A kao Alpski Orban, nadimak Heinza-Christiana Strachea, vođe austrijskih ekstremnih desničara (FPÖ) koji su nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Austriji ušli u vlast u koaliciji sa strankom desnog centra (ÖVP) predvođenom Sebastianom Kurzom (31), najmlađim kancelarom u povijesti Austrije. Austrija je tako postala jedina članica EU u čijoj je vladi i ekstremna desnica s izrazito ksenofobnim, islamofobnim i anti-EU programom, što je nakon Brexita novi snažan udarac za europski projekt.


B kao Brexit, započet aktiviranjem članka 50. Lisabonskog sporazuma u ožujku. Ankete pokazuju kako Britanci već žale zbog Brexita, a internetom kruži šala: „samo Britanci mogu kolonizirati pola svijeta i onda napustiti EU jer ne žele imigrante“.


C kao Crna Gora, od lipnja 29. članica NATO-pakta. Koliko je Crna Gora bitna, poznata i priznata članica u tom paktu, možda najbolje svjedoči gaf časopisa USA Today koji je na svojoj karti uz članak o pristupanju Crne Gore u NATO istu svojedobno smjestio na teritorij BiH. Možda su se vodili vicem kako bi savez Crne Gore i BiH nosio ime Crna Bosna i Gora Hercegovina.


D kao Despacito, pjesma koju izvode portorikanski glazbenici Fonsi i Daddy Yankee, a čiji je spot za samo 7 mjeseci postao najgledaniji YouTube snimak na svijetu, skupivši zasad nevjerojatnih 4,6 milijardi pregleda. Istina, pjesma ima dobar i zarazan ritam, ali kad prevedete tekst, dobijete nešto što podsjeća na najgore balkanske cajke.


E kao Emma Morano: ova je Talijanka do svoje smrti ove godine u dobi od 117 godina bila posljednja živuća osoba na svijetu rođena prije 1900. Emma (r. 1899) je živjela u tri stoljeća, a po savjetu liječnika od svoje 20. godine svaki dan bi pojela tri jaja, dva sirova i jedno kuhano, s malo mesa i vrlo malo voća ili povrća. Recept za dug život?


F kao FARC, oružano krilo Kolumbijske Komunističke Partije, u kolovozu je predala oružje, čime je okončan najduži građanski rat u povijesti, 52-godišnji građanski rat u Kolumbiji u kojem je poginulo više od 220.000 i raseljeno više od 6 milijuna ljudi. Posredovanjem kolumbijskog predsjednika Santosa (nagrađen Nobelovom nagradom za mir) ljetos je potpisan mirovni sporazum. Zanimljivo, gerilci FARC-a trenutno stanuju u kamp-naseljima u kojima prolaze kroz proces prilagođavanja civilnom životu, a prema sporazumu im je dozvoljeno i osnovati političku stranku i punopravno se integrirati u društveni život Kolumbije. Primjer iz kojega bi se moglo mnogo naučiti.


G kao globalno zagrijavanje: naš se planet zagrijava toliko brzo da bi se klima mogla drastično promijeniti već za 10 godina i izazvati glad i ratove. Klimatolozi tvrde kako je 2017. bila druga najtoplija godina u povijesti. U lipnju je došlo novo veliko upozorenje: masivni glečer od nekoliko trilijuna tona, četiri puta veći od Londona, odlomio se od Antarktika. Što zabrinjavajuće podsjeća na početak filma „Dan poslije sutra“.


H kao hidrogenska bomba: Sjevernokorejski lider Kim Jong-un 2017-u je posvetio testiranju raketa i bombi. Tako je Sj. Koreja testirala prvi interkontinentalni balistički projektil sposoban dosegnuti tlo SAD-a, a zatim i jednu od najjačih bombi u povijesti, hidrogensku bombu, triput jaču od nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Sve je to naišlo na buru negodovanja međunarodne zajednice i na prijetnje SAD-a. Iste te SAD su 13. travnja bacile (9,8 t tešku) najveću nenuklearnu bombu u povijesti, MOAB, u Nangrahr provinciju pod kontrolom ISIL-a u Afganistanu.


I kao Islamska država, zlo nad kojim je 9. prosinca 2017. irački premijer Haider al-Abadi proglasio konačnu pobjedu. Sa svojim ambicijama osvajanja velikog područja od zapadne Afrike do istočne Azije i nisu baš daleko dogurali, ali zato su ugasili i upropastili mnoge živote, napravili mnogo materijalne štete i uništili mnogo kulturnog blaga drevnih bliskoistočnih civilizacija. Treba proslaviti nestanak ove tvorevine, ali i računati s tim da san i ideologija na kojima je nastala nisu potpuno iščezli.


J kao Jeruzalem koji je američki predsjednik Trump priznao kao izraelsku prijestolnicu, unatoč upozorenjima međunarodne zajednice, suprotno važećim rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu. Njegova je odluka nepravedna prema palestinskom narodu i ne samo da neće konflikt približiti rješenju, nego stvara pretpostavke za daljnje sukobe. Sasvim izgledno možemo očekivati nove prosvjede Palestinaca, a možda i novi oružani sukob koji je uvijek nosio ogromne civilne žrtve, prvenstveno na palestinskoj strani. Tek što je poražen ISIL, eto povoda za nove probleme na Bliskom Istoku.


K kao katalonska kriza: Dio katalonske političke elite neuspješno je pokušao izboriti neovisnost najbogatije španjolske pokrajine, što je izazvalo najveću političku krizu u Španjolskoj otkako je u zemlju vraćena demokracija. Oštre represivne mjere i tvrd centralistički kurs konzervativnog premijera Rajoya samo su pogoršali situaciju i ojačali zagovornike katalonske samostalnosti. Možda će nedavna pobjeda separatističkih stranaka na izvanrednim izborima u Kataloniji omekšati tvrdi kurs Madrida.


L kao Lava Jato (Pranje automobila), istraga krupnih razmjera nakon koje je bivši predsjednik Brazila Lula da Silva dobio 9 i pol godina zatvora zbog korupcije i pranja novca. Da Silva je inače bio favorit na predsjedničkim izborima 2018, ali se sada naravno neće moći kandidirati. Pored Da Silve uhapšen je i najbogatiji brazilski tajkun Eike Batista. Poučna akcija za ovdašnje zemlje kronično zaražene korupcijom.


M kao Macron, najmlađi lider Francuske od Napoleona, politički autsajder koji je uspio iskoristiti rekordno nisku popularnost socijalista i afere republikanaca i uvjerljivo trijumfirao na francuskim predsjedničkim izborima u svibnju kao neovisni kandidat. Formula njegovog uspjeha bila je zanimljiva: kao bivši bankar, odašiljao je snažne poruke protiv elite kojoj je pripadao. Npr. „Francuska je blokirana zbog tendencije njezine elite da služi samoj sebi. A ja to znam jer sam bio njezin dio“. Dakle, aristokrat pokajnik koji kritizira aristokraciju.


N kao neutronske zvijezde: znanstveni događaj godine je opaženi sudar dviju neutronskih zvijezda koji se dogodio 130 milijuna svjetlosnih godina daleko od Zemlje. Dokazi sudara, gravitacijski valovi koje su zvijezde proizvele prije sudara, stigli su do Zemlje gdje su ih registrirali moćni detektori gravitacijskih valova. Otkriće je potvrdilo tezu da su sudari neutronskih zvijezda odgovorni za stvaranje teških elemenata bogatih neutronima i Einsteinovu tezu da gravitacijski valovi putuju brzinom svjetlosti.


O kao Oumuamua (havajski: glasnik), crvenkasti izduljeni meteorit koji je putovao milijune godina iz drugog planetarnog sustava u Sunčev sustav u kojem su ga otkrili znanstvenici sa sveučilišta u Honoluluu. To povijesno otkriće otvara novi prozor u proučavanju planetarnih sustava izvan Sunčeva. Oumuamua je prvi poznati predmet koji je poduzeo međuzvjezdano putovanje. Svijet Zvjezdanih staza kuca na vrata.


P kao Pravo i Pravda: vladajuća poljska stranka je zbog kontroverzne reforme pravosuđa koja bi političkoj eliti omogućila veću kontrolu nad pravosuđem na ratnoj nozi s Bruxelessom. Iz vlastitog lošeg iskustva znamo kako je veća politička kontrola nad sudovima = raj za kriminal i korupciju političkih elita.


Q kao Qatar Charity: najveća katarska NVO koja je radila na brojnim projektima s UNHCR-om i UNICEF-om, optužena je od strane Saudijske Arabije za financiranje terorizma nakon iznenadnog prekidanja diplomatskih i trgovačkih odnosa s Katarom u lipnju od strane Saudijske Arabije, UAE, Bahreina, Egipta, Maldiva, Komora, Jemena i Mauritanije. Razlog ove inicijative predvođene Saudijskom Arabijom leži vjerojatno u prijateljskom odnosu Katara i Irana, ali i u bojazni saudijskog kralja od Muslimanskog bratstva iz Katara, inicijatora Arapskog proljeća.


R kao roaming: u EU je počela primjena uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu u inostranstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama. Operateri ističu kako građani više ne moraju brinuti o visokim naknadama za 'roaming' kada putuju u drugu članicu EU. Lijepo od njih, ali ta je mjera došla tek nakon što je korištenje aplikacija poput Vibera i Whats'appa omogućilo korisnicima alternativu za pljačkanje u roamingu.


S kao sultan Recep Tayyip Erdogan, koji je nakon burne 2016. i pokušaja puča uspio proširiti svoje ovlasti ishodivši na referendumu potporu za izmjene ustava. Erdogan sad ima odriješene ruke za desekularizaciju Turske. O posljedicama ovoga lijepo govori anegdota novinara Cana Dündara, koji tvrdi kako je najveći postotak pismenosti u svijetu u najvećem turskom zatvoru Silivri, punom pisaca, intelektualaca i novinara. Dündar priča dalje kako je neki zatvorenik u Silivriju htio posuditi knjigu u zatvorskoj biblioteci, na što mu je knjižničar odgovorio: „Knjigu nemamo, ali njen autor je tu“.


T kao terorizam: Od novogodišnjeg terorističkog napada u Istanbulu (39 žrtava) do napada na džamiju u Egiptu u studenome (preko 300 žrtava), svijet ni ove godine nije imao mira od terorizma. Deseci krvavih napada u Pakistanu, Iraku, Siriji, Afganistanu, Egiptu, Britaniji, Španjolskoj, SAD-u. Napadi kamionima na pješake, samoubilački napadi u režiji ISIL-a, pokolji na glazbenim festivalima. Najgori teroristički napad ove godine desio se u Mogadishuu, gdje je ubijeno čak 512 ljudi.


U kao uragani, koji su ove godine opustošili Karibe i jug Amerike. Tri najjača su bili Maria, Harvey i Irma – kako ljupka imena za tako razorne prirodne fenomene. Uragan Maria je opustošio Portoriko, odnijevši čak 500 života, uragan Harvey poplavio središte Houstona i izazvao najveću gospodarsku štetu (nanesenu od uragana) otkako se ona mjeri, oko 200 mlrd. USD. Irma je sravnila sa zemljom dva karipska otoka.


V kao Venezuelanska ustavna kriza. Naftom bogata Venezuela suočila se s ekonomskim kolapsom (pad BDP-a za 35% u 4 godine), hiperinflacijom (oko 950%), nestašicom hrane i lijekova. Prosvjednici traže odlazak predsjednika Madura, a politički analitičari upozoravaju kako je stanje u Venezueli toliko loše da država prijeti postati nova Sirija. Podatak koji oslikava ekonomski kolaps Venezuele: u državi je nestalo toalet-papira, jer su domaće tvornice papira propale a uvozni toalet-papir je preskup.


W kao Walt Disney Company koji je krajem godine otkupio 21st Century Fox od australskog milijardera Ruperta Murdocha za 66 mlrd. USD. Ovim sporazumom će se Disneyjevom ogromnom katalogu dodati filmski blockbusteri kao što su Star Wars i Avatar, kao i TV hit serije, uključujući The Simpsons.


X kao Xi Jinping, koji je nakon 19. kongresa kineske komunističke partije u listopadu postao najmoćniji kineski čelnik još od Maoa Ce-tunga. Xi Jinping je na kongresu dobio najvišu moguću počast uvrštenjem u povelju partije, priznanje koje je jedino utemeljitelj režima Mao Ce-tung dobio za života. Inače, kineska komunistička partija je najveća politička stranka na svijetu, s čak 89 milijuna članova.


Y kao Yangon, najveći grad Mjanmara, u kojem je u rujnu govor održala premijerka Mjanmara Aung San Suu Kyi, slavna disidentica i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Svjetska javnost je očekivala kako će Suu Kyi osuditi etničko čišćenje pripadnika manjinske muslimanske skupine Rohinja. No Suu Kyi zločine nad Rohinjama nije osudila, nego relativizirala u govoru punom poluistina. Suu Kyi se hrabro borila za svoj narod, a sada mirno promatra istrebljenje drugog naroda. Dok se svjetska javnost snebiva, ja nisam začuđen: moja je zemlja prepuna hrabrih boraca za svoj narod koji nemaju empatiju za stradanja drugih naroda. Od kraja kolovoza je više od 640.000 Rohinja pobjeglo u Bangladeš pred progonom mjanmarske vojske. Rohinjama je još 1982. oduzeto pravo na državljanstvo, nemaju osobne isprave, kao ni pristup tržištu rada ni javnim službama. Sukob jest počeo ubojstvom 12 vojnika od strane pripadnika Rohinja, no odgovor mjanmarske vojske nije proporcionalan tom činu i zapravo je taj incident poslužio kao izgovor za već dugo željeni zločin.


Z kao Zimbabve koji je ove godine konačno dočekao smjenu Roberta Mugabea nakon 37 godina vladavine. Mugabe je s jedne strane poput Nelsona Mandele proveo godine u zatvoru i onda poveo pokret koji je srušio nepravedni režim, a s druge strane za razliku od Mandele nije imao povjerenja u demokraciju i što je dulje vladao, to je bio okrutniji. Mugabe je smijenjen vojnim udarem u kojem je vojska napravila čistku njegovih najbližih suradnika. Mugabea je naslijedio Emmerson Mnangagwa, čovjek koji ima nadimak Krokodil (omen est nomen), a njegova politička frakcija „grupa Lacoste“. Mugabeov nećak nedavno izjavljuje za tv kako je 93-godišnji Mugabe „dobro“ i da se „veseli novom razdoblju života“. Pa ako se Mugabe s 93 na leđima nakon puča koji ga je skinuo s vlasti može veseliti novom razdoblju života, poželimo i mi jedni drugima u novoj 2018. nešto više optimizma i živahne nade unatoč sivilu naše zemlje.

Pripremio: Marijan Oršolić, Prometej.ba

(30.12.2017.)