Izvor fotografije: onarto.com; Stuart Hampton 2009

Mnoge je, širom svijeta, iznenadila vijest kako je Nobelov komitet dodijelio Nobelovu nagradu za književnost američkom kantautoru, pjesniku i glazbeniku Bobu Dylanu. Ako netko i ne zna tko je Bob Dylan, vjerojatno zna za „Knockin' On Heaven's Door“. Upravo je ovu legendarnu pacifističku pjesmu Nobelov komitet i objavio na svojoj službenoj facebook stranici u čast Dylanovog laureata. Kako je Komitet još objavio, Bob Dylan je prvi nobelovac još od Georga Bernarda Shawa koji je dobio i Oskar i Nobelovu nagradu. The Independent objavio je članak „70 razloga zašto je Bob Dylan najvažnija osoba u povijesti pop kulture“ gdje u razlogu broj 2 navodi: „Zato što je ponovno zainteresirao tinejdžere za poeziju“.

"Popularna kultura" izvorno je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama kao fenomen novog vremena i rezultat pojave masovnih medija. Mnogi optužuju „pop kulturu“ da je „niskog kvaliteta“ i „trivijalna“ što poprilično i jest tako, budući da su mediji omogućili svima učešće u kulturnom životu. Postalo je bitno mišljenje svakog pojedinca svuda, pa i u kulturi.

Ipak, popularna kultura svakako je dio naše realnosti danas i ima svoje kvalitete. Utjecala je na sve druge oblike kulture. Upravo je „pop kultura“ izvela kulturu iz opera, koncertnih dvorana i domjenaka među ljude. Natjerala je kulturu da postane opća, a ne samo elitistička. Upravo u tome i jest najveći uspjeh pop kulture. Klasičnu kulturu nije, neće i ne može ugroziti pop kultura. Tko želi, uvijek se može dalje upustiti u proučavanje. Bitno je probuditi interes i svijest.

Danas orkestri izvode najveća djela klasike na otvorenom. „Noć pod zvijezdama“ uobičajena je širom svijeta. O najvećim književnim djelima snimaju se filmovi. Najslavnije slike ušle su u svaki kutak svijeta preko filmova, drama, crtanih, pjesama... Dosezi „klasične kulture“ postali su općedostupni i općepoznati. Svaki prosječni Amerikanac ako i ne zna za neka umjetnička djela izvorno, zna za njih jer je gledao Simpsonove kako ih ismijavaju. Iako ovo možda izgleda kao nazadovanje kulture, nije tako. Napredak čovječanstva jeste kada sve više ljudi upozna i klasičnu kulturu, makar „ublaženu“ preko pop kulture. Bolje je i znati kako „Pink Panther“ krade Mona Lisu, uz komediju, nego ne znati da Mona Lisa postoji. Neki će reći: „Pa tko još ne zna za Mona Lisu?“ Upravo to i jest najveći uspjeh pop kulture.

I sama pop kultura, kao i svaki drugi kulturni pokret i pravac, ima svoja prosječna i loša ostvarenja, ali kao i svaki drugi pokret i pravac također ima i svoje vrhunce. Ako je umjetnost otisak ljudske ruke na nebu, onda je Bob Dylan svakako ostavio jedan takav otisak.

Ovu realnost prihvatio je i Nobelov komitet dodijelivši Nobeovu nagradu za književnost Bobu Dylanu zbog napisane poezije, „zato što je stvorio nove pjesničke izraze unutar velike američke pjesničke tradicije“. Sara Danius, Stalni sekretar Švedske akademije prilikom objave Dylanovog laureata pozvala se na starogrčke pjesnike: „Pisali su poetske tekstove koji su bili namijenjeni za izvođenje, a isto vrijedi i za Boba Dylana. Još čitamo Homera i Sapho i uživamo u tome. Možemo i trebamo čitati Dylana.“

Iako se neki bune kako je Nobelova nagrada za Dylana neozbiljna, nije tako. Rimski autori bili su u svoje vrijeme neozbiljni spram grčkih autora, srednjovjekovni i renesansni spram rimskih; i tako dalje sve do danas. Uvijek su postojali „nedostižni uzori“, ali upravo ideja i želja da ih se dostigne uvijek su stvarali novo i lijepo.

Svako vrijeme nosi svoje osobine i svoju kulturu. Tako je naše vrijeme vrijeme pop kulture i vrijeme Boba Dylana koji već jeste jedna takva veličina koju suvremenici pokušavaju dostići, vodeći umjetnost i kulturu dalje kroz vrijeme. Upravo zato Nobelova nagrada za književnost Bobu Dylanu nije ništa drugo nego jedna velika ispravna odluka Nobelove komisije.

Odlukom o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Bobu Dylanu Nobelova nagrada jednostavno ide u korak s vremenom, kao važan dio današnjeg svijeta.

(Dino Šakanović, Prometej.ba)

Izvori:

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/70-reasons-why-bob-dylan-is-the-most-important-figure-in-pop-culture-history-2286368.html

https://www.facebook.com/nobelprize/?fref=ts

https://www.pinterest.com/pin/315674255105573679/

http://time.com/4529418/bob-dylan-nobel-prize-literature/

https://www.youtube.com/watch?v=cJpB_AEZf6U