A kao antifašizam, čiji je poraz na Dan grada Sarajeva, dan oslobođenja Sarajeva od fašista u Drugom svetskom ratu, proslavio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, dva puta rekavši pred zbunjenim novinarima kako je „prije 72 godine pobijeđen antifašizam, zajedničkim snagama“. Smijte se Skaki koliko hoćete, ali u ovom njegovom lapsusu ima tužno mnogo istine. Što ako je u Sarajevu i u cijeloj BiH zapravo doista pobijedio fašizam? Pored Skakinog Sarajeva i drugi bh. gradovi predano slave pobjedu nad antifašizmom. U Mostaru se ona obilježila napadom na Partizansko groblje u studenom, u Banja Luci na Dan oslobođenja grada dominira četnička ikonografija. Izgleda kako Skaka u svojoj izjavi nije pogriješio rekavši da je antifašizam pobijeđen, nego je samo pobrkao godine – zajednička pobjeda naših naroda nad antifašizmom se desila prije 25 godina.


B kao Brnabić Ana, prva žena i prva javno deklarirana LGBT osoba na čelu Vlade Srbije. Početak njenog mandata obilježio je intervju američkoj agenciji Bloomberg u kojem je izjavila kako će se Srbija, ako bude prisiljena birati između bližih veza sa Rusijom i članstva u EU, opredijeliti za Uniju.


C kao Crna Gora, od lipnja 29. članica NATO-pakta, unatoč prosrpskom i proruskom Demokratskom frontu i njegovim planovima za državni udar koji bi spriječio ulazak zemlje u NATO. Koliko je Crna Gora bitna, poznata i priznata članica u tom paktu, možda najbolje svjedoči gaf časopisa USA Today koji je na svojoj karti uz članak o pristupanju Crne Gore u NATO istu svojedobno smjestio na teritorij BiH. Možda su se vodili vicem kako bi savez Crne Gore i BiH nosio ime Crna Bosna i Gora Hercegovina.


Č kao čedomorstvo, za koje je mitropolit SPC Amfilohije optužio Srpkinje, dodavši kako su one pobile više djece u svojoj utrobi nego Hitler, Tito i UČK zajedno, malo nakon što je Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU donio odluku protiv rodno osjetljivog jezika, kojom se ne preporučuje dodavanje sufiksa u ženskim zanimanjima.


Ć kao Ćevap fest, prvi događaj takve vrste održan u kolovozu u Sarajevu, na kojem su gosti mogli uživati u čuvenom jelu nekoliko najpoznatijih sarajevskih ćevabdžinica. Održavanje sličnog festivala najavila je i Banja Luka. Ćevap, mali komadić mesa u lepini koji nadilazi podjele iz sfere visoke kulture među bh. etnoreligioznim grupama, BiH na vlastitu sramotu još nije zaštitila kao brend. Brendiranjem, dodjeljivanjem oznake geografskog podrijetla, doprinosi se većoj konkurentnosti i prepoznatljivosti na europskom tržištu. Dok u BiH nije bilo volje i pameti da ćevapi postanu zaštićen bh. proizvod, Rumunji i Slovenci su već zaštitili ćevap kao vlastito nacionalno jelo.


D kao dezerterstvo, pojam kojim je sisački biskup Košić u prosincu opisao iseljavanje mladih iz Hrvatske. Korupcija, bahatost političkih elita, kronična nezaposlenost, niske plaće i sve skuplji život, besperspektivnost društva i zamor ideološkim podjelama, i vrapcima na grani je jasno da su ovo uzroci iseljavanja čitavih obitelji iz naše regije. I onda dođe Košić, koji nema problema kako prehraniti sebe i svoje najbliže, koji sa svojim izjavama upravo pridonosi trovanju atmosfere u društvu, i mlade koji u suzama napuštaju svoje roditelje i odlaze trbuhom za kruhom naziva dezerterima.


kao džamija u Kiseljaku koju su dvojica austrijskih nogometaša podrijetlom iz BiH Daniel Sudar (19) i Dejan Ljubičić (20) krajem prosinca gađali pivskim bocama, nakon što su se ispred nje zaustavili u Mercedesu. Napad je prijavljen, a junačine je snimila nadzorna kamera i uhapšeni su, da bi se potom sa suznim očima javno ispričali. Teško je objasniti kako mladi, imućni sportaši koji žive u bogatoj i uređenoj zemlji mogu doći na tako idiotsku ideju da svoj odmor provode vandalizirajući nečije vjerske objekte.


Đ kao Đurevska, Nada, jedna od najznačajnijih bh. glumica i kazališnih radnica, koju sam imao čast i osobno poznavati, i koja je 13.9.2017. preminula u 65. godini života. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja – među kojima i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva (2014.) – Đurevska je postala jedna od zaštitnih znakova kinematografije u BiH. Filmska scena u regiji će ostati siromašnija nakon njenog odlaska.


E kao estrogen u vodi, koji je hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović okrivio za feminizaciju i manjak patriotizma hrvatskih muškaraca. „Imate mlade muškarce koji s 20 godina ne mogu 20 sklekova napraviti. Možda ima previše estrogena u vodi“, „teorija“ je zastupnika Glasnovića kojom argumentira zalaganje za uvođenje obaveznog vojnog roka. Protivnike uvođenja vojnog roka nazvao je „anarhokomunistima“ koji su „kad su išli u JNA pekli volove i plesali Žikino kolo, a sad im smeta hrvatska vojska“. Na kraju je citirao mudrost svog djeda: „Za Hrvatsku, s vjerom u Krista protiv komunista“. Bilo bi smiješno, da taj i takav čovjek ne sjedi u Hrvatskom saboru.


F kao filozofski opus Fadila Novalića, koji je i ove godine postao bogatiji za neke običnim smrtnicima teško dokučive izjave, poput: „Ne možemo uobzirivat’ percepciju stanovništva i budžet, je li, uvezivat’.“ Ili: „Stvarnost je potpuno drukčija od realnosti“. Ili, o utjecaju društvenih mreža: „Vi morate shvatiti da su to moćna sredstva. Svjedoci ste da je Libija tako srušena, nemiri u Egiptu i tako dalje. Postoji kreacija koja to generira. Mi Bosanci znamo da pijemo puno kafu.“ Ili: „Ova Vlada se ponaša vrlo odgovorno. Do sada smo kupili 3 auta, a imamo u planu 11.“ Zbog svojih izjava, Novalić je prošle godine dobio i nagradu „Zlatni odron“, koju mu je dodijelilo Udruženje redatelj(ic)a BiH. Nagrada se dodjeljuje za nestručno, netransparentno i nesavjesno djelovanje, a Fadil je i 2017. istaknuo snažnu kandidaturu da obrani naslov.


G kao grijanje, koje – prema riječima direktora zeničkog JP „Grijanje Zenica“, SDA-ovca Seada Kaknje, izrečenim na temu problema centralnog grijanja u Zenici dok se grad smrzavao – predstavlja nacionalni interes Bošnjaka. Pored toga što Kaknjo izgleda smatra kako grijanje nije interes drugih naroda i građana koji žive u Zenici, propustio je i reći kako je SDA mogla prilično jeftino riješiti problem centralnog grijanja u Zenici još prije 7 godina, ali su to propustili odbivši dobar prijedlog korištenja viška pare iz konvertorske čeličane Arcelor Mittala, jer je prijedlog dolazio od kadrova SDP-a. Onaj tko je na izborima poklonio povjerenje tipovima poput Kaknje i zaslužuje da se mrzne.


H kao Haradinaj, Ramuš, novi premijer Kosova nakon izvanrednih parlamentarnih izbora i poslije višemjesečnih pregovora. Haradinaja, kojega Srbija tereti za ratne zločine, podržali su i poslanici probeogradske Srpske liste, zauzvrat dobivši tri ministarstva i oko 30 mjesta pomoćnika i savjetnika ministara. Krajem listopada, srpski suci i tužioci sa sjevera Kosova položili su zakletvu u kabinetu predsjednika Kosova Hašima Tačija i na taj način se integrirali u kosovski pravosudni sistem. Na taj su način, sudjelovanjem u legitimnoj vlasti Kosova, kosovski Srbi de facto priznali Kosovo.


I kao IKEA, čiji dolazak u BiH priželjkuju bh. žene i njihova glasnogovornica Diana Zelenika, zastupnica HDZa 1990 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. „Čuli smo čak, što recimo mi žene jako volimo, mogućnost dolaska IKEA-e na naše prostore“, navodi Zelenika kao argument u prilog usvajanju seta Zakona o akcizama. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 15. prosinca je usvojio set zakona o akcizama zbog kojih će poskupjeti gorivo i cestarine, a vrlo vjerojatno i drugi proizvodi i usluge. Zašto ovaj zakon nije usvojen u prethodne 2 godine, iako je o tome bilo govora u Skupštini? 1. zato što 2017. nije izborna godina, pa mogu kako hoću; 2. usvajanje Zakona o akcizama je uvjet za novu tranšu MMF-ovih kredita, kojima vlasti hrane svoje uhljebe u administraciji, kredita koje će otplaćivati građani BiH, građani koji će u idućoj izbornoj godini opet izabrati istu vlast.


J kao jedan svećenik, koji prema mišljenju hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, „u bolnici nekad vrijedi više od 20 doktora“. Uzalud se Kujundžić kasnije pravdao kontekstom u kojem je izjava izrečena. Isti se inače osramotio i s prijavom na natječaj za novo sjedište Europske agencije za lijekove. Najprije je govorio o političkim pritiscima na Hrvatsku, kako natječaj nije fer, da bi se na kraju ispostavilo da njegovi suradnici nisu znali ispuniti formulare prijave. Kujundžić je pored tih gafova cijelu godinu proveo – sliježući ramenima na katastrofalnu situaciju u hrvatskom zdravstvu.


K kao kalijev cijanid, koji je kazališni redatelj i osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak 29.11. ispio u haškoj sudnici nakon izricanja presude. Manje od mjesec dana kasnije u Haagu je svečano zatvoren Međunarodni tribunal za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Unatoč mnogim dobrim presudama, zaključna ocjena rada ovog suda mora biti loša i nezadovoljavajuća. Što reći o sudu koji u sudnici dopušta samoubojstvo (Praljak), cirkus i reality show (Šešelj) i koja oslobađa ljude poput Šešelja, Šljivančanina i Orića?


L kao Lex Agrokor, zakon za spašavanje posrnulog koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića koji je vladao hrvatskom ekonomijom i čije je urušavanje imalo loše posljedice u regiji. Raspad Agrokora je uzrokovao i raspad i preslagivanje hrvatske Vlade. Agrokor je bio alfa i omega hrvatske političke i ekonomske scene u 2017. Istraga je pokazala kako je Todorić prikrivao gomilanje gubitaka Konzuma i Agrokora. Otkrivene su prijevare teške milijarde kuna, kakve se nisu mogle izvesti bez znanja političkih elita. Kriminalna mafija na čelu Hrvatske je uvalila državu u duboka govna.


LJ kao Ljubiša Samardžić, jedno od zaštitnih lica jugoslovenske kinematografije i jedan od najvećih srpskih glumaca, koji je 8.9.2017. preminuo u 81. godini života. U karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji „Miris kiše na Balkanu“ (2011.), koju je i režirao. Ja ću ga se najviše sjećati kao „lafčine“ Zisa iz jedne od najpoznatijih replika filma „Valter brani Sarajevo“ i jugoslavenskog i bh. filma uopće.


M kao male boginje: epidemija malih boginja prijavljena je u više srbijanskih gradova. Uzrok epidemije: sve jači antivakcinalni lobi koji uporno širi propagandu o povezanosti MMR vakcine (protiv zaušnjaka, rubeola i malih boginja) i autizma. Grupa liječnika i roditelja iz više gradova Srbije je podnijela krivične prijave protiv javnih ličnosti koje propagiraju nevakcinakciju, a izrečene su i prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinirali djecu. Krajem godine oboljelih je više stotina i prava epidemija tek prijeti.


N kao „nelegalni srpski vlak“, kako je kosovska ministrica za dijalog Edita Tahiri nazvala specijalni vlak izvana i iznutra oslikan kao pokretna baština srpske vjekovne kulture i državnosti. Vlak je krenuo 14.1.2017. iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici. Ministrica Tahiri je tražila od EU da zaustavi vlak, jer isti predstavlja novu provokaciju u smjeru destabilizacije Kosova: na vlaku je naime pisalo „Kosovo je Srbija“ na nekoliko jezika, uključujući i albanski. Nije do kraja jasno kome je na pamet pala genijalna ideja da vlak s natpisom „Kosovo je Srbija“ predstavi kao „vlak mira“ i pošalje ga u Mitrovicu, a zatim tvrdi kako su Albanci minirali prugu (liči na Dačića), no vlak nikad nije došao do Mitrovice, nego će na kraju prometovati na novoj trasi između Kraljeva i Požege.


NJ kao Njemačka, omiljena destinacija za emigraciju Hrvata, Srba i Bošnjaka zadnjih godina. Tamo odlaze uglavnom raditi poslove koje Nijemci ne žele raditi jer su teški i u usporedbi sa standardom slabije plaćeni. Broj Hrvata koji odseljavaju u Njemačku je u stalnom porastu: 2012. – 12.608 Hrvata, 2013. – 24.845, 2014. – 43.843, a 2015. čak 57.006. Njemačka u zadnje vrijeme sve više olakšava i pristup tržištu rada građanina BiH, pa pored Hrvata s putovnicom EU, i sve više Bošnjaka i Srba odlazi u Njemačku. Dok se Plenković i Izetbegović hvale smanjenjem broja nezaposlenih u Hrvatskoj i BiH, propuštaju objasniti kako je razlog tom smanjenju zapošljavanje naših ljudi u drugim zemljama. Njemačka ambasada u Sarajevu je preopterećena, a autobusni kolodvori u Hrvatskoj, BiH i Srbiji su puni ljudi koji iz ovih zemalja odlaze zauvijek.


O kao original Daytonskog mirovnog sporazuma, za koji je RTRS javila da je pronađen na Palama 31.10. u akciji pripadnika MUP-a RS, i to kod izvjesnog Željka Kuntoša koji je dokument prodavao za 100.000 KM. Ispostavilo se kako je riječ o falsifikatu. No priča je otkrila nekoliko čudnih stvari: naši političari nisu imali pojma gdje im je original najbitnijeg državnog dokumenta; ako je primjerak s Pala fotokopija, otkud ta fotokopija i kako je dokument fotokopiran; ispalo je da se taj dokument može tiskati, prodavati i preprodavati kako tko stigne („dat ćete mi kutiju Marlbora i jedan Dayton“).


P kao „Protiv diktature“, naziv za prosvjede ispred Skupštine Srbije nakon pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji. Povod prosvjedima je bila sumnja u izbornu krađu, koja nije potvrđena. Vučić je na izborima demonstrirao silu i preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji. Nekadašnji malac koji je nosio gajbu Jelen piva za Šešelja i Nikolića, u međuvremenu je postao gazda kafića.


R kao revizija tužbe protiv Srbije za genocid u Srebrenici, koju je 23. veljače pravni tim BiH zatražio od Haškog suda. Zahtjev je odbijen bez mogućnosti da ga BiH obnovi, čime je potvrđena presuda iz 2007. prema kojoj Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici. Zahtjev je sklepan na brzinu i bez novih dokaza, pa se drugačiji ishod nije mogao ni očekivati. Najveću odgovornost za šlampavo sklepan pravni tim i zahtjev nosi Bakir Izetbegović, no tko se toga još sjeća kad je Bakir u prosincu u po Beograda junački prkosio Vučiću i Čoviću, branio priznavanje bratskog Kosova i objašnjavao kako „se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu, a ne u Beogradu“.


S kao Saucha, Tomislav, bivši šef kabineta bivšeg lidera hrvatskog SDP-a Milanovića, koji je svojim glasom omogućio HDZ-u novu parlamentarnu većinu nakon razvoda s Mostom i postao najozloglašeniji politički prebjeg ikad u Hrvatskoj. Saucha, glavni optuženi u aferi dnevnice (izvlačenje stotina tisuća kuna na ime dnevnica za službena putovanja), omogućio je HDZ-u većinu i tako izbjegao zatvor. Najveća aktualna briga nove HDZ-ove vlade je arbitražna presuda o granici između Hrvatske i Slovenije kojom je Slovenija dobila veći dio Piranskog zaljeva. Slovenci od kraja prosinca presreću hrvatske ribare u tom dijelu Jadrana, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na primjenu arbitražne odluke.


Š kao Špirić Nikola, SNSD-ov poslanik i najveći živući pisac u BiH: čovjek tvrdi kako je stan u Beču vrijedan 400 tisuća eura kupio „od prodaje knjiga i donacije prijatelja“. Stid me reći, ali ne poznam ni jednu jedinu knjigu od tog našeg najčitanijeg književnog genija, tog uzora bh. omladini da ne odustaju od svojih spisateljskih snova, jer od njih se izgleda itekako može dobro živjeti. A i prijatelje valja pametno birat.


T kao tetka iz Kanade, kojom je srbijanski ministar obrane Vulin Agenciji za borbu protiv korupcije objasnio podrijetlo više od 200.000 eura kojima je 2012. kupio stan u Beogradu. Kako podaci o unošenju te velike pozajmice od tetke iz Kanade u Srbiju ne postoje, Vulin je dodatno pojasnio kako je u zemlju unosio devet po devet tisuća eura, kako je, dakle, novac pozajmio na rate. Šta sve neće smisliti.


U kao Upitnik Europske komisije, na koji nesposobne bh. vlasti nisu uspjele odgovoriti ni nakon godinu dana. Taj Upitnik je jedan od glavnih uvjeta za kandidatski status BiH na putu u EU. BiH je uz Kosovo jedina država Zapadnog Balkana koja još nema ni kandidatski status u EU. Izgleda da će u svjetlu masovnog odseljavanja naših ljudi BiH u EU ići varijantom „prvo stanovništvo, a tek onda država“.


V kao VMRO-DPMNE, stranka čiji su pripadnici nakon poraza na izborima nasilno upali u makedonski sabor što je bio vrhunac političke krize u Makedoniji. U neredima je povrijeđen i lider pobjedničke stranke SDSM-a Zoran Zaev. Među napadačima se našao i službenik Ambasade Srbije u Skoplju Goran Živaljević, što je narušilo odnose Srbije i Makedonije. Upad u parlament Tužilaštvo za organizirani kriminal je označilo kao „terorističko rušenje ustavnog poretka“ i pokrenulo istragu. Bivši premijer Gruevski iz VMRO-DPMNE je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke. Početkom lipnja Makedonija je dobila novu vladu na čelu s liderom SDSM-a Zoranom Zaevim.


Z kao Zavetnici, nacionalističko srpsko udruženje, koje je 11.7. – na „dan oslobođenja Srebrenice“ – htjelo organizirati skup podrške Ratku Mladiću, što je odobrila policija u Banjaluci. Također, četiri dana prije obljetnice genocida u samoj Srebrenici je bila zakazana promocija knjige Ljiljane Bulatović pod naslovom „Srebrenica – laž i podvala srbskom narodu“! Nakon negodovanja javnosti, Dodikov je režim na koncu zabranio skup Zavetnika, a lokalna vlast u Srebrenici otkazala promociju. Bulatović je izjavila kako „odustaje od promocije, ali ne i od istine“. Četiri mjeseca kasnije, đeneral kojemu su Zavetnici pripremali skup podrške, osuđen je na doživotnu robiju. Neočekivana podrška Mladiću u prosincu je stigla od zagrebačkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji je na satu vjeronauka učenicima 8. razreda objašnjavao kako je Mladić bio u pravu zbog onoga što je činio Bošnjacima, te kako Mesića i Vesnu Pusić treba strijeljati i baciti u septičku jamu. Na kraju je Bagarić završio u zatvoru.


Ž kao želje za Novu 2018. godinu: Želimo da u ovoj godini nacionalne stranke siđu s vlasti, a da nenacionalne budu dostojne da je obnašaju. U svakom slučaju, drage čitateljice i čitatelji Prometeja, uredništvo vašeg najdražeg portala vam želi puno zdravlja, sreće, mudrosti, mira, svega obilja i puno dobrih vijesti u 2018. godini!

Pripremio: Marijan Oršolić, Prometej.ba

(2.1.2018.)