vidi 1. dio: http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/odbrojavanje-1-dio-3616


... 4. Centralna izborna komisija (CIK)

Ekstravagantni (čitaj: maligni) izborni zakon post-daytonske BiH je 'mala maca' u poređenju sa radom Centralne izborne komisije (CIK), tj. njenim akrobacijama, poput ping-ponga sa lokalnim vlastima oko odgovornosti za kontrolu industrije lažiranih izbornih spiskova, te za svaku, makar i rudimentarnu demokratiju, protivprirodno porađanje/odgođeno objavljivanje konačnih rezultata izbora itd. Ljudi smo, razumljiva su nastojanja CIK-a da nam se ukaže kao nezavisno demokratsko tijelo, emancipirano od Političkog Patronata. Kojem, da se ne lažemo, članovi iste ponaosob i bez ostatka duguju sopstveni izbor & re-izbor i naravno - totalnu 'lojalnost'.

U tom svjetlu, tematski osvrt laserskim perom bivšeg političkog komentatora onog 'Oslobođenja', danas ankera-kolumniste portala Radio Sarajevo, Zije Dizdarevića vrijedi i govori više od deset drugih. Evo izvoda: "...Centralna izborna komisija BiH je među bitnim državnim institucijama pod sumnjom u odgovoran i čestit rad. To je porazno, s nepredvidvim posljedicama po izlaznost na birališta. Valjanost rada CIK-a - osim građana, medija, nevladinih organizacija i pojedinih stranaka - dovode u pitanje međunarodne misije u BiH, uključivši Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)..."

Srećom u nesreći, ipak nismo ostavljeni sami na milost i nemilost CIK-a. Okolo 7 dana uoči izbora, neprocjenjivu utjehu u gornjem kontekstu ponudio je građanima BiH uvaženi Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sa priznanjem, kako reče,da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno - 'trebali smo više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo obezbijedili slobodnije i fer izbore“. Vjerovali ili ne, ovo je izgovorio svjetski a gotovo naš (naturalizovani Bosanac i Hercegovac koji ima toliko i toliko izbora 'u nogama'), čiji se boravak na ovoj guvernerskoj dužnosti ovdje manje-više podudara sa dužinom mandata pojedinih članova CIK-a - u nedogled.

Da ovo ne bude opet samo eloža za kritiku, predlažemo da PIC (Vijeće za provedbu mira u BiH - Peace Implementation Council) kao njegov nadređeni naloži ovdje odavno besposlenom Visokom predstavniku - nakon što su mu zamrznute tzv. Bonske ovlasti - da pravovremeno preuzme pro-aktivnu superviziju priprema narednih izbora (2020). Konkretno: dvokružnih na svim nivoima daytonskog paradžemata, plus skeniranje izbornih listića i druga tehnička dostignuća u cilju 'fer i demokratskih izbora' - ukoliko je BiH suđeno da prepliva ovu nikad goru krizu, sa 'tendencijom' Totalnog Raspada. Dakle, naslov ovog osvrta ('Odbrojavanje') se ne odnosi ekskluzivno na predstojeće - malo-je-reći sudbinske izbore za „Cjelovitu & Hiljadugodišnju“.


5. Izborna kampanja, festival govora mržnje, sjaj i bijeda medija

Od izbora do izbora, naročito ovih predstojećih svjedočimo sve brutalnijoj, populistički prizemnijoj i agresivnijoj kampanji onih koji su davno jamili vlast (i sve što ide uz) odmah nakon prvih demokratskih izbora u Jugolendu i zadržali je na poziciji ili u kobajagi opoziciji u kontinuitetu do dan danas.

To se, uz časne izuzetke, prevashodno i jednakopravno odnosi na dežurnu Trojku, kao i na stranke-derivate istih. Zato je glavna poruka ovih izbora biračima i glasačima: da umjesto pustih medolino programa, od ovih zatraže ozbiljne Izvještaje o radu svih proteklih godina. Tako što će, za promjenu, dati povjerenje najboljima i najspremnijima - umjesto navježbanim zavadi-pa-vladaj mediokritetima. Koji se decenijama održavaju uzajamnim lažnim svađama, ozbiljnim ucjenama i/ili zveckanjem oružjem i prizivanjem Četvrtog balkanskog rata - u 'idealnom tajmingu dok su naši stvarni predsjednici Donald Trump, Vladimir Putin i Taip Erdogan u sedlu'.

Vratimo se u realni predizborni ambijent. Demonstrativni i dostojanstven izlazak iz studija FTV gospodina Mirsada Hadžikadića, kandidata za Predsjedništvo ispred bošnjačkog korpusa, neodoljivo je podsjetio na neslavne dane ove tv kuće iz vremena kada je bila robom Murte (pikanterije su uredno dokumentovane i dostupne na YuTube). U međuvremenu, vidjeli smo to i prije dotične debate - istu je uzjahao i ne pušta Kurta. Samo je voditelj debate nekad i sad - onaj isti (!?)


6. 'Ako nisi za stolom (ili ne izlaziš na glasanje), onda si na njihovom jelovniku'

U legitimnom predizbornom maniru, potpisnik ovih redova - mlađi okolo 100 dana od aktuelnog predsjednika SAD i/ili 22 godine od predsjednika Malezije, te nešto stariji od Boriše Falatara, Senada Šepića i Mladena Ivanića, tri kandidata za PBiH, samozatajno cijeni da navedena trojka u realnom regionalnom i međunarodnom kontekstu može ovdje donijeti ozbiljan Povratak u budućnost (obrazloženje slijedi u narednom osvrtu).

Isti (potpisnik), kao nosilac liste SPU za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (izborna jedinica br. 11 koja pokriva opštine Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilijaš) sa stanovitom notom ponosa odgovara na pitanja prijatelja i dežurnih neprijatelja - 'Legendo, šta si čekao do sada ili šta ti je ovo trebalo ba'?. Odgovor glasi: Ako nisi za stolom a ostao si svoj, onda si na jelovniku! Makar realne šanse bile i molekularne ili čisto 'olimpijske' u rečenom listopadnom ozračju. Promjena je ljekovita.

Zato, odbrojite precizno ovih nekoliko preostalih dana, lijepo se obucite na Dan-D i svi Marš Na Izbore u nedelju 7.o.m.! Osim, ako vam je dobro, onda glasajte za iste face koje vas posmatraju sa mega-bilborda finansiranih iz vašeg džepa. Za njih je još bolja demokratska varijanta da ostanete kod kuće i počastite se tulumbama, reform(skom) tortom, mehanizmom koordinacije, MAP-om, narukvicom (sadakom) od šake KM u kešu ili u paketićima kafe, šečera, medenjaka ili šta ko već voli.

Ali, ponovimo da ne bude zabune, svi oni koji u nedelju - u nikad ranije većem broju - glasaju za Promjenu, nisu i neće biti 'na njihovom jelovniku'. I tačka ;-). Nastaviće se...

Autor: Nedžad S. Hadžimusić, Prometej.ba

Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba