Na portalu bliskom napadaču na profesora Envera Kazaza, što znači portalu bliskom Stranci Demokratske Akcije (SDA) oglasio se 14.03. (srijeda) Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) sa svojim apelom akademskoj zajednici. Ne želeći ga na ovom mjestu analizirati ni komentarisati, dajem verziju kako bi apel – akademskoj zajednici, studentskoj populaciji, radništvu, razumu – zapravo trebao glasiti.

Građanke i građani Sarajeva, studentice i studenti Univerziteta u Sarajevu, sa žaljenjem posmatraju (aktualna) dešavanja u Studentskom Parlamentu Univerziteta u Sarajevu, gdje se konstantno narušavaju akademske slobode, akademske kulture i savremeni tokovi akademizma.

Zaista je nepojmljivo, barem bi trebalo biti, da jedna mala grupa ljudi, kadar vladajuće stranke, sistemski vrši mobing nad kolegicama i kolegama neistomišljenicima, različitih političkih, etničkih, vjerskih i seksualnih orijentacija. Pogađate naravno – radi se o Studentskom Parlamentu Univerziteta u Sarajevu.

I ranije sam upozoravao i apelovao institucijama na sankcionisanje rukovodstva SPUS-a zbog njihovog homofobnog i diskriminirajućeg govora (tekst Upoznajte Harisa Zahiragića, objavljen na portalu BUKA, 10.03.2016.) kako iza katedre, tako i u medijskom prostoru. Na takvo nedolično i neodgovorno ponašanje rukovodstva reagovali su novinari, aktivisti, političke stranke, i ovaj čin građanske hrabrosti pozdravljam u nadi da će njihovo ponašanje (kao i cijeli SPUS) konačno biti adekvatno sankcionisano.

Tako su, između ostalih, na društvenim mrežama ili u medijima reagovali Forum mladih SDP-a, Žurnal, Prometej, Školegijum, Saša Gavrić (Sarajevski Otvoreni Centar), Nihad Hebibović (Vijesti.ba), portal Diskriminacija, Nino Bilajac (N1), Aleksandar Brezar (Analiziraj.ba)...Većina uglednih akademskih radnika/građana tada, a ni do sada nije reagovala.

Na Studenski Parlament je ranije bilo nekoliko prijava na njihove uvrede na nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, političkoj osnovi. Skupina koja je posebno interesantna rukovodstvu SPUS-a su LGBT studentice i studenti, Srbi, ateisti, komunisti, i neistomišljenici vladajuće SDA koji bivaju izvrgnuti diskriminaciji ali i javnim uvredama kojima ih rukovodstvo SPUS-a izlaže.

Nažalost, nakon što bi razni akteri pokrenuli (formalne) korake, rukovodstvo SPUS-a se uglavnom povlačilo iza svog stranačkog sponzora, kantonalnog premijera Elmedina Konakovića i ljudskih prava, često nejasno i ulazeći u teorije zavjere. Koliko drskost imenovanog rukovodstva daleko seže govori i podatak da je ranijem predsjedniku Harisu Zahiragiću "pederluk sistemska i zarazna bolest" relativizirajući napad četvorice maloljetnih lica na konobara kina Kriterion u martu 2016.godine kao moguće nediskriminatoran riječima “kako su ta četvorica mogli znati ko je peder, a ko ne, pa ne piše na čelu […] premda bi možda i trebalo označiti ih”.Sadašnji predsjednik (također kadar SDA, i prijatelj Filipa Mursela Begovića) Merim Serdarević se također ne planira baviti problematikom LGBT segmenta studentske populacije, jer “od tih stvari nema puno koristi” pa se bitnije baviti “nekim konkretnijim životnim pitanjima”.

Postavljam javno pitanje da li je Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu pravi primjer mladim ljudima i kakvu poruku isti šalje? U ime akademizma, ali i svih onih koji su utkali svoj život, trud, rad i djela da Univerzitet u Sarajevu nastane i stekne određeni ugled, pozivam rektora Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifata Škrijelja, Rektorat Univerziteta u Sarajevu, i Pravni fakultet da se javno očituju i intervenišu kako bi spriječili narušavanje ugleda ovoga Univerziteta, studentskog predstavničkog tijela i studentskih prava.

Na kraju, pozivam i apelujem na sve studentice i studente, koji su imali i koji imaju negativna iskustva sa pomenutim Studentskim Parlamentom, da sve potencijalne uvrede, pritiske, ucjene, diskriminacije, kao i ostala kršenja pozitivno-pravnih propisa od strane pomenutog tijela i njegovog rukovodstva, ista prijave svim relevantnim subjektima.

Naglašavam da SPUS nije u stanju zaštititi sve studentice i studente Univerziteta u Sarajevu i da itekako ima potrebe za zabrinutošću. Ne očekujem, ali se nadam, da će se o istom slučaju pored Rektora i Rektorata oglasiti i sindikalna organizacija akademskih radnika na Univerzitetu u Sarajevu, ali i udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Minel Abaz, Prometej.ba

16.3.2018.

Napomena: Nakon tehničkih problema usljed kojih su neki tekstovi nestali sa portala, ponovo postavljamo dio tih tekstova. Zbog toga su moguće greške koje su nakon prvog postavljanja na portal bile ispravljene.