Bh. blok, kojeg čine Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Demokratska fronta, odlučio je jučer da neće ulaziti u koaliciju s nacionalističkim strankama, tj. sa HDZ-om, SNSD-om i SDA-om, na državnom i entitetskom nivou.

Za tu odluku zaslužna je Naša stranka i dio SDP-ovaca. Ona je razočarala mnoge. Prije svega, SDA i one članove SDP-a i DF-a koji zastupaju politiku SDA i koji su sasvim osobno-interesno povezani s tom strankom.

Trojanski konj Željko Komšić najavljuje kako će se Bh. blok uskoro naći u opoziciji u Kantonu Sarajevo, komšićoidi iz blagopočivšeg Građanskog saveza i iz komšićoidnih medija optužuju prije svega Našu stranku za tobožnju izdaju države, ponavljajući stavove SDA: da ova odluka slabi tobože patriotski politički front „koji se bori za Bosnu i Hercegovinu“, da se ne mogu izjednačavati sve nacionalne stranke i tako dalje. Tko god je zaslužan za ovu odluku Bh. bloka, usprkos svim pritiscima i ucjenama, treba mu skinuti kapu. Koalicija sa svim tim strankama ne bi bila nikakva koalicija s državom, već savez s najvećim neprijateljima ove zemlje, s onima koji su uništili državu i destruirali društvo, i u ratu i u miru. SDA bi da se izvuče nevina iz svega toga, pogotovo da se poistovjeti s nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom rata 1992-1995, i tako prikrije sve grozne stvari za koje je odgovorna i u ratu i u poraću.

Takav stav SDA je očekivan: njima njihov feces ne smrdi već samom činjenicom da je njihov. Zanimljivije je da on miriše i mnogim političarima i medijskim radnicima koji su sami sebi oko glave stavili aureolu naprednosti i slobodarstva, ili im bar smrdi manje. To je njihov ključni problem: ili nisu svjesni ili rade propagandistički posao, da je bošnjački nacionalizam jednako opasan kao i svaki drugi i da između nekog arhetipskog HDZ-ovca Ante iz Posušja koji slavi „hrvatske uznike“ u Haagu, Dodikovca Luke iz Bijeljine koji slavi Ratka Mladića, i istaknutog SDA omladinca i bivšeg studentskog vođe koji na naslovnici svoje Facebook stranice u znak slave drži koljače iz odreda El Mudžahid, može postojati razlika samo ako si zavađen sa zdravom pameti i elementarnim etičkim načelima.

I sve to, mislim na ove tobože lijeve i tobože napredne, kunući se nekontrolirano u hrvatske Feralovce, a diskvalificirajući svoje feralovce istim jezikom i metodom kojom su u Hrvatskoj (dis)kvalificiravani ti njihovi tobožnji uzori.

Prometej.ba/F.Š., 6.2.2019.