvalno ništa.

Izvinjavam se čitateljima zbog pogrešnog podnaslova. Stavio sam “Problem koji Milorad Dodik može riješiti”, a trebalo je da stoji “Problem koji Milorad Dodik ne mora rješavati, jer će se riješiti sam od sebe”.


2. Problem koji Milorad Dodik ne mora da rješava, jer problem, čuj mene opozicija, ne postoji

“Trivić o Dodikovom performansu sa harmonikašem: Čovjek je totalno poludio, njegovu šizogenu politiku neće pratiti niko normalan”.

Da ponovimo šta je Trivić rekla: “Njegovu politiku neće pratiti niko normalan”.

Ja, i?


3. Problem koji je Milorad Dodik već riješio

Taj problem, odnosno nedostatak istog, je najbolje objasnio Zoran Čegar: “Bojim se da zlatni ljiljani kojima je retroaktivno i nezasluženo dato to priznanje danas ne mogu odgovoriti izazovu, ne mogu to ni ljudi s lažnim diplomama."

(Napomena uredništvu: Ako ovdje nalijepite Komšićevu sliku, nikad više neću za vas pisati!)


4. Problem koji bi Milorad Dodik s lakoćom mogao riješiti, ali ne umije

“Sve te odluke će pasti na Ustavnom sudu BiH”.

Stara je i provjerena istina da, ako za pravne i druge savjetnike uzmeš čankolize kojima rupe u zakonu veličine sazvježđa Andromede trepere pred očima, a oni ih ne vide, ovakve probleme ne možeš rješavati. Rješenje se nalaze iza debelih vrata čiji ključ si bacio u raširena usta Milana Tegeltije.


5. Problem koji Milorad Dodik ne bi nikako smio biti u stanju da riješi, ali, jebi ga, rješava ga

Međunarodna zajednica, šta god to značilo.


6. Problemi koje Milorad Dodik ne želi da riješi

“Dodik preko državne banke dao sinu kredit za tvrtku”, “Igor i Gorica osnovali firmu Global Liberty!”, “Poslovna imperija porodice Dodik zarađuje milione”.

Zapamtite djeco, nema rata dok se ne otplati zadnja rata!


7. Problem koji Milorad Dodik ne može riješiti

Slušaj ‘vamo, ovo je ozbiljno!

U ljeto 1994. sam upoznao čovjeka koji se prije rata bavio ispitivanjem tržišta i u sklopu toga obavljao razne vrste anketa. Početkom 1991. je dobio narudžbu da uradi analizu stranačkih kampanja za prve višestranačke izbore u Bosni i Hercegovini koji su održani u jesen prethodne godine. Dva zaključka koja su stršala iz gomile su:

1. SDS je imao naprimitivniju kampanju.

2. SDS je, u okviru svoje ciljne grupe, imao najuspješniju kampanju.

Od svih stranaka koje su prešle izborni prag, SDS je najmanje koristio elektronske medije, masovni štampani mediji (novine, magazini, knjige) su korišćeni na prosječnom nivou dok je težište kampanje bilo na direktnom susretu sa ciljanim izbornim tijelom preko, pazi sad, usmenih novina. Aktivisti su išli od sela do sela, od haustora do haustora, od mjesne zajednice do mjesne zajednice, lijepljenjem letaka ili megafonom sazivali narodne sabore i prenosili svoju poruku. Naravno, koristili su i sve druge oblike okupljanja koje nisu nužno bile vezane za samu kampanju.

Uz jednostavne metode idu i jednostavne riječi. Iznenađenje je bilo da se na tim skupovima nije mnogo srbovalo. (Pretpostavljam da za tim nije bilo potrebe, jer je srbovanje bilo sadržano već u samom imenu stranke, te je bilo pokriveno opštom kampanjom o ugroženosti srpstva koja se, na razne načine, prethodne tri godine vodila širom Jugoslavije.) Najvažnije teme tih skupova su bile komunalne. Zašto selo nema kombi liniju osam puta dnevno, šta je sa pijaćom vodom, kada će se uvesti telefon, do kada će Zvornik imati bolje puteve od Vlasenice i slično.

Kratke i jasne poruke, u vidu odgovora na postavljena pitanja, pri čemu se nije gubilo vrijeme na ono što je bilo očigledno - koga Srpska Demokratska Stranka predstavlja.

To nas dovodi do pravih pitanja. Pitanja koja nisu osobito važna u mirnim vremenima. Ali u vremenu neposredne ratne opasnosti (Dodik i njegovi savjetnici ne propuštaju da spomenu rat u svakoj pauzi između najave blokiranja objekata OS BiH i formiranja oružanih snaga Republike Srpske, uz staru, mirotvornu: “Ma kakav rat, mi ga nikad nećemo prvi početi” poznatiju u svojoj čaršijskoj verziji “Spusti ruke, neću ti ništa!”), postaju jako važna i često se postavljaju:

Koga vi iz Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata predstavljate?

Savezne?

Nezavisne?

Socijaldemokrate?

A gdje su tu Srbi?

Kako to misliš srpska ste partija, a nema Srba u imenu? Ma hajte molim vas!

Koliko osuđenih ratnih zločinaca imate u rukovodstvu stranke?

Nijednog!?

Nemate ratnih zločinaca, a tražite od mene da za vas poginem vozeći neregistrovano auto, bez lične karte i vozačke dozvole? (pogledati pod problem br. 1)

To je bre zločin!

U redu, možda smo loše krenuli u ovu raspravu, idemo ispočetka.

Ime vam je bez veze, ali jebeš ime, kakva vam je poruka?

Šta kažeš, 300 zakona poništiti?

Komplikovano buraz, nisam ti ja Spartanac, ne mogu to zapamtit, ima li šta jednostavnije?

A-ha, vraćanje izvornih nadležnosti?

Spada li u to izvorno ujedinjenje sa Srbijom?

Ne spada!?

Barem neka alijansica sa majčicom Rusijom?

Ni to?

Jesi li to rekao, nezavisnost u okviru Bosne i Hercegovine?

Ti mene zajebavaš?

Gdje je Karadžić? Molim vas zovite mi Karadžića, neka kaže Krajišniku da pošalje Mladića da otjera ovu budalu!

Dragi čitaoče, draga čitateljko, nadam se da ste u gornjem tekstu pronašli barem djelić odgovora na pitanje “Je l’ ovo opet rata neće biti?”

S poštovanjem,

Plamenko Muratović AKA Dalai Plama

P. S. Ako vam se čini da je ovaj tekst kontradiktoran, da se, na primjer, teze iznesene pod tačkom 2 i 7, ili neke druge međusobno poništavaju, ne brinite. Poništavaju se one, ali to nije vaš problem, nije moj problem, to je problem Milorada Dodika.