Pogled na Prag, glavni grad Češke

Popularna blogerica i spisateljica Martina Mlinarević u aprilu ove godine imenovana je na poziciju ambasadorice u Pragu, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 30. augusta dobila je agreman.

Međutim, ispostavilo se da je Mlinarević otišla u Prag protuzakonito. Naime, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Odluci o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, neophodno je da ambasadori imaju diplomu završenog fakulteta, što je uvjet koji Mlinarević ne zadovoljava.

Zbog toga su se Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka u Sarajevu “SPONA”, studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka te Udruga Hrvatski studentski politološki forum iz Mostara, oglasili zajedničkim priopćenjem za javnost u kojem ističu da ovo predstavlja “snažan udar na demokratske i pravne temelje” Bosne i Hercegovine.

“Duboko svjesni da nijedno društvo nema budućnosti bez vladavine prava te vrednovanja izvrsnosti i znanja, nećemo dopustiti ignorisanje evidentnog primjera urušavanja pravne države, jednakosti svih građana pred zakonom, što dugoročno može da ima dalekosežne posljedice po demokratski poredak u Bosni i Hercegovini.

Imenovanje ambasadorke Mlinarević unatoč činjenici da dotična nije ispunila zakonski propisane uslove, odnosno ne posjeduje univerzitetsku diplomu, nedvosmisleno predstavlja snažan udar na demokratske i pravne temelje BiH.

U momentu kada visokoobrazovani kadrovi naše zemlje zbog nemogućnosti zapošljavanja napuštaju zemlju odnoseći teško steknuta znanja, na ambasadorska mjesta se imenuju nekvalifikovani kandidati, protivno pravnim propisima ove države.

Sporno imenovanje smatramo utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu Odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo 22. aprila/travnja 2013. godine.

Svi studenti u BiH, bez iznimke, imaju puno pravo da postave pitanje cjelokupnoj bh. javnosti, zašto uopće da plaćaju skupocjene studije i teško polažu ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove?!

Ova zemlja može da ima bolju budućnost isključivo kroz vrednovanje izvrsnosti te poštivanje temeljnih demokratskih vrijednosti, a vladavina prava to zasigurno jeste.

Tražimo da institucije BiH krenu da rade svoj posao, zaustave protivzakonito imenovanje, kompromitaciju naše zemlje i promovisanje nejednakosti bh. građana pred zakonom”, navodi se u zajedničkom studentskom priopćenju.

„Cinično je kako nečije javno i medijsko eksponiranje kao žrtve poretka istovremeno postaje kompetencijom za ambasadora tog istog poretka, umanjujući stručnost, znanje i obrazovanje“, komentar je Jasmina Hasanovića, višeg asistenta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Treba napomenuti da ni s mnogim drugim ambasadorima i diplomatama naše zemlje situacija nije ništa bolja. Slučaj Martine Mlinarević mogao bi biti poticaj za ispitivanje njihovih diploma, kvalifikacija i kompetencija.

Prometej.ba