Startbih.ba objavio je saopćenje Damira Marjanovića i Zlatka Miletića o tome kako je HDZ taj koji ugrožava Hrvate u BiH te da isti taj HDZ sa svojim koalicionim partnerima, vjerojatno SDA i SNSD, ugrožava sve građane u BiH bili oni konstitutivni ili ne. Radi se o još jednoj bezbroj puta ponovljenoj mantri s građanskih pozicija s kojom se nije nikakav problem složiti. No, da li su alternative Miletić i Marjanović?

Njihova stranka Za nove generacije udruženo će, za državni nivo vlasti, na izbore izaći sa strankom Narodni evropski savez.

Stranku Za nove generacije formirali su Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, i Zlatko Miletić, delegat u Parlamentu BiH. S obzirom na to da su i jedan i drugi napustili stranke preko čijih su listi dobili mandate (Damir Marjanović Našu stranku, a Zlatko Miletić Demokratsku frontu), svako iz svojih principijelnih razloga, kako su to predstavljali, pitanje je kako će sada, na osnovu kojih principa, objasniti koaliciju s NES-om.

Evo nekolicine kadrova NES-a osuđenih i optuženih zbog različitih afera.

- Mirsad Topčagić, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona, optužen je za trgovinu uticajem i krivotvorenje isprava;

- Rifat Hozanović, predsjedavajući Gradskog vijeća Cazin, osuđen je zbog zloupotrebe položaja, odnosno pronevjere novca Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet;

- Admir Hadžipašić, siva eminencija stranke, optužen je za krivotvorenje isprava, poreske utaje i pranja novca;

- Agan Bunić, zastupnik u Skupštini USK, osuđen je za krivotvorenje službene isprave i zloupotrebu položaja:

- Rasim Pajić, zastupnik u Skupštini USK, optužen je za trgovinu uticajem i krivotvorenje službene isprave;

- Adnan Alagić, ministar u Vladi USK, optužen je za zloupotrebu položaja.

To su kadrovi NES-a samo iz USK, gdje je NES na vlasti. Na vlasti je i u Zeničko-dobojskom kantonu. Tu treba spomenuti Ramu Isaka, zastupnika Skupštine ZDK, uključenog u kriminogeno imenovanje komesara policije tog kantona, na šta su reagovali i Američka ambasada i OHR. Policija u ZDK je politička, finansijski je zavisna od politike, i pod kontrolom je NES-a. Komesar je Dario Pekić, višestruki izborni kandidat stranke A-SDA, koja je sastavnica NES-a, jednom je čak bio i kandidat za gradonačelnika Visokog.

Također, sin Rame Isaka, Arnel Isak, ministar je prostornog uređenja, prometa i komunikacije i zaštite okoline u Vladi ZDK. Dakle, otac u Skupštini, sin u Vladi. Kamo sreće da je kvalifikovan. Prije ministarske karijere samog sebe je zvao kraljem šiše te, kao Youtuber, promovisao pušenje nargile. Nakon što je postao ministar, poslužio je za ismijavanje bh. političke scene u regiji. Razlog je njegovo gostovanje u talk showu sa Dejanom Rosuljaš na OBN Televiziji od kojeg će čak i Zoran Kesić napraviti satirični prilog.

Što se tiče sarajevskog dijela NES-a, dovoljno je spomenuti Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, jednog od krivaca za neizbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva. Pored toga, radi se o načelniku kojeg opterećuju brojne afere. Samo jedna od njih je priča koja se odnosi na jevrejsku imovinu na kojoj su bez suglasnosti vlasnika i bez odluke Općinskog vijeća, Općina Stari Grad i vlasnik Amko Komerca počeli graditi stambeno-poslovni objekt.

Važno je znati da je NES nastao od dvije stranke. Jedna stranka je već pomenuta A-SDA kojoj pripadaju ovdje nabrojani kadrovi iz USK i ZDK, a druga je Nezavisna bosanskohercegovačka lista, kojoj pripada pomenuti Hadžibajrić.

A-SDA je bila stranka bliska radikalnim islamskim vjerskim i političkim tendencijama. Jedan od razloga njenog transformisanja u NES je bila i želja za prikrivanjem tog balasta da bi se domogla i glasova onih birača koji su za sekularnu državu. Njihov koalicioni izbor u vidu Miletića i Marjanovića pun je pogodak kad je u pitanju taj njihov cilj.

S druge strane, da li su ovakvim koalicionim srastanjem išta dobili Miletić i Marjanović? U smislu transformacije društva, pogotovo u korist mladih, nisu ništa, ali Miletić ima šansu da, barem preko kompenzacione liste, uđe u Parlament BiH te tako osigura sebi astronomske zastupničke plate i politički uticaj na četiri godine. Preko njega, priliku za politički uticaj na državnom nivou dobiva i Marjanović.

Marjanović i Miletić su stoga dužni javnosti dati neke odgovore. Damiru Marjanoviću su, kao čovjeku iz sfere obrazovanja, puna usta mladih. Šta misli da im poručuje koaliranjem sa strankom čiji je najuspješniji mladi politički kadar Arnel Isak? Kako s NES-om provesti u praksu javnog, državnog sistema obrazovanja ideale sekularnog obrazovanja? Marjanović se u javnosti često zalaže za ljudska prava. Da li je s kadrovima A-SDA pričao o LGBT populaciji i njihovim pravima i šta su mu rekli?

S druge strane, Zlatko Miletić, kao kriminalist po struci, često je prozivao političare zbog kriminala. Kako da je sad s takvima u koaliciji? Balaševićevski rečeno: Pa ti si školovan da hapsiš taj talog, a ne da puštaš da ti izdaju nalog.

Pitanja su, naravno, retorička. Svaki odgovor koji bi mogli dati je već milion puta viđeni pokušaj jeftinog političkog izvlačenja iz neobranog grožđa. Mladima su, umjesto bolje budućnosti i mogućnosti ostanka u BiH, ponudili otrovni NES.

Takva građanska opcija nije alternativa nacionalistima na vlasti jer iako ih ruše, jedina promjena je u tome što na vlast dovode nove nacionaliste, možda i radikalnije od ovih sada.


Miralem Zlatar, Prometej.ba


Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba.