Nije dugo trebalo ljubiteljima lika i djela Željka Komšića - tačnije dva dana nakon petka 13. kada je najavljeno da će DF i SBB praviti na svim nivoima vlast sa SDA, i time, između ostalog, srušiti dosadašnju vladu Kantona Sarajevo - da otpočnu mukotrpan posao čišćenja predsjedničkog obraza. Ozren Kebo u tekstu PALA VLADA: Zemljotres u Sarajevu, osam stepeni Komšićeve skale, objavljenom na portalu analiziraj.ba i prenesenom na portalu tacno.net, sebe zamišlja u ulozi pravednog sudije usred političke utakmice. On Komšiću dijeli kartone kao nekad Pjerluiđi Kolina, a da prije liči na podmićenog suca koji dopušta protivničkom timu utješni gol, pokazat će VAR.

Naime, Kebo tekst otvara naizgled oštrim startom nad Komšićem, za kojeg kaže da je sasvim zasluženo najveći gubitnik Crnog petka, a vrlo brzo otkrivamo i zašto je po njemu tako: jer je sam otišao u koaliciju sa SDA, a ne zajedno sa Našom strankom i SDP-om. Nije problem što je otišao u zagrljaj SDA i oborio vladu KS, kako svi na društvenim mrežama uglas viču, već što je otišao sam samcijat. A šta će drugo, morao je da bi spasio državu, ali pošto su ga izdali prokletnici, sve se sad sručilo na njega, sav građanski bijes usmjeren na prvog čovjeka države. No, tu tek počinju Kebine propagandne piruete. Kriv je, po Kebi, Komšić, jer je napravio lošu kalkulaciju, ali to i nije neka velika mana, iako biti dobar kalkulant znači biti krajnje neprincipijelan.

A odakle sav taj građanski bijes? Pa, jedan njegov dio je opravdan, a drugi se sistematski osmišljava u kuhinji Dragana Čovića. Teško je odmjeriti kojeg je koliko, niti se zna odake tačno pucaju ti ustaški propagandni meci. Ako kritikuješ Komšića, vrlo je moguće, smatraju Komšićevi branitelji, da si Čovićev ustaša. Samo uzgred valja napomenuti: Čovićeve ustaše isto tako ne vole SDA, iako su s njom u koaliciji. A šta je sa Radončićem? On je uradio goru stvar od Komšića, izdao sve što mu se našlo na putu, ali niko ne smije ni da ga spomene. Boje se, za razliku od hrabrog Kebe, a to, sve u svemu, nije fer prema Komšiću.

A šta su po Kebi SDP i Naša stranka? To je isto što i Radončić, jer rade po njegovom nalogu, dok je odluka Predraga Kojovića i Nermina Nikšića da poslušaju Dnevni avaz bila sve samo ne dobra, a jedino lošije od toga bilo je pristupanje usamljenog Željka Komšića Stranci demokratske akcije. Ili, rezonuje Kebo, Nikšić i Kojović slušaju i Konakovića, stoga što je on jedan od aktera koji je imao snažan spoljni uticaj na Našu stranku.

To znači da su obojica, Konaković i Radončić, spolja uticali na SDP i Našu stranku. Na koncu se implicira zaključak da su SDP i Naša stranka ne samo isti, već i gori od Komšića i Radončića. A pošto SDP i Naša stranka slušaju Fahru, onda ti je to ionako sve isto. Osim, naravno, našeg Željka, on je usamljeni patriota koji ne sluša nikog sem svoju savjest i bori se za državu. Svi unutarnji i vanjski pritisci na Kojovića i Nikšića kojima su ih pokušali da pokolebaju, zastraše, podmite, sve dok ne prekrše datu riječ i na koncu odu u koaliciju sa SDA - po Kebinom tekstu ti pritisci nisu postojali. Jer, da su postojali i da su toj nakani uspjeli, to bi značilo dobru odluku. Zato je SDP-u i Našoj stranci zalud što su našli idealnog krivca – Željka Komšića.

A kakva je SDA za Kebu? Pa ona je često vrlo argumentirano kritizirala Fortinu, tj. Konakovićevu vladu, isto kao i Kebo sad. Pored toga, oni su ozbiljna mašinerija, koja je nadmudrila Dodika u NATO sukobu. A kakav je Izetbegović? Pa on je političar koji ima nekoliko katastrofalnih i nešto manje dobrih poteza ovaj put je pobijedio većinu konkurenata. Iako, autor mora šaljivo napomenuti da moli botove SDA za olakotnu okolnost, jer on je, ako se ko slučajno zbunio, i dalje protiv SDA.

U propagandnom radu, put od istine do spina, na kojeg čitaoca vodi Ozren Kebo, započinje upravo od istine. Istina je to da je Komšić sasvim zasluženo, najveći gubitnik razornog kadrovsko-budžetskog potresa koji je pogodio politički život i društvene mreže Sarajeva u Crni petak, 13. decembra 2019. Istina je i da je ova vladu ... uprkos brojnim propustima, bila osvježenje. I da s druge, dobitničke strane je Fahrudin Radončić. Šta Kebo prešućuje? Komšić je svoju političku karijeru, u očima šire javnosti, započeo onog trenutka kada je u emisiji 60 minuta progovorio glasom prevarenih i razočaranih građana, kao čovjek pogrešnog imena, pogrešne stranke i pogrešnog koncepta BiH, barem iz perspektive bošnjačkog nacionalizma, kad je, vidno isfrustriran, reagovao na komentar Bakira Izetbegovića, Alijinog sina, optuživši ga za izbjegavanje vojne obaveze, što znači za kukavičluk i licemjerje, čime je Komšić u jednom trenu demaskirao bošnjački nacionalizam SDA i njegove vladajuće narative, ispod kojih su ostali goli suštinski razlozi njihovog postojanja: kriminal i nepotizam. Sada, Komšić otvoreno ruši jedinu vladu koja se uhvatila borbe protiv SDA-ovog kriminala i nepotizma. Iz tog razloga je javnost reagovala na Komšića, a ne zbog saopštenja SDP-a, ni zbog press konferencija Naše stranke, niti zbog medija koje je u većini, kao Kebu, progutao SDA mrak, već zbog veoma izraženog osjećaja da ju je Komšić prevario i razočarao. Takve glasove Radončić nije nikad ni dobio, jer je svoju privatnu stranku izgradio neuspješnim kopiranjem SDA-ovskog modela klijentizma i bošnjačkog nacionalizma. Drugim riječima, ne postoje glasači SBB-a koji su od Radončića očekivali principijelnost.

Džaba Kebi argumentacija Zukorlić, Konaković, Nenadić iz kuhinje DF-a. Džaba silna skretanja pažnje, crvi sumnje, izjednačavanja krivice i tome slična štipanja u šesnaestercu. Džaba lažni cinizam iz dubina vlastitog moralnog sunovrata, gdje ne karaju glasači političare što su se kurvali, nego što su to radili za mali šićar. Vlada KS je, prvenstveno zbog politike SDP-a i Naše stranke, uprkos svim pritiscima, uradila sve što je potrebno da probudi nadu građanima u političku odgovornost, principijelnost i mogućnost kazne za kriminalizirane SDA aparatčike. Na kraju, Kebin i DF-ov neuspješni spin bi mogli svesti pod poruku: Acta, non verba.

Autor: Kenan Muminagić, Prometej.ba

Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba