Prethodno: Odbrojavanje (1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. i 9. dio)


... 21. Aktivacija MAP-a - hold your horses*

U svojstvu nekad prvog bh. diplomate akreditovanog uoči i tokom Trećeg balkanskog rata u sjedištu NATO (Bruxelles, Belgija), potom redovnog gosta-predavača u čuvenoj NATO School za visoke i najviše oficire Zapadne Alijanse (Oberammergau, Njemačka), te bivšeg pomoćnika ministra vanjskih poslova za Multilateralnu saradnju i ko-predsjedavajučeg Državne komisije BiH za saradnju sa NATO-om itd., potpisnik ovih redova srdačno pozdravlja u četvrtak potvrđenu vijest o pozivu upućenom nadležnim u BiH da ponude namjenski Nacionalni (državni) program, kao preludij sine qua non za aktivaciju MAP-a sa NATO-om (Membership Action Plan).

Istovremeno, sugeriše suzdržavanje od svakog preuranjenog, estradnog trijumfalizma i euforije nadležnih u službenom Sarajevu i Mostaru, prije nego se ova preozbiljna priča svestrano razmotri i usaglasi sa službenom Banjalukom, te regionalnim, ali i sa velikim svjetskim akterima. Naravno, ukoliko se i jedni i drugi i treći nadalje zaklinju u cjelovitu BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda po Daytonu, Parizu i/ili Bruxellesu.

Inače, ‘legalističko’ forsiranje MAP-a u zemlji koja notorno ne poštuje odluke vlastitog Ustavnog suda, da se ne pominju oni međunarodni u Strasbourgu ili Den Haagu, izravno će voditi u nove svađe oko toga što je već ranije usaglašeno na tzv. euro-atlantskom putu. Pa “poništeno proglašavanjem neutralnosti RS u novoj konstelaciji međunarodnih odnosa”. Drugim riječima, mahanje nekadašnjim potpisima ovoga ili onoga člana Predsjedništva u odsustvu svježeg zemaljskog konsenzusa, galvanizira poznatu politikantsku i populističku halabuku, referendume, a u konačnici (dogovoreni ?!) - državotvorni Razlaz.


22. Žuti prsluci - populizam à la française

Unatoč iznuđenom, pokajničkom moratoriju odluke francuske vlade o porezu na benzin, crescendo pobune tzv. 'žutih prsluka' koja je nedavno eksplodirala u centru Pariza ne jenjava, osim što se već prelijeva u zemlje Beneluxa, Njemačku i dalje. Doduše, sa različitim protagonistima i ciljevima.

U međuvremenu, francuski 'žuti prsluci' ne dangube niti trena: obznanili su 41 zahtjev Matignonu (sjedište vlade): nema plaće ispod 1300 eura, plin i struja moraju biti javno dobro..., plus još svašta nešto.

Da ne bude zabune, nije ekskluzivno riječ o porezu na benzin ili povećanju pustih akciza po naški, već samo o okidaču daleko ozbiljnije pobune protiv neoliberalnog modela koji caruje u Francuskoj i manje-više u ostatku EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ovo napokon prepoznao, ponadajmo se, ne i prekasno. Jer, doskora je bio percipiran - ne samo u očima posmatrača, nego i u sopstvenim (!) - kao 'dar sa neba' za Evropu. Tu doskora (raz)maženu i paženu Damu naprasno ostavljenu na hladnoj vjetrometini od strane Trumpove neokonske administracije, na milost i nemilost sve robusnijim svjetskim igračima - Kini i Rusiji.

Kakogod, sudeći po ovom što se odvija u dotičnim članicama EU, tri glavna europska lidera - Merkel, May i Macron ('3 M'), kao prononsirani anti-populisti, kolateralno potiču cvjetanje domaćeg populizma i to u zao čas: uoči narednih izbora za Evropski parlament, maja 2019. Malo je reći, sudbinskih za budućnost Evropske unije. Ali da ne dužimo ovom predprazničnom prigodom. Naravno, uz obećanje da ovo po definiciji ostaje dežurna tema u centru pažnje Prometeja i drugih medija.


23. 'Odbrojavanje' - rekapitulacija

Ne treba pretjerivati, Desetka je zgodna, okrugla cifra. U tom svjetlu, podsjetimo se ovom prigodom tematske, rather wide-ranging palete prethodnih 20 podnaslova Odbrojavanja, koji su pomoću svega 10 klikova dostupni uvaženim čitaocima.

Dakle, ništa posebno bitno 'u posmatranom vremenskom periodu' nije promaklo ispod Prometejovog oko-sokolovo-radara. U beskrajnom arhipelagu medijskog treša i tabloidne bizaranosti**, lako ćemo se dogovoriti oko ozbiljnih naslova i sadržaja za novo druženje autora sa neopozivo vjernim 'ovisnicima' Portala Bez Žutila.

Svako dobro u ostatku 2018. & potom u Novoj 2019.

Nedžad Hadžimusić

*festina lente - požuri polako, ne srljaj

**Copy rights rečene sintagme pripadaju Nevenu Šimiću, mom cjenjenom kolegi u Impressumu Prometeja